Trenul copiilor este o carte plină de tandrețe, pe care o citești cu sufletul la gură și cu o oarecare ”tristețe în stomac”. Este o carte frumoasă despre sufletul copiilor, despre sărăcie, despre vise și despre viață. Este o poveste care emoționează profund și care te pune pe gânduri.
Despre ce este vorba în Trenul copiilor?
Trenul copiilor este o carte bazată pe povestea adevărată de după cel de-al Doilea Război Mondial, când mulți copii săraci din sudul Italiei au fost transportați cu trenul în Italia de Nord pentru a fi încredințați unor familii adoptive. Amerigo Speranza, un băiat de 7 ani, se află și el printre acești copii.
Amerigo trăiește alături de mama sa într-un cartier sărac din Napoli. Mama Antonietta este o femeie distantă, care nu vorbește prea mult și nu-i oferă tandrețea și iubirea de care băiatul are atâta nevoie. Ei trăiesc de pe o zi pe alta, vânzând haine strânse de la gunoi de Amerigo, spălate și cârpite de mama sa. Zdrențele sunt vândute la piață de Capa ‘e fierro, bărbatul care are o relație clandestină cu mama Antonietta. Dar când Capa ‘e fierro este arestat din cauza afacerilor sale mai puțin legale, cei doi rămân fără ”sponsor” și astfel mama decide să-l trimită pe Amerigo câteva luni în Italia de Nord, ca să treacă cu bine peste iarnă.
Ajuns în Bologna, în mijlocul unei familii care s-a oferit să-l găzduiască, Amerigo descoperă o altă lume. Noua familie îl primește cu brațele deschise și-i oferă toată afecțiunea după care el a tânjit atât de mult. Viața lui se schimbă foarte mult, merge la școală, își face prieteni și-și descoperă pasiunea pentru vioară. Însă fericirea nu durează mult și Amerigo trebuie să se întoarcă acasă, la mama Antonietta. Diferența dintre cele două case este atât de mare, încât el nu se poate reacomoda și fuge înapoi la familia adoptivă.
De ce o recomand?
Trenul copiilor este o carte ce trebuie citită pentru că este o poveste emoționantă și foarte bine scrisă. Ariola reușește să descrie perfect spiritul acelei epoci, condițiile sociale, mentalitatea italienilor din cartierele sărace și condițiile materiale precare. Totul este prezentat, însă, prin ochii unui copil de 7 ani, iar acest lucru face lectura cu mult mai fermecătoare. Cititorul este profund emoționat de naivitatea băiatului, de simplitatea cu care vede el lumea și de puritatea sufletului său.
De asemenea, relația de iubire dintre Amerigo și mama Antonietta este una înduioșătoare. Mama nu știe să-și exprime sentimentele față de băiat, iar acest lucru îl face pe el să creadă că nu este iubit. De-abia la bătrânețe, când mama lui a murit, Amerigo își dă seama că iubirea lor a fost ”un lung șir de neînțelegeri”.
Trenul copiilor este o poveste frumoasă, sensibilă și tristă care merită citită. Este o carte care probabil te va scoate din zona ta de confort și te va pune pe gânduri. O astfel de carte te face să reconsideri importanța pe care o are relația dintre un copil și mama sa. Te face să înțelegi că un copil te iubește necondiționat, chiar dacă nu te înțelege și chiar dacă este lipsit de dragostea ta. Tot ce face un copil este pentru a obține aprobarea și iubirea mamei sale.
Mi-a plăcut foarte mult această carte și o recomand cu mare drag! O puteți găsi pe site-ul editurii Meteor Press .
Iar dacă îți plac cărțile despre familie, citește articolul 10 cărți despre familie de citit pe îndelete.
Lectură plăcută!
sara says
ce frumos
Raluca says
Este o carte minunată! O recomand cu mare drag!