Poveștile în rime au un farmec aparte și toți copiii le adoră. Rimele sunt amuzante și au o muzicalitate care-i încântă pe cei mici, iar acest lucru face lectura să fie mai distractivă. ”Două povești care au vrut să stea împreună”, de Cristina Sorina Popa este o cărticică tare frumoasă, cu rime haioase, care îți aduc zâmbetul pe buze.
Despre ce este vorba în aceste frumoase rime pentru copii
Cartea conține două povestioare pline de tâlc și voie bună.
În “Alice, micuța ciclistă”, eroina principală îi învață pe prietenii săi cum să ”biciclească”. Ea le explică pas cu pas ce trebuie să facă atunci când se urcă pe bicicletă și îi încurajează să nu se dea bătuți, chiar dacă vor mai și cădea. La început totul este mai greu, dar cu multă perseverență și voință, vor reuși să ”îmblânzească” bicicleta nărăvașă.
În cea de-a doua povestioară, ”Omulețul fără nume”, părinții unui băiețel nu i-au pus nume cu scopul de a-l lăsa pe el să-și aleagă unul potrivit. Atunci când crește, eroul povestirii începe să caute tot felul de nume, însă nu-i convine niciunul. Aici intervine rolul copiilor, care sunt rugați să-l ajute pe băiat să-și găsească un nume potrivit.
De ce recomand Două povești care au vrut să stea împreună
Povestioarele au o energie pozitivă și transmit mai multe mesaje pozitive. Iată ce vor învăța copiii din această cărticică tare frumușică:
- Să fie curajoși. Orice lucru nou este o provocare, însă doar dacă ai curaj să încerci, vei reuși să faci lucruri de care apoi vei fi mândru.
”El poate să te trântească
Și să te încetinească,
Dar, de ai curaj să crezi,
Te ții tare, nu cedezi!”
- Să nu se dea bătuți. Chiar dacă nu le ies lucrurile bine de prima dată, cei mici trebuie să se ambiționeze și să NU renunțe până nu reușesc ce și-au propus.
”Ești necăjit, ești furios.
Nu mai vrei să te dea jos.
Aici e puterea ta:
Orice-ar fi, nu te lăsa!”
- Să-și depășească frica. Aceste frumoase rime pentru copii îi învață pe cei mici că este în regulă să-ți fie frică, însă important este să ai răbdare și curaj să treci peste teamă deoarece numai așa vei avea parte de succesul dorit.
”E normal, la o adică,
Să simțim că ne e frică.
Se poate ca prima oară
Să ne temem c-o să doară.
Dar, cu calm și cu răbdare,
Fără teamă și-ncordare,
Ne vom mai obișnui –
Și curajul va-ncolți.”
Dacă prima povestioară are multe învățăminte de transmis, a doua este interactivă. Ea îi provoacă pe cei mici să empatizeze cu personajul principal, să ia atitudine și să-i găsească băiețelului un nume frumos. Povestea este presărată cu pauze de gândire, timp în care cei mici trebuie să se aleagă un nume potrivit.
Așadar, cele două povestioare sunt tare frumușele, pline de voioșie, optimism și energie pozitivă. Sunt potrivite pentru copiii de grădiniță și le recomandăm cu drag. Cărticica cu frumoasele rime pentru copii poate fi cumpărată de pe site-ul Editurii Curs, în formă cartonată sau necartonată:)
Cartea are şi un site al ei, vă recomand să-l răsfoiți: https://
În loc de concluzie – Recenzia autorului
”Prima este poțiunea curajului şi atitudinii de învingător, care nu se lasă doborât de obstacolele ce-i ies în cale și poate face față frustrării, pentru a-şi atinge scopul propus – în cazul poveştii Alice, micuța ciclistă, scopul este mersul pe bicicletă. Această poțiune magică vine „îmbuteliată” în prima poveste – povestea de zi, cu subtitlul Ziua activă. Aceasta este plină de energie, radiază dinamism, tărie, forță, putere emoțională.
A doua poțiune este complexă. Ea adună atât empatie (copilul este încurajat să empatizeze cu “Omulețul” din carte şi să îl ajute), cât şi atenție (copilul este încurajat să se concentreze, în procesul de ajutare a “Omulețului”), inventivitate, vizualizare. Astfel, povestea de seară, cu subtitlul Seara creativă, este statică, meditativă, predispune la introspecție în timp ce emite candoare, gingășie, dedicare și altruism.”
Lectură plăcută!
Citește și: Cărți pentru copii de la 0-6 ani pe care le veți îndrăgi
[…] Două povești care au vrut să stea împreună – rime pline de farmec pentru copiii de grădiniț… […]