O, ce cărticică minunată e această Țup-Imposibil e doar un cuvânt!
Despre ce este vorba
Micuța ciocârlie Țup s-a născut cu piciorușele scurte și fără aripi, dar asta nu o împiedică să fie la fel de veselă și flămândă ca toți frățiorii ei. Totul e bine și viața se scurge frumos până când afară se apropie vremea rea și mama ciocârlie decide că trebuie să plece în țările calde fără Țup. Ea trebuie să aleagă între a sta alături de Țup și astfel să riște ca toți ceilalți pui ai ei să moară sau a pleca fără Țup și a-i salva pe ceilalți puișori. Alege cu inima grea să-l lase în urmă pe Țup.
Dar norocul lui Țup este că în pădure trăiește bufnița Buhu-Pădurii. Aceasta îl ia pe Țup sub aripa sa protectoare și-i este ca o mamă. Îi dă încredere în forțele proprii și îl ajută să supraviețuiască în pădure. Datorită bufniței, Țup se transformă într-o ciocârlie plină de curaj care va salva pădurea și animalele care sălășluiesc acolo.
Iar mama se va întoarce după Țup, astfel încât povestea să aibă un ”happy-end”.
De ce recomand Țup-Imposibil e doar un cuvânt
Țup-Imposibil e doar un cuvânt e o poveste atât de drăguță, încât mi-a mers direct la inimă: plină de sensibilitate, cu multe învățăminte și presărată cu umor. Am auzit de cărticică de ceva vreme, o lăuda multă lume și am vrut să văd despre ce e vorba. Am descoperit o poveste bine scrisă care m-a fermecat de la primele pagini. Cu un text frumos și ilustrații încântătoare, Țup-Imposibil e doar un cuvânt e o reușită pe toate planurile.
Mi-au plăcut foarte mult și mesajele pozitive transmise prin intermediul poveștii, atât pentru copii, cât și pentru părinți.
Mesajele transmise de Țup-Imposibil e doar un cuvânt
1. Mesaje transmise copiilor:
- să nu renunțe niciodată, mai ales atunci când li se pare că nu mai pot sau cred că nu sunt în stare să facă ceva. ”Să nu spui că nu poți! (…) Nu poți doar dacă nu vrei. Nu lăsa nimic să-ți stea în cale! Dacă te-ai născut fără aripi și cu picioare scurte, trebuie să înveți să te descurci cu ce ai.”
- să aibă încredere în forțele proprii: ”Ai încredere în tine. Ești mai puternică decât crezi.(…)Ai în tine puteri nebănuite”
- să gândească și să găsească soluții la problemele pe care le au: ”Dacă ai căpșor, ai și minte în el. Folosește-ți mintea, gândește. (…)Trebuie să cauți tot timpul soluții la orice probleme îți apar în cale. Dacă tu nu încerci să te descurci, nu te aștepta ca alții să te ajute!”
- să fie toleranți cu cei care sunt diferiți și să nu judece după aparențe.
2. Mesajele transmise părinților:
- să-i încurajeze tot timpul pe copiii lor, să-i facă să simtă că POT. Aud în stânga și-n dreapta părinți care le spun copiilor lor: Nu poți, ești prea mic. Eu cred că aceasta este una din marele greșeli pe care le fac părinții. Prin această afirmație ei le transmit copiilor teamă, când ar trebui să le transmită ÎNCREDERE.
- să le spună copiilor lor că ei, părinții, vor fi tot timpul lângă ei să-i ajute: ”Voi fi acolo să te susțin(…) Te voi ajuta să te ridici și vei merge mai departe.”
- să-i încurajeze să facă lucruri singuri, nu să le facă treaba în locul lor.
Țup-Imposibil e doar un cuvânt este o carte despre curaj și o recomand din toată inima. Este perfectă pentru a fi citită cu voce tare copiilor mai mici (4-6 ani), dar este o lectură potrivită și pentru cei care au învățat/învață acum să citească (7-8 ani).
O găsiți pe libris.ro, lectură plăcută!
[…] minunată. Mai multe detalii despre poveste și câteva imagini din carte puteți găsi în acest articol recent de pe blogul […]