
Cercetătorii din întreaga lume sunt fascinați de modul în care funcționează creierul nostru. Afirmații precum ”creierul nostru este o super-putere” nu mai miră pe nimeni. Ni se spune că ne putem controla creierul și că putem face orice ne punem în gând. Putem fi fericiți dacă îi repetăm creierului nostru asta. Sună puțin science-fiction, nu-i așa?
Și totuși, există un sâmbure de adevăr în asta. Ideea este de fapt următoarea: creierul învață din mediul înconjurător și se comportă în puternic acord cu ceea ce învață. Dacă îl expunem în mod repetat la scene de violență, el va reacționa cu violență, făcându-ne să devenim violenți, agitați, negativiști. Dacă îl obișnuim cu lucruri pozitive, creierul ne recompensează cu o stare de bine, pozitivă. Așadar este foarte important ce-l învățăm să facă pentru că tot ce faci, vorbești, privești sau gândești îți va influența creierul.
De ce este atât de importantă gândirea pozitivă?
Pentru că atunci când gândești pozitiv, ești capabil să faci mai multe lucruri, găsești mai repede soluții la problemele tale și nu te dai bătut prea ușor. Bineînțeles, că următorul pas este munca, perseverența, însă având o atitudine pozitivă ai parcurs deja jumătate din drum.
Și bineînțeles pentru că dacă gândești pozitiv, vei deveni un om mai plăcut, mai admirat și mai apreciat. Oamenii vor dori să te aibă în preajmă și vei primi mai repede ajutor din partea lor.
Ok, acum știm la ce e bună gândirea pozitivă. Dar, este posibil să ne învățăm creierul să gândească tot timpul pozitiv? Autorul cărții Cum să eșuezi la aproape orice și totuși să câștigi la scară mare, Scott Adams, ne spune că da: ”Mintea ta nu este magică. Este doar un procesor umed pe care-l poți programa. ”
Cum ne programăm creierul pentru o gândire pozitivă?
Creierul tău analizează mediul în care te afli, gândurile pe care le ai, starea ta de sănătate și apoi folosește informațiile acestea pentru a genera sentimentul pe care noi îl denumim ”atitudine”. Atitudinea îți oferă energie personală, iar energia este poate unul dintre cele mai importante lucruri pe care le deții. Ai face foarte bine să fii atent(ă) la energia pe care o ai și pe care o transmiți celor din jurul tău.
Astfel trebuie creat un sistem propice dezvoltării gândirii pozitive. Acest sistem include acțiuni asupra mediului în care ne aflăm, gândurilor pe care le avem și stării noastre de sănătate) .

Atâta timp cât noi ca părinți vom reuși să urmăm pașii de mai jos, vom transmite automat și copiilor noștri modul acesta de gândire. Se știe că cel mai bun mod de a învăța copiii un anume comportament/atitudine este în primul rând exemplul personal al părinților.
1. Mediul în care ne aflăm:
- Scapă de oamenii toxici din viața ta
Este extrem de important cu cine alegem să ne petrecem timpul. Fie că e vorba de prieteni sau colegi de serviciu, oamenii toxici sunt aceia lângă care nu-ți place sau îți face rău să stai. N-ai nevoie de prieteni care să (te) critice neîncetat, să dea vina pe alții tot timpul, să fie încruntați, supărați, nemulțumiți tot timpul. Cei care înjură tot timpul, bârfesc, își bat joc de alții sau îi tratează pe ceilalți cu superioritate nu au ce căuta în cercul vostru zilnic. Alegeți să vă petreceți timpul cu oameni veseli, inimoși, care vă fac să vă simțiți voi înșivă. Care sunt dornici să vă asculte și să vă ajute.
- Dăruiește înainte de a primi
Cu cât dai mai mult, cu atât vei primi mai mult. Satisfacția pe care o vei simți când ajuți pe cineva contribuie nemăsurat la starea ta de bine și la energia pe care o vei căpăta. Împărtășește cunoștințele tale, ajută cum poți pe cineva în nevoie și vei fi răsplătit.
