Timiditatea la copii nu este altceva decât o lipsă de încredere în forțele proprii și frică de eșec. Copiii au tot timpul nevoie de încurajări și au nevoie de sprijinul nostru. Ei trebuie să vadă că suntem lângă ei, orice s-ar întâmpla. Și trebuie să vadă că noi avem încredere în ei.
Dacă ei spun ”nu pot”, noi să le spunem ”ba da, poți” sau ”n-ai de unde să știi dacă nu poți, până nu ai încercat”. Trebuie să-i facem cu orice preț să încerce să facă lucruri singuri cât mai mult. De asemenea, din vocabularul nostru ar trebui să scoatem frazele de genul: ”ești încă prea mic, nu poți” și să le înlocuim cu ”trebuie să încerci, iar dacă nu poți, eu sunt aici să te ajut”.
Încurajările astea trebuie spuse la nesfârșit. Nu o dată, nu de două ori, ci neîncetat!
Bineînțeles că și cărțile ne pot ajuta. Copiii se identifică cu personajele din poveste și le pot copia exemplul. E bine să vadă că nu sunt singurii care se confruntă cu problemele lor și în povești pot găsi soluții la problemele lor. Așadar, dacă aveți un copil timid, între 0-6 ani, vă recomand să-i citiți aceste trei cărticele și să vorbiți împreună despre experiențele din carte vs experiențele proprii.
Cărți pentru copii timizi: 3 povestioare frumoase
Ursuleț este timid
Ursuleț este un pui de urs timid. Îi e greu să intre în vorbă cu ceilalți, să meargă în locuri unde nu a mai fost, să răspundă la întrebările doamnei învățătoare. În general, îi este frică să încerce să facă lucruri noi. Uneori se simte singur, alteori se teme, se înroșește la față sau devine agitat. Oare cum va reuși să treacă peste toate acestea și să -și depășească momentele de timiditate?
Ursuleț este timid este o carte foarte drăguță, cu ilustrații simple și atrăgătoare pe care o recomand cu drag! Iată , mai jos, câteva imagini din această cărticică:
Sam cel prea timid, de Beth Bracken
Această cărticică este perfectă pentru copiii cărora le este teamă să vorbească în fața altora. Îi ajută să vadă că atunci când îți este frică te gândești doar la lucrurile rele care ți se pot întâmpla. Te gândești că poate copiii vor râde de tine pentru că ai spus o prostie. Dar de multe ori acele lucruri rele nu se vor întâmpla niciodată, așa că nu merită să îți faci griji degeaba.
În fiecare vineri la școală, domnișoara Emily invită toți copiii să participe la jocul „Arată și povestește”. Copiii trebuie să aducă de acasă obiectul preferat și să povestească despre el în fața colegilor, ca să se cunoască mai bine. Lui Sam însă, nu-i place să vorbească în fața altora. Se teme că o să spună o prostie, că o să leșine de emoție și că toată lumea o să râdă de el.
Sam va face tot posibilul să nu se ducă vineri la școală, dar mama lui nu cedează și-l trimite la școală. Atunci când vine rândul lui să le povestească prietenilor despre obiectul lui preferat, burtica lui tremură de frică. Ce va face Sam?
Sam cel prea timid este o poveste frumoasă pe care o recomand cu drag copiilor de 0-6 ani!
Sunt timid, de Karen Bryant Mole
Sunt timid descrie câteva situații în care copiii se simt intimidați și le arată acestora metode prin care pot combate timiditatea. Ilustrațiile sunt foarte sugestive, colorate și foarte drăguțe. Ce e interesant la această carte este faptul că arată și situații cu adulți care se simt intimidați. Astfel copiii își dau seama că nu numai lor li se poate întâmpla și că aceste emoții sunt normale, omenești.
În plus de asta, la finalul cărții sunt și câteva recomandări pentru părinți despre cum să-i ajute pe copii să vorbească despre timiditate, astfel încât s-o depășească.
Cu răbdare și înțelegere îi putem ajuta pe copii să-și depășească timiditatea și fricile de tot felul! Dacă v-a plăcut acest articol, vă recomandăm să citiți și 10 cărți magice care-i ajută pe copii să-și depășească fricile.
Succes și lectură plăcută!
Lasă un răspuns