Fricile copiilor noștri își au rădăcinile în educația și felul în care ne creștem copiii. Ne place să recunoaștem sau nu, toți (părinți, profesori, bunici etc) ne folosim de frică atunci când ne educăm copiii, dar nu ne convine atunci când ei devin niște fricoși.
Când unui copil îi este frică, înseamnă că acea frică i-a fost indusă cumva, de la cineva sau ceva ce a văzut/auzit etc. Ca să scăpăm de frică, e ok să ne ajutăm de cărți, însă în primul rând e important să ne schimbăm atitudinea, să renunțăm ca părinți la educația bazată pe frică și să nu o tolerăm nici din partea profesorilor/educatorilor/bunicilor/bonelor etc. Le facem mult rău copiilor noștri, fără să ne dăm seama. Ne putem ajuta copiii să-și învingă frica doar cu mult tact și răbdare.
Greșeli pe care le fac părinții fără să conștientizeze
Iată câteva exemple de greșeli pe care le facem ca părinți, fără să ne dăm seama, dar care au ca rezultat inducerea fricii:
- Le spunem că lumea e plină de pericole la care nu pot face față singuri. Nu-i încurajăm și nu-i lăsăm să facă ceva singuri, ba mai mult, le spunem că nu sunt în stare.
- Îi obligăm să facă CE vrem noi, CÂND vrem noi, amenințându-i că, în caz contrar nu-i mai iubim (atunci când le spunem ”nu mai vorbesc cu tine”, ”mă supăr pe tine”, ”te las în parc dacă nu vii ACUM cu mine”, le transmitem de fapt mesajul că dacă nu fac ce vrem noi, nu-i mai iubim la fel de mult, le condiționăm iubirea).
- Îi speriem că vine poliția/bau-bau să-i ia dacă nu sunt cuminți.
- Îi amenințăm, țipăm la ei, îi pedepsim dacă greșesc ceva, în loc să le spunem că a greși este omenește și trebuie să învețe din greșeli. Despre cum tratăm eșecul și succesul, puteți citi acest articol.
- Îi supunem unor presiuni fără precedent și dacă nu fac față, le spunem că sunt niște ratați.
- Dacă plâng, se sperie sau își exteriorizează emoțiile, le spunem că sunt plângăcioși și-i facem să se rușineze de propriile emoții și comportamente.
Cărțile de mai jos vin în ajutorul nostru, arătându-ne cum am putea gestiona unele situații dificile în care se pot afla copiii noștri. Însă, cum spuneam mai sus, este nevoie de mai mult, nu doar de cărți, e nevoie de o schimbare de percepție și de comportament față de copiii noștri. Nu trebuie minimalizată frica copilului și nici să-i spunem că nu este întemeiată. Copilului îi este frică când nu înțelege ce se întâmplă și noi trebuie să-i explicăm cu calm și empatie. Asta dacă ne dorim copii echilibrați din punct de vedere emoțional!
Cărți care te învață cum să-ți învingi frica
Mi-e frică!, de Brian Moses
În primii ani de viață, copiii pot avea numeroase emoții pe care nu și le pot explica. Mi-e frică! este o carte ilustrată care prezintă copiilor și părinților, într-o manieră amuzantă, dar încurajatoare cum să facă față sentimentelor de frică care pun stăpânire pe copii.
Moses descrie anumite situații cu exemple foarte sugestive, iar pentru fiecare situație întâlnită există și o soluție. E o cărticică foarte bună pentru copiii mici, 0-5 ani, are ilustrații amuzante și mi-a plăcut că are și o parte specială dedicată părinților, pagini în care autorul vine cu idei pentru depășirea situațiilor dificile.
Emoțiile lui Noni. Îmi este frică!, de Aurelie Chien Chow Chine
Noni este un mic unicorn ca toți ceilalți, și totuși e un pic mai special… Părul din coama sa își schimbă culorile în funcție de emoțiile sale! În seara aceasta, lui Noni îi este frică. Este ora de culcare și Noni se simte rău pentru că totul este întunecat în jurul său, inclusiv în sufletul său. Însă Noni descoperă niște metode de a-și recăpăta buna dispoziție. Cum? Citiți această cărticică și veți învăța cum să vă controlați frica pentru a nu mai pune stăpânire pe voi.
