Sunt nenumărate motive pentru care toți ar trebui să citim. S-au făcut și se fac în continuare nenumărate studii care să ne răspundă întrebării De ce e bine să citim. Fiecare avem un alt motiv pentru care citim, uneori citim de plăcere, alteori pentru a acumula cunoștințe, cert este că cititul ne este de foarte mare folos.
Indiferent de motivul pe care-l avem pentru citit, dacă ne vom face un obicei din citit, finalitatea va fi că vom avea o viață mai bună. Fără să ne dăm seama vom învăța să luăm decizii mai bune, ne va ajuta să ne înțelegem mai bine (pe noi și pe ceilalți) și ne va ajuta să ne menținem un echilibru/stabilitate emoțională.
Ca părinte, îți dorești pentru copilul tău tot ce e mai bun în lume. Pentru asta, fă-l să iubească cărțile! Iată mai jos, ce va câștiga copilul tău din citit:
1. Să își dezvolte imaginația
Cititul te face să visezi, să evadezi în orice lume vrei tu. Călătorești cu mintea peste tot în lume, dar și în alte locuri imaginare. Cititul îți dezvoltă imaginația, despre care Einstein spunea că ”este mai importantă decât cunoaşterea. Cunoaşterea este limitată. Imaginaţia face ocolul lumii.” Tot el spunea că ”logica te va duce din punctul A în punctul B. Imaginaţia te va duce oriunde…”
2. Va învăța să fie mai tolerant
Cititul îți dă acces la mințile altor oameni, vezi cum gândesc, vezi că suntem diferiți, înveți că ai dreptul la o opinie personală, îți formează personalitatea. Copiii vor învăța că este OK că suntem diferiți, că este ok să aibă o altă opinie, că este ok să gândească singur, că este ok să-și împărtășească părerile și că este ok să fii oaia colorată din turmă…
3. Va învăța să empatizeze
Cititul te ajută să înțelegi anumite stări, emoții, comportamente (ale tale sau ale celor din jur), te ajută să empatizezi. Te ajută să te descoperi pe tine și lumea din jurul tău. Citind despre emoțiile personajelor, despre situațiile cu care se confruntă ele, copiii pot descoperi soluții noi la problemele cu care se confruntă chiar ei în viața de zi cu zi. Cărțile îi vor ajuta într-un final să ia decizii, să acționeze, să facă alegeri și să și le asume!
4. Își va dezvolta abilitățile de comunicare
Cititul te ajută să comunici mai bine, să te exprimi mai bine și să creezi relații mai bune cu cei din jur. Îmbogățindu-și vocabularul, copiii vor putea să-și exprime mai bine gândurile, ideile, vor căpăta încredere în ei și vor socializa mult mai bine. Va găsi oameni cu aceleași pasiuni împreună cu care va împărtăși idei, va crea proiecte, va schimba lumea în bine etc.
5. Va învăța să-și depășească limitele
Cititul îți mărește perspectivele, nu te limitează și nu te face să bați pasul pe loc; te face să vrei să descoperi mai mult, să cunoști mai mult, să ai standarde de viață mai înalte. Te ajută să evoluezi prin autodepășire. Dacă mai mulți oameni ar citi, am vedea mai puțini oameni pe bancă în fața blocului, spărgând semințe și bând bere la pet!
6. Va învăța să gândească liber
Cititul te dezvoltă din punct de vedere mental, te ajută să-ți dezvolți gândirea critică, să știi să alegi din ceea ce ți se transmite, să extragi esențialul, să mergi pe drumul tău. Copilul nu va mai fi atât de ușor de ”păcălit” de alții care vor să transmită fel de fel de ”pseudo-științe” sau teorii extremiste sau manipulatoare!
7. Își va descoperi noi pasiuni
Cititul te ajută să-ți descoperi pasiuni noi. Este nevoie ca fiecare dintre noi să avem o pasiune, ceva care ne face plăcere și ne stimulează pentru a avea o viață mai împlinită și mai sănătoasă.
8. Va învăța să se concentreze
Cititul te ajută să te concentrezi mai bine și să fii mai atent. Simplul fapt că stă aplecat asupra unui text și că este atent la ce scrie acolo este o mare victorie pentru fiecare copil. Lăudați-l de fiecare dată când îl vedeți citind!
9. Va găsi soluții la problemele sale
Cititul este ca o terapie. Este un articol extrem de interesant în celebrul The New Yorker în care aflăm despre School of Life, o librărie din Londra care folosește cărțile pentru a-i ajuta să-și îmbunătățească viața, relațiile personale. Cum anume? Prin recomandarea cărților potrivite în funcție de nevoile tale emoționale. Dacă ești timid sau ai o anumită temere, ei îți recomandă o anumită carte în care poți să afli despre alte persoane cu aceleași ”probleme” ca și tine și poți găsi soluții. ”Biblioterapia” nu este un termen nou și se practică de foarte multă vreme , drept dovadă cartea The Novel Cure: An A-Z of Literary Remedies, care este scrisă în stilul unui dicționar medical și sugerează tratamente pe bază de cărți.
10. Va învăța să se relaxeze
Cititul este cea mai frumoasă metodă de relaxare și îți îmblânzește sufletul. De ce să pierdem așa un dar? Este cea mai ieftină și cea mai bună metodă prin care poți să crești un copil echilibrat, bogat și frumos sufletește! Tu, ca părinte, îți asumi marele eșec de a-l priva pe copilul tău de acest minunat DAR, care îi va putea face viața mai frumoasă?
Data viitoare, când ai de ales între o jucărie nouă și strălucitoare și o carte mică, ce vei alege pentru copilul tău?
Citește și Cum alegem cărțile potrivite de citit pentru copii
[…] te ajută să gândești cu propria ta minte, ceea ce este mare lucru. Am scris, într-un articol recent, mai multe despre motivele pentru care ar trebui să citim cât mai mult. Iată și ce […]