Dacă am învățat ceva din viața asta este că trebuie să luăm lucrurile mai ușor. Viața nu este o cursă pe care s-o câștigăm, ci este o călătorie pe care trebuie s-o savurăm. Și dacă e vorba de călătorii, atunci e bine, pentru că la asta mă pricep. Să cutreier lumea, să descopăr locuri minunate, să întâlnesc oameni interesanți și să le ascult poveștile de viață, asta este pe placul meu.
De data aceasta am ales turismul de aventură și am fost extrem de norocoasă să dau peste niște oameni tare faini de la Extreme Travel, prima agenție de turism de aventură din România. Ei organizează excursii personalizate oriunde pe Terra, din Himalaya până în Patagonia, pe Kilimanjaro sau în Serengeti. Poți merge cu ei oriunde, în ascensiuni montane sau în safari, asta dacă ești pregătit să-ți transformi viața într-o aventură! Vă recomand să vă gândiți serios la asta!
Eu până să ajung în Patagonia, am ales de data aceasta un loc foarte pitoresc din România, și anume Cheile Nerei. Acum am făcut trekking și rafting, iar data viitoare îmi fac curaj și poate fac o ascensiune pe Kilimanjaro……
De ce să mergi cu agenția de turism de aventură în astfel de excursii
Atunci când alegi o ascensiune pe munte, o drumeție sau diverse expediții, părerea mea este că e mult mai ușor dacă mergi cu o agenție specializată pe așa ceva. Ei îți pun la dispoziție un ghid cu experiență și te ajută cu toate detaliile organizatorice. De ce ai nevoie de ghid? Foarte simplu:
- Un ghid cunoaște bine locurile, traseele, mersul lucrurilor. Știe care sunt traseele dificile, scurtăturile, peisajele care nu trebuie ratate etc. Te duci la sigur, cum s-ar spune.
- Te îndrumă la fiecare pas și îți spune ce echipament ai nevoie, dacă e prima ta experiență de acest gen.
- Nu trebuie să-ți faci griji pentru nimic. N-ai nici un stres că te rătăcești sau că ai ratat ceva important.
- N-ai grija taxelor și a altor detalii organizatorice, te ajută agenția cu totul.
Mai ales dacă e prima ta experiență de turism de aventură, atunci e clar că ai nevoie de cineva care să te îndrume la fiecare pas.
Cum a fost experiența mea pe Nera cu Extreme Travel
Ziua 1 – Traseu cu microbuzul Brașov-Hațeg-Orșova-Sasca Montană.
Rezervația de zimbri de la Hațeg
La rezervația de zimbri am dat peste un exemplar tare prietenos, care a stat la poze, la mângâiat și răsfățat. Locul este plăcut, însă ar putea fi mai bine organizat și aranjat.
Croazieră cu barca pe Cazanele Dunării
După un drum lung și obositor am ajuns la Orșova unde am făcut o croazieră pe Cazanele Dunării. A fost o experiență încântătoare. Peisajele sunt absolut minunate și se datorează pereților stâncoși care sunt de-o parte și de alta a Dunării. Pot spune că am savurat fiecare moment petrecut pe barcă. Am văzut sculptura realizată în stâncă cu chipul lui Decebal, am văzut de la distanță tabula Traiana (placa memorială ridicată de împăratul Traian în cinstea victoriei Imperiului Roman asupra dacilor) și Peștera Ponicova. N-am intrat în peșteră, am văzut-o de foarte aproape. Explorarea ei durează vreo două ore, ai nevoie de încălțăminte adecvată pentru că ieși de-acolo ud leoarcă, însă am auzit că este minunat înăuntru și merită văzută, dacă aveți mai mult timp la dispoziție.
Am ajuns seara târziu în Sasca Montană unde s-a făcut cazarea. Pensiunea era nouă și condițiile au fost ok. Satul în schimb mi s-a părut destul de trist și aproape părăsit. Fiind zonă minieră, când mina s-a închis, locuitorii au plecat care-încotro. Casele vechi aduc însă aminte de un sat prosper și foarte frumos. Cei foarte puțini oameni care au rămas încearcă să trăiască din turism și ar fi frumos să reușească pentru că zona are foarte mult potențial.
Restaurantul unde am luat cina în fiecare seară a fost La Vechea Moară, e foarte drăguț și îl recomand cu drag. Mâncarea e tare bună, porțile sunt foarte mari, iar doamnele de acolo foarte amabile. Fiind un grup, ne pregăteau cina în fiecare seară la aceeași oră, meniul era prestabilit și totul a fost ca la carte.
Ziua 2: – Trekking pe Cheile Nerei
Drumeția pe Cheile Nerei a fost tare frumoasă. Cunoscând foarte bine zona, ghidul nostru, Vali, ne-a făcut un traseu foarte bun, în așa fel încât să nu pierdem nici o atracție. Ritmul drumeției a fost unul relativ ușor. Traseul nu este unul dificil, dar este destul de lung și la finalul zilei ești frânt de oboseală, însă merită cu vârf și îndesat.
Prima oprire-Lacul Dracului
Am avut noroc de vreme frumoasă, iar lacul era foarte limpede și curat. Mi-a plăcut tare mult.