Emoțiile lui Noni. Îmi este frică! face parte dintr-o colecție de 3 cărți scrise pentru cei mici (0-5 ani) de Aurelie Chien Chow Chine, expertă în sofrologie (o disciplină medicală care își propune întărirea organismului uman prin anumite exerciții de relaxare fizice și mentale).
Ce se-aude, șoricelule?, de Stephanie Stansbie
Şoricelul s-a cuibărit în pat ca să se culce, când deodată aude un zgomot foarte ciudat: Bu-hu-huu! Bu-hu-huu! Speriat, se furişează prin casă vrând să descopere de unde vine zgomotul, dar peste tot dă de umbre ameninţătoare şi zgomote înspăimântătoare. Scââârţ! Poc! Poc! Cine face aşa? Oare este o fantomă care vine să-l înhaţe?
Ce se-aude, șoricelule? este o povestioară tare amuzantă, care le va alunga copiilor spaimele înainte de culcare. Este perfectă pentru copii de 0-5 ani și v-o recomand cu drag! Nouă ne-a plăcut tare mult!
Nu mi-e frică de întuneric, de Helena Harastova
Copilului tău îi este frică de întuneric? Ei bine, n-o să-i mai fie după ce citește această carte!
E miezul nopții și un zgomot îl trezește pe Radu din somn. Cine e oare în camera lui? Vreo fantomă sau altă arătare de speriat? Sunt doar jucăriile? Nu mi-e frică de întuneric este o carte care prezintă o metodă originală de a-i ajuta pe copii să-și învingă temerile. Dacă mai căutați și alte cărți care tratează subiectul ”frica de întuneric”, vă invit să citiți și articolul 5 cărți pentru copii care îi ajută să depășească teama de întuneric , care conține și alte recomandări de cărți pe această temă.
La grădiniță, de Catherine Dolto
Această cărticică este potrivită pentru copiii care au emoții să meargă la grădiniță. Într-o bună zi, ne facem prea mari ca să mai stăm cu bunicii, cu bona sau la creșă. Atunci începem să mergem la grădiniță – la grupa mică. E un moment important pentru noi. Ne este teamă, dar suntem și bucuroși în același timp. La grădiniță vom învăța cum este să faci parte dintr-un grup mare de copii. Ne vom face mulți prieteni. Grupa noastră va avea o doamnă educatoare sau, la unele grădinițe, două. Doamna educatoare are grijă de copii, se joacă alături de ei, le spune povești și îi învață multe lucruri interesante.
Se întâmplă multe la grădiniță, zi de zi. Ne împrietenim sau ne despărțim. Ne place de cineva sau nu prea ne înțelegem cu altcineva. Ne certăm și ne împăcăm. Ne ținem de mână cu alți copii sau stăm câteodată singuri. Uneori, ne e dor de părinți și ne vine să plângem. Dar doamna educatoare e mereu lângă noi și ne ajută să ne simțim din nou bine.
Nouă ne-au plăcut și ilustrațiile. Nu prea am mai găsit cartea la magazinele online, peste tot este stoc epuizat. Singurul site unde am găsit disponibilă cărticica este pe carteacopiilor.ro.
Sam cel prea timid, de Beth Bracken
Această cărticică este perfectă pentru copiii cărora le este teamă să vorbească în fața altora. Îi ajută să vadă că atunci când îți este frică te gândești doar la lucrurile rele care ți se pot întâmpla. Te gândești că poate copiii vor râde de tine, că poate tu vei spune vreo prostie și multe altele. Dar de multe ori acele lucruri rele nu se vor întâmpla niciodată, așa că nu merită să îți faci griji degeaba.
În fiecare vineri la școală, domnișoara Emily invită toți copiii să participe la jocul „Arată și povestește”. Copiii trebuie să aducă de acasă obiectul preferat și să povestească despre el în fața colegilor, ca să se cunoască toți mai bine. Lui Sam însă, nu-i place să vorbească în fața altora. Se teme că o să spună vreo prostie sau că o să leșine de emoție și toată lumea o să râdă de el.
Sam va face tot posibilul să nu se ducă vineri la școală, dar mama lui nu cedează și-l trimite la școală. Atunci când vine rândul lui să le povestească prietenilor despre obiectul lui preferat, burtica lui tremură de frică. Ce va face Sam?
Sam cel prea timid este o poveste frumoasă pe care o recomand cu drag copiilor de 0-6 ani!
