Ne uităm din ce în ce mai mult la TV/tabletă/telefon etc și citim din ce în ce mai puține cărți. Primim din ce în ce mai multe informații de-a gata și gândim cu propriul nostru creier din ce în ce mai puțin. Tehnologia ne oferă acces nebănuit la tot mai multe lumi, dar propria noastră lume este din ce în ce mai mică.
Dependența de dispozitive electronice: un real pericol
În secolul rețelelor de socializare, suntem din ce în ce mai singuri. În secolul tehnologiilor, suntem din ce în ce mai frustrați, mai violenți, mai nefericiți. De ce?
Știm cu toții răspunsul la întrebarea asta și știm ce ar trebui să facem. Însă suntem prea istoviți de ritmul de viață pe care ni l-am creat noi înșine, de cercul vicios în care am intrat, încât nu putem sau nu avem curajul de a acționa în direcția dorită. Totuși, pentru copiii noștri ar trebui să facem un infim efort, iar mesajul este clar: să ținem copiii cât mai departe de TV și alte dispozitive electronice!
Nu trebuie să le tăiem accesul de tot, dar este important să monitorizăm timpul petrecut de cei mici la televizor. De asemenea, trebuie avut mare atenție și la programele pe care aceștia le urmăresc. Copiii a căror dependență de dispozitive electronice este deja mare pot avea probleme de comportament, sunt irascibili și nefericiți. Copiii care urmăresc programe violente au insomnii, coșmaruri, vorbesc și se poartă urât. Cu alte cuvinte, sunt ”scăpați de sub control”.
Copiii fac cunoștință de la vârste prea fragede cu dispozitivele electronice și își dezvoltă o dependență de care cu greu reușesc să scape și un comportament care-l marchează nu numai pe el, dar și pe cei apropiați lui.
Tehnologia e bună, să nu fim ipocriți, însă trebuie să avem grijă cum și cât o folosim. Ea nu are trebui să înlocuiască relațiile interumane, CĂRȚILE, gândirea proprie. Vă aduceți aminte ce zicea Einstein? „Mi-e teamă de ziua în care tehnologia va fi mai importantă ca relațiile interumane. În lume va exista o generație de idioți.” Iată că această zi a sosit!
Dependența de dispozitive electronice: studiu de caz Ben 10
Un studiu realizat în 2014 a analizat efectele secundare ale vizionării serialului de animație Ben 10 asupra copiilor. Studiul s-a efectuat pe un eșantion de 30 de copii din grupa de vârstă 5 – 8 ani, părinții lor participând și ei la cercetare. În studiu s-au evaluat efectele psihologice, efectele asupra sănătății și alte opinii privind conținutul programelor TV. Studiul este strict pentru acest serial, însă se poate extrapola la orice program de animație asemănător, care folosește culori fluorescente puternice pentru a crea efecte vizuale la explozii, împușcături etc și care are imagini și comportamente violente în care eroii se bat/se împușcă pentru a rezolva o problemă/criză.
Efectele dăunătoare care au reieșit din acest studiu sunt atât asupra stării de sănătate a copiilor, cât și asupra comportamentelor și în ansamblu asupra întregii vieți a copiilor noștri și a noastră. Iată mai jos explicația științifică:
- Culorile prea puternice și efectele vizuale folosite în astfel de animații au efecte chimice asupra organismului nostru. Ele produc migrene, dureri de ochi și chiar insomnii datorită împiedicării secreției melatoninei (hormon care pregătește corpul pentru somn și influențează starea de bine și longevitatea).
- Scenele de violență, monștri și extratereștri care apar în aceste animații sperie copiii. De asemenea, îi fac să perceapă lumea un loc rău și plin de pericole.
- Violența îi desensibilizează. Ei înșiși vor adopta un comportament violent, vor avea probleme de interacțiune socială, hiperactivitate și probleme de concentrare.
Este un studiu extrem de interesant! Vă invit să-l citiți și să vă dați seama că faptul că ”băieții buni” îi înving la final pe ”băieții răi” nu justifică actele de violență săvârșite. Problemele nu ar trebui să se rezolve cu pumnii și pistoalele, ci ar trebui găsite alte soluții. Găsiți studiul complet în pdf aici .
Alternative la dispozitivele electronice
De multe ori este mai ușor să lăsăm copiii la televizor. În felul acesta nu mai trebuie să ne facem griji că se julesc în parc, dar mai bine o julitură acum decât o viață spartă în viitor!
Tehnologia este bună, însă folosită cu cap și cu moderație. Dependența de dispozitive electronice ne afectează în mod negativ viața și trebuie să căutăm alte alternative. Sunt o mulțime de activități care pot fi de folos, iată câteva:
- Petrecerea timpului în aer liber. Faceți cât de multe drumeții în natură puteți, plimbați-vă în parc sau pur și simplu bucurați-vă împreună de natură
- Sportul. Învățați copiii de mici cu sportul. Orice sport este bun atâta timp cât este practicat periodic. Învățați-i să se dea cu rolele, cu bicicleta sau trotineta
- Jocurile și activitățile creative. În loc să le cumpărați 100 de păpuși sau mașini, luați copiilor jocuri educative, care să le pună mintea la contribuție. De exemplu, puteți căuta jocuri de strategie pe care să le jucați împreună.
- Cititul. Iată de ce e bine să citim.
Spor!
Lasă un răspuns