În drum spre Lacul Dracului am avut o parte de o surpriză foarte plăcută, o întâlnire cu o vulpiță foarte curajoasă!
Ochiul beiului și Cascada Beușnița
Pe Valea Beiului am mers pe un drum forestier cu mașina până la Păstrăvărie unde am făcut un popas și am mâncat ceva. Traseul până la Ochiul Beiului și apoi mai departe până la Beușnița este foarte pitoresc, fiind plin de cascade mai mici, dar frumoase.
Ziua 3: – Rafting pe Nera și Cascada Șușara
Dacă în prima zi ne-am antrenat picioarele, a doua zi era rândul să ne antrenăm mâinile, așa că am plecat să facem rafting pe Nera! Ne-am echipat, apoi am mers vreo oră cu mașina în amonte până la locul de unde am pornit cu bărcile pe râu. Am vâslit aproximativ 4-5 ore pe apă, având câteva opriri să ne tragem sufletul și să admirăm peisajul. Am avut noroc ca pe Nera să fie suficientă apă, fiind o perioadă de după ploi. Coborârea pe apă a fost lină, nu erau valuri, doar pe alocuri bolovani și cioturi care trebuiau ocolite.
Dacă vreți neapărat să faceți poze, trebuie să vă luați măsuri de precauție. Să înveliți telefonul într-o folie de plastic suficient de groasă încât să nu vă intre apă. Am înțeles că sunt foarte multe cazurile în care turiștii rămân fără telefoane în urma raftingului….Noi nu am făcut poze, dar mai bine așa pentru că am fost mai atenți la peisaj!
Cheile și Cascada Șușara
După tura de rafting am mâncat, iar apoi am luat-o din nou la pas!!! Chiar dacă eram obosiți, am mers să vedem și Cheile și Cascada Șușarei, pe un traseu de vreo 1.5 h. Traseul e foarte ușor, mai mult o plimbare prin pădure, așa că a fost tare plăcut și nu am simțit deloc oboseală!
Ziua 4: Vizită la Teatrul din Oravița, Cascada Bigăr, Morile de Apă de la Eftimie Murgu și întoarcerea acasă
Teatrul din Oravița este primul teatru de la noi din țară, fiind construit acum mai bine de 200 de ani, în 1817.
Vizita la teatru a fost cum nu se poate mai plăcută, ghidul ne-a spus povestea teatrului și a orașului Oravița care a fost un centru cultural și un oraș foarte prosper. Din păcate, realitatea acum este alta….
Cascada Bigăr este una dintre cele mai cunoscute obiective turistice de la noi din țară, astfel că nu o puteam ocoli. Dacă aveți noroc și mergeți la cascadă după câteva zile de ploaie, o veți vedea în toată splendoarea. Noi n-am prins-o în zilele ei cele mai bune, dar tot frumoasă mi s-a părut.*
Înainte să plecăm acasă ne-am oprit să vedem ansamblul de mori de apă din Eftimie Murgu. Pe Valea Rudăriei, din 1772 și până în 1910 au existat 51 de mori. Acum mai sunt doar 22 de mori, pe un drum de vreo 2 km pe marginea râului. Foarte interesante de vizitat, mai ales că unele mori erau funcționale.
Concluzie
Peisaje, trasee și zonă turistică în general: Excursia pe Cheile Nerei a fost o experiență foarte plăcută. În 4 zile am petrecut mai mult timp în natură decât în 6 luni de zile și chiar dacă a fost obositor, a fost o oboseală plăcută și relaxantă. Am simțit că primesc o grămadă de energie de la natură și mi-am încărcat bateriile pentru mult timp. E o zonă foarte frumoasă care merită mai mult exploatată. Satele părăsite, Sasca Română, Sasca Montană și tot județul Caraș-Severin ar putea trăi foarte bine de pe urma turismului, dacă ar fi drumuri mai bune și un plan de dezvoltare turistică.
Organizare agenție Extreme Travel: Am doar cuvinte frumoase pentru ei. Organizarea a fost foarte bună, s-a văzut că au experiență, dar și bunăvoință. Traseele au fost bine gândite și am și ”adoptat” pe drum câțiva excursioniști singuratici… Valentin, ghidul care ne-a însoțit a știut să întrețină o atmosferă plăcută și veselă, uimindu-ne cu poveștile sale de viață, cu experiențele prin care a trecut și cu locurile minunate pe care le-a văzut. Și domnul Bogdan, șoferul, ne-a întreținut cu glume pe tot parcursul drumului. Amândoi au făcut tot posibilul să ne simțim bine și le-a ieșit de minune!
Excursia este destinată adulților, dar și copiilor care au mai mers în drumeții, de la 10-12 ani în sus. Chiar dacă traseul pe munte este ușor, durează destul de mult, 5-7 ore, iar pentru copiii mai mici ar fi un pic mai dificil. Poate fac și câteva trasee potrivite pentru cei mici, e de vorbit la agenție!
Iar dacă vă place natura și vă gândiți să faceți o excursie cu cortul, vă recomand să citiți articolul Tot ce trebuie să știi dacă mergi în excursie cu cortul.
Distracție plăcută!
*Excursia a fost realizată înainte de prăbușirea Cascadei Bigăr.
[…] Citește și: Turism de aventură pe Cheile Nerei- o experiență de neratat […]