Ce să faci…când ți-e frică să te bagi în pat, de Dawn Huebner
N-ar fi grozav dacă ai reuși să te așezi în pat, să-ți faci culcuș sub plapumă, să-nchizi ochii și să adormi fără griji și fără teamă? Fără să fii atent la toate zgomotele și să te gândești numai la hoți? Fără să mai ceri să bei ceva ori încă un pupic sau să te mai duci o dată la baie?
Ora de culcare e un moment dificil pentru multi copii. Dacă ți-e frică să te bagi în pat și ești convins că numai magia te poate ajuta să-ți fie mai ușor pe timpul nopții, atunci cartea aceasta e pentru tine.
Ce să faci când ți-e frică să te bagi în pat este o carte scrisă de Dawn Huebner, psiholog specializat în tratarea anxietății la copii și părinți. Cartea este un ghid pentru copiii care au probleme cu somnul. Autoarea prezintă copiilor și părinților tehnici cognitiv comportamentale folosite pentru a trata dificultățile legate de somn și pentru ca micuții să dobândească deprinderile de care au nevoie ca să petreacă nopți mai liniștite. Această carte interactivă oferă resurse complete pentru a educa, a motiva și a ajuta copiii să adoarmă fără să se mai trezească pe timpul nopții. Ca prin magie!
Ce să faci…să scapi de griji, de Dawn Huebner
De aceeași autoare este și această carte care-i ajută pe copii și părinți să scape de orice fel de griji. Ce să faci… să scapi de griji este un ghid practic dedicat copiilor cu vârste între 6 și 12 ani care au probleme de anxietate, dar și părinților acestora. Ghidul este însoțit de explicații și ilustrații pe gustul copiilor, concepute astfel încât să-i determine pe cei mici să-și înțeleagă problemele și să se implice activ în rezolvarea acestora.
Autoarea le explică copiilor cum grijile cresc pe măsură ce le acorzi prea multă atenție. Dawn Huebner prezintă câteva trucuri pe care, dacă copiii le urmează în mod consecvent, vor reuși să scape de griji. Dintre aceste trucuri amintim „timpul destinat grijilor“, ”cufărul pentru griji” și altele.
În cazul în care îngrijorarea a crescut atât de mult încât îți dă bătăi de cap aproape în fiecare zi, atunci Ce să faci… să scapi de griji e numai bună pentru tine.
Țup-Imposibil e doar un cuvânt, de Alex Donovici
O poveste încântătoare despre ce înseamnă să ai încredere în forțele proprii și să-ți depășești frica. Tot ce-ți pui în minte poți reuși, acesta este mesajul pe care ni-l transmite această cărticică minunată. Mai multe detalii despre poveste și câteva imagini din carte puteți găsi în acest articol recent de pe blogul nostru.
Ce să faci când eşti speriat & îngrijorat, de James J. Crist
Această carte este destinată copiilor puțin mai mari, de 8-12 ani. Este un ghid foarte util care le explică pe înțelesul copiilor de ce nu trebuie să fie speriați și îngrijorați.
Vor afla răspunsuri la următoarele întrebări:
- De ce sunt speriaţi şi îngrijoraţi alţi copii;
- De unde apar temerile şi îngrijorările;
- Cum acţionează corpul şi mintea, astfel încât să amplifice sau să micşoreze temerile;
- Care sunt cele 10 modalităţi prin care se vor simţi mai în siguranţă, mai puternic şi mai calm;
- Când şi cum să primeşti ajutor de la un profesionist;
Există și o Notă pentru adulţi pe care ar fi bine să o analizeze și un părinte sau un alt adult din familie.
Ce să faci când eşti speriat & îngrijorat este o carte extrem de utilă pe care o recomand cu drag. Dr. James J. Crist este director de clinică şi psiholog de resurse umane la Child and Family Counseling Center din Woodbridge, Virginia. A lucrat şi a ajutat o mulţime de copii care s-au confruntat cu diverse temeri şi îngrijorări.
Lectură plăcută!
Citește și: Cărți pentru copiii cu multe griji
[…] Cu răbdare și înțelegere îi putem ajuta pe copii să-și depășească timiditatea și fricile de tot felul! Dacă v-a plăcut acest articol, vă recomandăm să citiți și 10 cărți magice care-i ajută pe copii să-și depășească fricile. […]