Publicat în 1968, romanul Porcarul de Paul Zindel se numără printre cele mai recomandate cărți pentru adolescenți. Deși pare o poveste simplă despre doi tineri care fac o farsă unui om în vârstă, Porcarul este mai mult decât atât. Este o carte emoționantă, tristă în mare parte și distractivă pe alocuri, care vorbește despre moarte, singurătate, bunătate, prietenie, disfuncționalitate și găsirea unui loc în lume.
Porcarul – scurt rezumat
John și Lorraine sunt doi elevi de liceu care provin din familii nu tocmai perfecte. John este ”băiatul rău” care bea și fumează, face tot felul de farse și se preface că nu-i pasă de nimeni și nimic pe lumea asta. Lorraine este genul de fată neîncrezătoare în aspectul său fizic, care nu vrea să iasă în evidență. Deși niciunul dintre ei nu este perfect, amândoi își doresc să fie văzuți și acceptați așa cum sunt, probabil ca orice alt adolescent din lumea asta.
Într-o zi, cei doi prieteni, împreună cu alți colegi de liceu, încep un joc copilăresc: apelează numere de telefon la întâmplare și încearcă să se converseze cât mai mult cu interlocutorul respectiv. Cine reușește să vorbească cel mai mult la telefon, câștigă. Când vine rândul lui Lorraine, aceasta îl sună pe un oarecare domn Pignati și din acel moment viața lor va lua o turnură cu totul neașteptată.
Lorraine îi spune că sună în numele unei organizații de caritate, pentru care domnul Pignati se oferă să doneze zece dolari. Cei doi adolescenți se hotărăsc să profite de bătrân și merg acasă la el pentru a colecta fondurile. Domnul Pignati îi invită să meargă împreună la grădina zoologică și astfel încep o ciudată relație de prietenie. John și Lorraine îl frecventează din ce în ce mai des, iar bătrânul le cumpără mâncare, le oferă cadouri și atenție, devenind oarecum o figură parentală pentru cei doi adolescenți.
Relația dintre cei trei se strică atunci când adolescenții organizează o petrecere la domnul Pignati acasă, în lipsa lui. Lucrurile iau o întorsătură urâtă, iar la scurt timp după acest eveniment, bătrânul moare. Lorraine și John recunosc că o parte din vină le aparține și își împărtășesc experiența în paginile acestui roman.
Porcarul – scurtă recenzie
Porcarul este o lectură scurtă și rapidă, dar dacă ești în căutarea unui roman lejer, care să te facă să te simți bine, acesta nu este alegerea potrivită. Chiar dacă are momente de umor, componenta dramatică, tristă este cea predominantă. Paul Zindel folosește tragedia (moartea bătrânului Pignati) pentru a transmite cât de important este să te gândești la posibilele consecințe ale acțiunilor tale, dar și cât de mult contează compasiunea și grija față de semeni.
Porcarul este o poveste despre maturitate, relații umane, singurătate și nevoia intrisecă de conectare, teme valabile și în prezent, la mai mult de 50 de ani de la apariția cărții.
Într-adevăr, este posibil ca unii adolescenți de astăzi să nu se regăsească în acest roman, având în vedere diferența semnificativă dintre stilul de viață de ieri și cel de azi. Totuși, sentimentele, nevoile și luptele lor morale și psihologice sunt suficient de universale încât mulți tineri să se poată conecta cu ele. În plus, Lorraine și John sunt două personaje foarte credibile și reale. Nu sunt nici buni, nici răi, sunt tineri cu defecte, dar și cu trăsături pozitive și nevoi, ca toți adolescenții, din toate timpurile.
Dacă vrei să citești Porcarul, poți găsi romanul pe cărturești.ro sau libris.ro.
Iar dacă ești în căutarea altor cărți pentru adolescenți, îți recomandăm să citești Acolo unde lumea se sfârșește, o carte fantastică care-și merită pe deplin Medalia Carnegie
Lasă un răspuns