Am descoperit de curând o carte extrem de frumoasă. Este vorba despre Paradisul lui Mimi și Tibi, o carte a scriitorului Ioan Antoci, care tratează un subiect extrem de actual și care, pe mine personal, în calitate de părinte, mă preocupă foarte tare: dependența copiilor de jocuri pe calculator, TV, tabletă.
Cu ochii bulbucați în ecranele tabletelor, trăind într-o lume digitală, cu monștri, lupte, puști și alte asemenea minunății, copiii noștri sunt din ce în ce mai nervoși, mai agitați și mai obosiți. Nu știu cum să se joace, să socializeze, să trăiască fără aceste electronice și e din ce în ce mai greu să-i desprinzi din fața ecranelor. În această lume, Paradisul lui Mimi și Tibi reușește să facă ceva extraordinar și anume, să ne aducă aminte faptul că viața reală este mult mai interesantă decât ficțiunea și așteaptă să fie descoperită și trăită.
Despre ce este vorba în Paradisul lui Mimi și Tibi
Mimi, prințesa războinică și Tibi, vânătorul de monștri sunt doi frați, în vârstă de 6 și 9 ani, care își petrec mai tot timpul pe calculator, omorând monștri, câteodată și până la patru dimineața. Într-o zi oarecare, viața lor ia o turnură deosebită: sunt atacați de monștri ieșiți din calculator gata să se răzbune. Copiii scapă destul de repede din această încurcătură, doar că li se pregătesc alte aventuri (reale, de data aceasta) din care vor ieși mai mult sau mai puțin ”șifonați”. Ei vor mânca supă de dinozaur, vor fi transformați în ”soldații” infractorului Norman, vor fi închiși într-o cușcă și lăsați să tremure de frică și frig în întuneric, dar printre picături, vor salva un bătrân de la înec și-și vor face un prieten adevărat.
Toate întâmplările prin care trec îi vor ajuta să învețe că în viața reală se pot întâmpla lucruri la fel de incredibile ca în orice joc de pe calculator. De asemenea, copiii înțeleg că adevărații supereroi sunt ei, Mimi și Tibi alături de mama, tata, bunica și prietenii lor în carne și oase. Ah….și au mai învățat ceva foarte prețios, și anume faptul că viața adevărată se trăiește o singură dată (spre deosebire de jocul pe calculator unde primești în dar mai multe vieți).
De ce o recomand
Paradisul lui Mimi și Tibi este o carte foarte-foarte drăguță, care se citește ușor și, pe care o recomand copiilor de la 8-9 ani în sus.
Mi-au plăcut la nebunie ilustrațiile lui Gabriel Poenaru, sunt extrem de interesante, pline de imaginație și de umor. Povestea este excepțional transpusă în imagini, ilustrațiile contribuind în mare măsură la succesul acestei cărți. O recomand cu foarte mare căldură, am citit cele 61 de pagini (cu tot cu ilustrații) pe nerăsuflate. 🙂
Iată cum se citește la noi în familie și câteva imagini din carte:
Ioan Antoci este un scriitor român foarte apreciat. El este cunoscut mai ales pentru scenariul Câinele Japonez, care a câștigat în 2009 premiul pentru cel mai bun scenariu din Europa Centrală și de Est (Kieslowski ScriptTeast), la Festivalul de Film de la Cannes și care a fost transpus în 2013 în filmul cu același nume, regizat de Tudor Cristian Jurgiu. Paradisul lui Mimi și Tibi, apărută la Editura Corint Junior este prima lui carte pentru copii și le așteptăm cu interes pe cele care urmează…
Lectură plăcută!
Citește și Cărți pentru băieți de 7-9 ani
wow, foarte frumoasa recenzia, multumim!
Mulțumim pentru recenzie – adică e ceva de bine, nu? – și ne bucurăm că am reușit să vă ”invadăm” imaginația pentru un timp.
Da, e de foarte bine, chiar ne-a plăcut:)
Mimi si Tibi au chiar si site-ul lor! 🙂 Buna idee.