Sunt atât de multe distracții pentru copiii din ziua de azi, încât știu că le rămâne foarte puțin timp pentru citit. Cred totuși că ar trebui să le facem loc și cărților în programul celor mici. Sunt atât de multe cărți grozave, pline de imaginație, de aventură și mister, încât ar fi păcat să-și piardă timpul numai cu jocurile video.
Dacă nu știți ce să alegeți din multitudinea de oferte, eu v-am pregătit mai jos o listă menită să vă ajute. Iar dacă aceste titluri nu vor fi suficiente, mai puteți găsi și altele în acest articol cu Recomandări de lecturi pentru copii de 10-12 ani sau în acest articol despre Cărți de aventură și mister.
Unele cărți sunt atât de interesante încât n-ar strica să le citească și părinții!
Cărți copii 10-12 ani: cele mai aventuroase titluri
1.Vânătorii de cărți, de Jennifer Chambliss Bertman
Emily are 12 ani şi s-a mutat de câteva zile în San Francisco. Nu-i place nimic aici, cu o singură excepţie. E oraşul idolului ei, Garrison Griswold, un editor care a inventat cel mai apreciat joc online pentru şoarecii de bibliotecă. În Vânătorii de cărţi, căci acesta e numele jocului, cărţile sunt răspândite prin toată ţara şi pot fi găsite cu ajutorul unor indicii care se adună într-un puzzle. Dar Emily află că Griswold a fost atacat şi e în comă, iar nimeni nu ştie nimic despre superjocul pe care urma să-l lanseze.
Împreună cu noul ei prieten, James, Emily descoperă o carte foarte ciudată, plină de greşeli intenţionate. Toată lumea crede despre ea că face parte din jocul lui Griswold şi că va conduce la un premiu foarte valoros. Dar cei doi copii nu sînt singurii care încearcă să ajungă la premiu. În competiţie intră şi nişte tipi răi şi cruzi şi astfel începe o cursă contra-cronometru, în care miza jocului nu este doar să dezlegi misterul înaintea atacatorilor, ci mai ales să rămâi în viaţă până la sfârşit.
Vânătorii de cărți este una dintre cele mai vândute cărți pentru copii în anul 2015 și a fost finalistă la numeroase premii.
2. Păpușa de portelan, de Holly Black
POPPY, ZACH ȘI ALICE au jucat de când se știu același joc a cărui acțiune se petrece într-o lume populată de pirați, tâlhari, sirene și războinici. Peste ei domnește Marea Regină, o Păpușă de porțelan închisă într-o vitrină, ce îi blesteamă pe toți cei care o supără. Acum, cei trei prieteni au ajuns elevi de gimnaziu, iar Zach este obligat de tatăl lui să renunțe la aceste fantezii.
Când prietenia lor pare să se destrame, Poppy începe să o viseze pe Marea Regină și fantoma unei fetițe care nu își vă găsi liniștea decât atunci când Păpușa va fi îngropată. Zach, Alice și Poppy pornesc într-o ultimă aventură, pentru a împăca spiritul Reginei. Dar, pe măsură ce trec prin experiențe înfiorătoare, nu le rămâne decât să se întrebe: dacă există o fantomă, îi va mai lăsa aceasta vreodată în pace, odată ce i-a prins în ghearele sale?
Păpușa de porțelan este perfectă pentru copiii cărora le plac poveștile înfricoșătoare!
3. Gregor pământeanul, de Suzanne Collins
În primul volum al seriei CRONICI DIN SUBPĂMÂNT, eroul principal Gregor cade printr-un grilaj din subsolul blocului din New York în care locuiește. El ajunge astfel în întunecatul Subpământ, o lume stranie, populată de tot felul de ființe fascinante și bizare.
Aparent rezultatul unui accident, venirea lui Gregor pare a fi împlinirea unei profeții vechi de sute de ani despre un erou menit să salveze lumea din Subpământ. Inițial reticent, Gregor învață să-și asume menirea atât pentru a-i ajuta pe subpământenii aflați în pragul unui război, cât și pentru a rezolva misterul dispariției propriului său tată.
Gregor este un erou neobișnuit. Ales să fie războinic, el înțelege o lecție pe care ar trebui s-o știe toți copiii din lume și s-o aplice în viața de adult. Și anume, faptul că un adevărat războinic este cel care recurge la violență doar când nu mai are de ales, după ce a epuizat toate posibilitățile de rezolvare a conflictelor pe cale amiabilă.
4. Taxiul lui Caleb, de Sally Chomet
Când tatăl lui Caleb dispare, Caleb și mama sa se luptă să supraviețuiască. Au foarte multe datorii, iar dacă nu vor reuși să le plătească, mama va trebui să-l dea pe Caleb unei organizații dubioase, Money Mongers. Aceasta este o companie dubioasă care oferă împrumuturi pentru locuințe, iar dacă clienții nu le pot achita, li se iau în schimb copiii.
În timp ce mama încearcă să găsească soluții pentru plata datoriilor, Caleb vrea să descopere misterul din jurul dispariției tatălui său. Taxiul pe care-l conducea acesta înainte să dispară îi poate oferi băiatului cele mai importante indicii despre ce s-a întâmplat cu adevărat cu tatăl său. Se întâmplă multe lucruri ciudate în orașul său și Caleb își dă repede seama că dispariția tatălui are legătură cu acestea.
