Povestea satului Nimica-Toată este o carte absolut minunată pentru copiii de 8-9 ani, care nu trebuie ratată. De ce? Pentru că este o poveste foarte amuzantă, plină de imaginație și cu multe învățăminte. Iar în plus de asta, este excelent editată de cei de la Vellant. Paginile sunt diferite, fiecare având o altă culoare, iar textul este fie scris în valuri, fie cu caractere mici sau mari. Despre ilustrațiile Irinei Dobrescu voi spune doar atât: sunt de-a dreptul geniale! E un deliciu să răsfoiești paginile acestei cărți!
Despre ce e vorba în Povestea satului Nimica-Toată
Satul Nimica-Toată este un sat ca toate celelalte, cu oameni veseli și triști, cu oameni cu bani sau fără, cu copii sau singuri, cu oameni care lucrează și oameni care se odihnesc. Dar mai presus de toate, e un sat unde nu se întâmplă niciodată nimic!
Însă într-o noapte, așa pe neașteptate, se întâmplă ceva nemaipomenit: dispar toate stelele de pe cer. Un lucru îngrozitor… ce e oare de făcut?
Oamenii sunt triști, o tăcere adâncă se lasă asupra satului, iar primarul are nevoie de gândire! După ce s-a închis în biroul de la primărie și s-a gândit și s-a tot gândit, iată că vine și cu o soluție: trebuie să ceară sfatul celor trei înțelepți, cel oacheș, cel albinos și cel roșcat! Dar acești înțelepți sunt undeva departe și pentru a ajunge la ei, cineva trebuie să pornească într-o mare expediție.
O echipă este formată din trei viteji: primarul Două Cingători (care era atât de gras de nu putea să meargă, ci să se rostogolească), Așchiuță (băiatul de lemn care dacă plângea se transforma în copac și îi creșteau roșii și castraveți pe crengi) și boxerul satului (cel care n-a boxat niciodată pentru că nimeni nu voia să se bată cu el fiind oameni pașnici). În drum spre cei trei înțelepți, personajele trebuie să treacă prin mai multe încercări din care vor trage mai multe învățăminte. Iar după ce află ce trebuie făcut, se întorc acasă și se pun pe treabă. Doar că nu e chiar așa de simplu precum credeau….
De ce o recomand
O poveste tare drăguță, cu personaje amuzante și cu situații ridicol-haioase (dacă mi se permite o astfel de exprimare) care te captivează și te face să nu poți lăsa cartea din mână. Andres Barba te lasă puțin să visezi și să râzi în hohote, dar exact atât cât trebuie, nu mai mult, pentru că apoi te pune la treabă, adică să reflectezi și să tragi niște concluzii…
…Concluzii cum ar fi acelea că trebuie să-ți depășești fricile (care oricum sunt doar în imaginația ta), că trebuie să încerci să nu râzi de semenii tăi (de defectele și necazul lor), că trebuie să fii solidar cu oamenii de lângă tine, că dacă dăruiești te simți mai bine, că avem nevoie de prieteni, de râsete puternice și de dragoste pentru a fi fericiți. Frumos, nu-i așa?
Povestea satului Nimica-Toată este o carte perfectă pentru copiii de 8-9 ani. Eu aș recomanda-o însă și părinților pentru că sunt acolo învățăminte și pentru ei. De exemplu, să ne ascultăm mai bine copiii ca să aflăm ce-i face pe ei fericiți. Când spun asta mă gândesc la personajul Ximenel din turnul cu crenel care este o fată foarte tristă. Ea vrea să joace fotbal, dar părinții săi o obligă să stea în turn, să fie frumoasă și să-l aștepte pe Făt-Frumos cel minunat, dar plicticos.
Pe scurt, este o carte MI-NU-NA-TĂ!
Lectură plăcută!
Citește și:
3 cărți clasice pentru copiii de 7-9 ani care nu trebuie să lipsească din bibliotecă
Recomandări de lecturi pentru vacanța de vară, pentru copii de 6-9 ani
Lasă un răspuns