![ponei-r-j-palacio-rezumat](https://www.bucurialecturii.ro/wp-content/uploads/2023/05/ponei-r-j-palacio.png)
Scrisă de autoarea celebrului roman ”Minunea”, Ponei este o combinație interesantă între un western clasic, o poveste cu fantome și călătorie existențială/ drum spre maturitate. O carte frumoasă pe care o recomand cu drag!
Ponei, de R.J.Palacio – rezumat
Silas are 12 ani și trăiește cu tatăl său într-o cabană izolată în pădure. Cel mai bun prieten al său este Mittenwool, fantoma unui adolescent. Nu merge la școală, dar tatăl său -Pa- îi ține loc de profesor, pentru că este o enciclopedie ambulantă. Pa este cizmar, dar este pasionat de fotografie și și-a deschis un mic studio în oraș. Portretele sale pe hârtie impregnată cu fier încep să devină foarte căutate, iar faima lui de fotograf priceput ajunge la urechile unor nelegiuiți.
Într-o noapte, trei călăreți apar înarmați la casa lui Silas și îl silesc pe tatăl lui să plece cu ei. Pa îl asigură pe Silas că se va întoarce într-o săptămână și-i spune să-l aștepte. Dar bineînțeles că Silas nu-l ascultă! Băiatul pornește în căutarea lui, avându-l tovarăș pe Mittenwool și un cal arab misterios.
Drumul pe care-l are de făcut Silas nu este deloc ușor. El trebuie să-și înfrunte fricile, să facă față brutalităților și să se maturizeze. Călătoria sa este plină de aventuri, dar și de lecții de viață. După mai multe peripeții, inclusiv unele întâmplări ciudate într-o pădure fantomatică, Silas face echipă cu un șerif și ajutor de șerif pentru a-l găsi pe tatăl său și banda de tâlhari care l-au răpit.
Acțiunea are loc în America anilor 1860 și este narată de Silas.
De ce recomand Ponei?
Ponei este o carte frumoasă, care impresionează prin stilul narativ deosebit de cald, cursiv, plăcut. Povestea este simplă – un băiat pornește în căutarea tatălui și întâlnește pe drum niște bărbați de omenie care-l ajută să-l găsească-, dar autoarea adaugă sare și piper prin introducerea elementelor paranormale și presărarea pe ici-pe colo a unor pasaje existențiale.
Tema centrală este faptul că există legături și conexiuni între oameni, locuri, întâmplări pe care nu le putem înțelege, dar ele nu sunt deloc întâmplătoare. Uneori, acestea capătă sens doar cu trecerea timpului.
Ponei, de R.J. Palacio este o poveste captivantă și o lectură foarte plăcută. Descrierile sunt vii și reușesc să te transpună în America secolului al XIX-lea, cu șerifi justițiari, pistolari și nelegiuiți. Scrisul este simplu, dar sensibil, te ține conectat și dornic să dai pagină după pagină.
Recomand cartea, o puteți găsi pe cărturești.ro sau libris.ro.
Iar dacă îți plac aventurile cu fantome recomandăm să citești Cartea cimitirului, de Neil Gaiman.
Lasă un răspuns