O carte foarte haioasă care ne transmite faptul că banii nu reprezintă cel mai important lucru de pe pământ. Într-o lume materială, în care totul se învârte în jurul banilor, Caleb descoperă că familia și prietenii sunt cel mai de preț bun pe care-l poți deține.
Lumi paralele, aventuri nebune și mult umor, iată ce pot descoperi copiii în Taxiul lui Caleb.
5. Insula delfinilor albaștri, de Scott O’Dell
Rămasă singură pe o insulă pustie, Karana, o fată curajoasă dintr-un trib indian, înfruntă pericole teribile. Ea trebuie să descopere cum poate să îmblânzească natura potrivnică și, mai presus de toate, cum să supraviețuiască. În cei optsprezece ani de izolare, prietenii ei necuvântători îi țin loc de familie. Cu ajutorul lor află care sunt lucrurile cu adevărat importante. O carte despre valoarea prieteniei, și despre cum poți găsi bucurie în lucrurile cele mai simple.
Un emoționant roman de aventuri bazat pe fapte reale, Insula Delfinilor Albaștri spune povestea unei fete care nu-și pierde niciodată încrederea în propriile forțe.
Când doi copii și un elefant pornesc într-o călătorie epică prin America, nu ne putem aștepta decât la cele mai grozave aventuri și primejdii, care pândesc la tot pasul. Din Pennsylvania până în Nebraska, Tad și Cissie străbat râuri învolburate cu o plută, merg cu trenul și cu vaporul cu aburi, în căutarea unui adăpost sigur pentru ei și pentru elefantul Khush. În drumul lor către Nebraska, unde locuiește cea mai bună prietenă a lui Cissie, cei trei sunt urmăriți de un negustor și de soția acestuia, care vor să pună mâna cu orice preț pe elefant.
7. Podul către Terabithia, de Katherine Paterson
Jesse Aarons se antrenează toată vara pentru a deveni cel mai rapid alergător din clasa a V-a. Și ar fi reușit, dacă nu venea la școala lor Leslie Burke, care aleargă mai bine ca el. Dezamăgirea i se transformă treptat în bucurie, odată ce o cunoaște mai bine și devin de nedespărțit.
Împreună construiesc Terabithia, un tărâm magic, peste care domnesc ca rege și regină, unde singura limită este puterea imaginației. Iar când lucrurile amenință să se schimbe pentru totdeauna, Jess își dă seama de curajul și puterea pe care i le-a transmis Leslie.
Podul către Terabithia a câștigat Medalia Newbery, una dintre cele mai apreciate distincții în literatura pentru copii.
8. Evadare din Lumea de Jos, de Kester Schlenz
Ar fi trebuit să fie o zi plină de distracție la târg, însă pentru Till, Meck și Bea este începutul unei catastrofe. Madam Malus, ghicitoarea în globul de cristal, îi alungă într-o lume plină de monștri, fantome și vârcolaci. E sigură că nu vor mai găsi niciodată drumul spre casă și asta o face fericită.
Dar curajul și istețimea eroilor îi ajută să întâlnească în aventura lor și spirite binevoitoare, cum sunt fantoma piratului Klaus, veverița-vampir Stribbi, zeul vinului Bacchus și mumia lui Hatschepsut. Vor putea aceste spirite binevoitoare să-i ajute să evadeze din Infern? Copiii trebuie să câștige o serie de probe, care de care mai ciudate. Dar nici măcar Infernul nu are atâta imaginație pentru a învinge niște pusti de 10 ani, nu-i așa?
Evadare din Lumea de Jos este o aventură incredibilă și o poveste plină de umor.
9. Dă mai departe, de Catherine Ryan Hyde
Inspirat de o temă pe care o primește de la noul său profesor de Științe sociale, micul Trevor are o idee menită să schimbe lumea. O ambiție uriașă pentru un puști de numai doisprezece ani, dar care reușește, în ciuda obstacolelor, să nu-și piardă idealismul și să demonstreze că toți putem fi capabili de fapte bune.
În jocul aritmetic al lui Trevor, de la un singur om care face trei lucruri importante pentru trei oameni diferiți, se poate ajunge la o lume întreagă în care o favoare primită nu se întoarce, ci se răsplătește dând mai departe ajutorul celor care au nevoie de el.
„O capodoperă cu un final incendiar.“- Kirkus Reviews
„Filosofia din spatele cărții este atât de interesantă, iar optimismul ei atât de contagios, încât cititorul absoarbe fără să-și dea seama o poveste de care-și va aminti multă vreme.“ -The Denver Post
10. Misterioasa Societate Benedict, de Trenton Lee Stewart
Bestseller New York Times, având nenumărate premii printre care Premiul School Library Journal pentru cea mai bună carte a anului, premiul E.B. White Read Aloud și aflată în Top 10 a Children’s Book Sense Pick, Misterioasa Societate Benedicteste o carte care a cucerit întreaga lume.
Am scris o recenzie detaliată despre această carte în acest articol.
Nouă ne-au plăcut foarte mult aceste cărți copii 10-12 ani și le recomandăm cu mare drag!
Lectură plăcută!
Gaggagsg says
Cărți foarte urate !! Le-am încercat pe toate toate sunt cele mai rele cărți
Raluca says
Ne pare rău că nu te-am nimerit cu aceste recomandări de cărți! Ne-ar plăcea să ne spui ce cărți ai citit tu și ți-au plăcut foarte mult! Mulțumim!