2.Gândurile pe care le avem:
- Nu mai critica sau condamna pe alții
În loc să vezi numai lucrurile rele, tot ce n-a mers bine, tot ce s-a greșit, antrenează-te să vezi lucrurile bune. Nu mai scoate ochii cu greșeala, încearcă să înțelegi de ce s-a greșit și cum se poate îmbunătăți. Criticile intensive pot de-motiva pe cineva și pot să scadă drastic încrederea în sine. Modalitatea cea mai bună de a scoate ce-i mai bun dintr-un om este aprecierea și încurajarea.
- Fă complimente adevărate
Cea mai mare dorință a oamenilor este aceea de a fi apreciat. Puterea aprecierii este neprețuită. Dacă reușești să-i faci pe ceilalți apreciați, vei fi tu însuți apreciat și considerat un om plăcut. Așa că, atunci când descoperi o calitate a unui om de lângă tine, spune-i cât de mult o apreciezi. Poate fi și un lucru banal, ca acela de a se îmbrăca foarte frumos. Trebuie însă să faci diferența între complimentare și lingușire. Fă doar acele complimente pe care le crezi adevărate.
- Nu există ghinion
Nu suntem condamnați la eșec, nu există o soartă care ne stă scrisă în frunte! Încetați să alimentați creierul vostru cu aceste gânduri negative. Norocul, ca și ghinionul și-l face fiecare om. E mult mai simplu să te gândești că n-ai talent sau că n-ai noroc. Acestea sunt doar pretexte pentru a explica eșecul. Dacă înainte să începi o acțiune, îți alimentezi subconștientul cu acest gând, ai șanse mult mai mici să duci la bun sfârșit acea acțiune. Și atunci poți da vina pe ghinion ca să nu-ți asumi eșecul.
- Nu te mai plânge
Renunță la atitudinea de victimă, la dictonul: nu sunt destul de talentat, toată lumea mă înșală, toți îmi vor răul, alții sunt de vină pentru eșecul meu. Începând de azi, orice ți s-ar întâmpla, renunță să te plângi!
- Nu te crede superior
Ai de învățat de la TOȚI oamenii pe care îi întâlnești. Adoptă mentalitatea flexibilă , în detrimentul mentalității rigide așa cum ne învață Carol Dweck în cartea ei Mindset . Țineți minte ce spunea Emerson: ”Fiecare om îmi este superior într-o anumită privință. În acea privință, eu învăț de la el”.
- Zâmbește
Efectul unui zâmbet este extrem de puternic. Pe lângă faptul că te ajută să ai o stare de bună dispoziție, un zâmbet deschide multe uși. Un om care știe să zâmbească are mai mulți prieteni și își rezolvă mai repede problemele. Ești mai dispus să ajuți pe cineva sau să fii cu cineva care zâmbește și are o fire plăcută, decât să stai cu unul care e încruntat tot timpul. Iar dacă nu-ți vine să zâmbești, psihologii ne îndeamnă să ne forțăm să zâmbim. Ei ne sfătuiesc să ne comportăm ca și cum am fi fericiți, iar această atitudine ne va face fericiți.
3. Starea noastră de sănătate
- Nu mai mânca toate prostiile
Fast-food, dulciuri, sucuri carbogazoase. Toate acestea au un efect asupra corpului tău și asupra stării tale de bine când sunt consumate în mod excesiv. Fă-ți un ritual de a avea o dietă sănătoasă sau cel puțin nu exagera cu prostiile.
- Fă sport regulat
Nu cred că toți avem posibilitatea să practicăm un sport în fiecare zi. Dar mișcare putem face în fiecare zi. Mergi pe jos, plimbă-te, mergi cu bicicleta, găsește o modalitate de a face mișcare în fiecare zi.

- Petrece cât de mult timp afară, în natură
E timpul să ne întoarcem la natură. Petrecerea timpului în natură are beneficii incomensurabile asupra stării de bine, a dispoziției noastre mentale. E obligatoriu să vă faceți timp să mergeți în excursii la munte, în pădure sau pur și simplu în parc.
Sunt foarte multe cărți de dezvoltare personală care ne învață despre gândirea pozitivă. Sfaturi utile veți găsi la mulți autori, însă eu vă recomand să-i citiți prima dată pe Napoleon Hill și Dale Carnegie . După părerea mea, principiile lansate de ei au fost preluate ulterior, sub o formă sau alta, de foarte mulți autori/traineri de dezvoltare personală.
Succes și să rămâneți pozitivi în orice situație!
Lasă un răspuns