
”Zboară, buburuză, zboară!” este o poveste adevărată inspirată din copilăria autoarei, Christine Nostlinger. Acțiunea se petrece la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, în Austria. Cartea este o mică bijuterie pe care o recomand din toată inima!
Zboară, buburuză, zboară!- mic rezumat
La sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, Viena este un oraș plin de ruine, case bombardate, locuitori înfometați, înfrigurați și familii destrămate. Christine este o fată de 8 ani care locuiește cu sora, mama și bunicii săi într-o casă din cartierul vienez Hernals. Tatăl zace în spitalul militar cu picioarele ciuruite de bombe și grenade.
Când casa familiei este bombardată în timpul unor raiduri aeriene și este grav avariată, mama Christinei acceptă oferta doamnei von Braun, văduva unui național-socialist, de a se muta cu fiicele sale într-o vilă de lângă Viena. În timp ce bunicii rămân în casa bombardată, tatăl Christinei fuge din spital și se alătură familiei sale. Totuși, fiind considerat un dezertor, el trebuie să se ascundă atât de soldații germani, cât și de ruși.
În vila doamnei von Braun sosește și nora acesteia cu cei doi copii ai săi, Gerald și Hildegard, cu care Christine se împrietenește rapid. După capitularea Wehrmacht-ului, în casă se instalează și un echipaj de soldați ruși. Aceștia au un comportament imprevizibil, o țin numai în petreceri și sunt beți aproape tot timpul.
Deși sunt înfricoșați de soldații ruși, copiii își văd de jocurile și activitățile lor specifice și încearcă să ducă o viață cât se poate de normală. Fură de mâncare, șterpelesc și ascund pistolul unui plutonier rus, Gerald fuge de-acasă prin canalul subteran al pârâului Als, Christine se împrietenește cu bucătarul rus Cohn și pleacă cu el în Viena pentru a-și vedea bunicii. Peripețiile se termină când rușii pleacă și familia părăsește vila doamnei von Braun.
De ce recomand cartea?
Aventurile copiilor sunt povestite cu o naivitate seducătoare, fiind prezentate din perspectiva fetei de 8 ani, Christina. Deși cartea prezintă dezastrul războiului, bombardamentele, dărâmăturile și ruinele, frica și viața dificilă a oamenilor de rând, povestea nu este deloc tristă sau lacrimogenă.
Autoarea nu se oprește asupra detaliilor sângeroase, dar nu se ferește să prezinte realitățile vieții în timpul războiului. Lipsurile, foamea, viața în adăposturile antiaeriene, lupta pentru supraviețuire, totul este relatat cu candoare, dar fără sentimentalisme ieftine. Nostlinger nu judecă, nu condamnă, nu explică, doar povestește. Și o face extrem de bine!
Așadar, ”Zboară, buburuză, zboară!” este o carte ce merită citită. Este o poveste despre copiii pentru care războiul era ceva normal. Realitatea pentru ei era să mănânce doar cartofi în fiecare zi (atunci când aveau), să se ascundă în beci la fiecare sunet de sirenă și să trăiască printre mormane de dărâmături. Este o carte din care copiii pot învăța să fie recunoscători pentru fiecare moment de pace din prezent și este o lecție de istorie, până la urmă.
Nominalizată pentru Premiul de Literatură pentru Tineret, ”Zboară, buburuză, zboară!” a primit distincțiile ”Buxtehuder Bulle” și premiul olandez pentru cărți de tineret ”Condeiul de argint”. De asemenea, a fost și ecranizată în anul 2016. O recomand cu dragă inimă, este o adevărată plăcere s-o citești!
O găsiți pe site-ul Editurii Meteor Publishing!
Lasă un răspuns