Cine n-a fost niciodată ridiculizat la școală, în parc sau în orice alt mediu, să ridice mâna sus!
Cine n-a râs niciodată de vreun coleg de la școală sau de la muncă, să ridice mâna sus!
De ce nu văd nici o mână ridicată?…
În fiecare moment al zilei un om jignește un alt om, fie el copil sau adult! Batjocura, insulta, ponegrirea unui om nu-și are locul printre noi și cu toate astea, se întâmplă extrem de des. Să râzi de un copil pentru că nu știe răspunsul la o întrebare, să râzi pentru că nu face un lucru la fel de bine sau la fel de repede ca alți copii, să râzi că nu are iphone, tabletă sau alte gadgeturi la modă, să râzi că nu are o rochiță cu Elsa ca toate celelalte fete, să râzi de un copil spunând că e ciudat doar pentru că e puțin mai timid și nu socializează la fel de repede ca alți copii, toate astea și multe altele se întâmplă azi peste tot. Și mai grav, se întâmplă în școlile noastre, cu acordul implicit al profesorilor!
Poate că nu ne dăm seama cât de mult rău facem unui om, mai ales unui copil, atunci când râdem de el pentru că e diferit de noi. Noi toți trebuie să înțelegem, să acceptăm faptul că suntem diferiți, gândim diferit, ne plac lucruri diferite, arătăm diferit și să învățăm unii de la alții. Copiii noștri trebuie învățați că diferențele sunt bune, că ele ne fac să fim ființe unice, individuale. Atunci când râzi de un copil, indiferent care este cauza batjocurii, îi provoci o mică rană. Și rănile lasă cicatrici.
Despre ce este vorba în O sută de rochii
Wanda este o elevă poloneză, cu un nume ciudat (diferit de cele ale colegilor ei), tăcută și retrasă. Locuiește împreună cu tatăl și fratele ei într-un cartier sărăcăcios, iar la școală vine în fiecare zi îmbrăcată în aceeași rochie albastră. În clasă, colegele ei nu i-au dat niciodată atenție, asta până într-o zi, când una din fetele din clasă vine la școală cu o minunată rochie nouă, roșie. Atunci, poate pentru a atrage atenția asupra ei sau poate din dorința de a intra în grupul fetelor populare ale clasei, Wanda îi spune lui Peggy (cea mai populară dintre ele), că ea are acasă o sută de rochii, aranjate frumos în dulap.
Bineînțeles că aceasta nu o crede, iar de atunci este ținta bătăii de joc a lui Peggy, care o tachinează constant cu cele o sută de rochii de-acasă! Maddie, prietena cea mai bună a lui Peggy ia parte la această continuă bătaie de joc, nu în mod direct, ci implicit, tăcând și neluând atitudine în fața lui Peggy (Maddie își găsește tot timpul motive pentru a nu se implica).
O dată cu concursul de desen la care toate fetele din clasă participă, dar doar Wanda câștigă (ea desenează 100 de rochii minunate), Peggy și Maddie își dau seama de greșeală, însă este prea târziu pentru a-și cere scuze: Wanda a plecat în alt oraș datorită jignirilor primite la școală. Ce se va întâmpla în continuare și ce vor face protagonistele noastre? Vă las pe voi să descoperiți …..
De ce o recomand
O sută de rochii îi învață pe copii să-i accepte și să-i tolereze pe cei din jurul lor. Povestea le arată copiilor cât de puternic este un cuvânt: un cuvânt poate să rănească, un cuvânt poate să aline, un cuvânt poate să încurajeze, un cuvânt poate să ajute! Așadar, O sută de rochii le spune copiilor să-și aleagă cu atenție cuvintele!
Povestea simplă, bazată pe întâmplări reale din viața autoarei este plină de sensibilitate, dar și de învățăminte. Scrisă în 1944, după 70 de ani, este la fel de actuală și astăzi. Ea le poate fi de ajutor părinților și profesorilor pentru a aborda subiectul comportamentului față de alte persoane. E o bună oportunitate de a discuta cu copiii despre propriile voastre experiențe și a le spune că nu este în regulă să jignim, dar nici să rămânem indiferenți când vedem un astfel de comportament la alte persoane.
Părerea mea este că aceasta este o carte pe care toți ar trebui s-o avem în bibliotecă și care ar trebui să fie materie obligatorie și la școală! Așa că, da, o recomand cu mare, mare drag!
Ilustrațiile sunt foarte frumoase, pline de sensibilitate, surprinzând perfect emoția transmisă de această poveste! Cartea este disponibilă acum pe libris.ro și cărturești.ro!
Citește și Țup-Imposibil e doar un cuvânt, de Alex Donovici
Lectură plăcută!
Lasă un răspuns