Bestseller New York Times și roman ecranizat cu Nicole Kidman în rolul principal, Nouă străini este o lectură ușoară, o carte de citit într-un weekend. Are umor, sarcasm și un oarecare suspans, promite mult, dar nu reușește să satisfacă așteptările.
Despre ce este vorba?
Nouă persoane ajung într-un centru de relaxare izolat, Tranquillum House, un SPA exclusivist, care promite să te ”transforme” complet în numai 10 zile. Fiecare dintre cei 9 oaspeți au ajuns aici din motive diverse, unii pentru că vor să slăbească, alții ca să-și salveze căsnicia sau să depășească anumite evenimente neplăcute/traume din viața lor. Toți se așteaptă la 10 zile de relaxare, meditație și sesiuni de yoga transformatoare, însă vor avea parte de un mic coșmar pregătit de Masha, fondatoarea centrului.
În trecut, Masha era o femeie de afaceri de succes, care a suferit un atac de cord și aproape a murit. Experiența sa din apropierea morții a determinat-o să-și schimbe perspectiva asupra vieții și să construiască refugiul „Casa Tranquillum” pentru a-i ajuta și pe alții să-și schimbe stilul de viață.
În acest centru exclusivist, Masha dezvoltă un program revoluționar de ”wellness”, folosind metode mai puțin ”ortodoxe” și aplicând aceste metode fără consimțământul ”pacienților” săi. Concret, programul respectiv presupunea aplicarea terapiei psihedelice ghidate. Aceasta constă în administrarea drogului halucinogen LSD în microdoze, cu scopul de a îmbunătăți starea de spirit și a atitudinii față de viață, de a spori introspecția, de a reduce anxietatea și îmbunătăți relațiile interpersonale. Cu alte cuvinte, Masha își droga oaspeții fără ca aceștia să știe, pentru ca ei să se simtă excelent și să revină mereu la centrul SPA, convinși că meditația și dieta organică îi făcea să se simtă atât de bine.
După ce află că au fost drogați, cele 9 persoane se revoltă, iar Masha îi închide într-o cameră și îi supune unor ”jocuri psihologice” fără sens. Ei trebuie să găsească împreună soluțiile salvatoare pentru a scăpa cu viață din acest coșmar.
Ce părere am despre Nouă străini?
Nouă străini este o carte cu potențial, dar care din păcate nu oferă ceea ce pare să promită la început. Romanul începe bine, are umorul și sarcasmul potrivit, completat de o atmosferă interesantă care ”te arde încet”. Ai senzația că urmează să se întâmple ceva, aștepți răbdător să apară intriga, dar aceasta nu mai apare. Până pe la jumătatea cărții nu se întâmplă mai nimic, iar apoi când apare în sfârșit punctul culminant (momentul în care pacienții află că sunt drogați), îți cresc așteptările. Îți dorești ca de-acum înainte totul să devină din ce în ce mai interesant, însă din păcate, acest lucru nu se prea întâmplă.
Marele atuu al acestui roman este personajul lui Frances, scriitoarea de romane de dragoste, care are o personalitate fermecătoare. Este plină de umor și ironie, atât la adresa ei, cât și a celorlalți oameni din jurul său, ceea ce face romanul acceptabil. Este o plăcere să intri în mintea lui Frances și să vezi lumea prin ochii săi. Te binedispune. Însă dincolo de gândurile lui Frances și apoi, marea revelație cu terapia psihedelică, cartea nu convinge. Sau pe mine, cel puțin, nu m-a convins.
Marea dezamăgire este Masha, personajul antagonist al romanului, care devine o caricatură în a doua jumătate a poveștii. Discursurile ei cvasi-inspiraționale și comportamentul său isteric după izolarea oaspeților într-o cameră a centrului de relaxare nu creează profunzime personajului, ba dimpotrivă, o fac să nu pară deloc reală.
În concluzie, Nouă străini este o carte ce se citește ușor, dar care nu reușește să captiveze cu adevărat. Cel mai probabil a fost scrisă ca un scenariu de film și trebuie tratată ca atare. Dacă vrei să-i dai o șansă, o poți găsi pe libris.ro sau cărturești.ro.
Citește și: Unde ai dispărut, Bernadette?, de Maria Semple
Lasă un răspuns