Deși Miss Dior este prezentată ca fiind o biografie a Catherinei Dior, sora mai mică a celebrului designer francez, aceasta este o prezență fantomatică în carte. În schimb, Justine Picardie reușește să creeze o imagine cât se poate de reală a vieții francezilor din timpul și după cel de-al doilea război mondial. Rezultatul este o lectură plăcută, emoționantă, dar și dureroasă. Merită citită!
Miss Dior – povestea, pe scurt
Membră a Rezistenței Franceze din cel de-al doilea război mondial, Catherine Dior a fost arestată în iulie 1944, torturată cu brutalitate de Gestapo și deportată în lagărele de concentrare naziste, inclusiv celebrul Ravensbrück. A supraviețuit condițiilor inumane de-acolo și a scăpat chiar și dintr-unul din celebrele marșuri ale morții. Când s-a întors la Paris, în mai 1945, Catherine era atât de slăbită, încât fratele ei abia a recunoscut-o. Deși s-a recuperat din punct de vedere fizic, ea a suferit de-a lungul vieții de multe probleme de sănătate din cauza torturilor și lipsurilor îndurate în lagărele de concentrare.
După război, Catherine a fost o prezență discretă și nu a vorbit despre experiențele sale înfiorătoare nici măcar cu cei apropiați. Nu s-a implicat în afacerea profitabilă a fratelui său, a trăit în casa de la țară, înconjurată de mult-iubiții săi trandafiri. A plantat și îngrijit tot restul vieții trandafiri, florile minunate care sunt folosite și astăzi pentru crearea celebrului parfum Dior.
Pornind de la experiențele de viață ale Catherinei și bazându-se pe mărturiile reale ale supraviețuitorilor, Justine Picard oferă o imagine mai clară despre viața francezilor din timpul ocupației naziste, despre Rezistența franceză, colaboratori, torturi și lagăre de concentrare, dar și despre moda couture în anii postbelici.
Miss Dior – o poveste despre curaj și supraviețuire
Miss Dior nu este o carte despre Catherine Dior. Deși autoarea a făcut cercetări amănunțite, ea nu a reușit să găsească foarte multe detalii despre viața Catherinei din timpul și după război. Sora designerului a fost o prezență discretă, care nu a vrut să vorbească despre experiențele sale traumatizante.
Bineînțeles, există dovezi că ea a fost în lagărele de concentrare (fiind chiar și martoră la unul din procesele de după război), însă se cunosc foarte puține lucruri despre ce a trăit cu adevărat Catherine în timpul războiului. Justine Picard se folosește foarte mult de mărturiile altor femei care au fost torturate și deportate la Ravensbrück pentru a scoate în evidență puterea morală și curajul Catherinei.
Deși nu este propriu-zis o biografie a Catherinei, Miss Dior este o lectură utilă despre supraviețuire, dar în același timp este și foarte dureroasă. Este incredibil de tulburător să citești despre atrocitățile comise nu doar de germanii naziști, ci și de colaboratorii francezi (simpatizanții naziștilor) în timpul războiului. Este aproape imposibil să-ți imaginezi cum au putut unele femei să supraviețuiască condițiilor inumane din lagăre. Și este trist când îți dai seama că mulți dintre torționari au fost eliberați, au fugit și au trăit după război ca și cum nimic nu s-a întâmplat.
Rănile celor care au suferit torturi inimaginabile nu pot fi niciodată închise. Dar ce este și mai trist, este faptul că, odată întoarse acasă, supraviețuitoarele lagărelor morții au descoperit că oamenii nu numai că nu au înțeles ce s-a întâmplat acolo, dar nici nu au dorit să afle. Francezii erau gata să-și reia viețile normale, să reconstruiască ce au pierdut, să meargă înainte, nu să-și amintească ce au îndurat!
Miss Dior – o carte despre moda couture în timpul ocupației naziste și după război
În paralel cu întâmplările incredibile din timpul războiului și din lagăre, Miss Dior este și povestea supraviețuirii modei couture în Parisul ocupat și apoi în primii ani după război.
Justine Picardie vorbește despre începuturile lui Christian Dior ca designer și apoi ascensiunea sa în lumea modei. Prezintă câteva detalii despre cum a fost creată faimoasa rochie Miss Dior din 1949 și despre viața luxoasă a designerului, în contrast cu viața modestă a surorii sale. Cartea atinge și subiecte delicate, precum piața neagră a articolelor vestimentare, reuniunile sociale ale lumii bune din Paris în timpul războiului și colaborările unor celebrii designeri și intelectuali francezi cu naziștii.
Christian Dior, asemenea altor mari designeri francezi, a reușit să se adapteze rapid vieții postbelice și a creat un imperiu prosper, stabilind contracte financiare importante chiar și cu țara pe care sora lui o ura din tot sufletul. Totul în numele modei, bineînțeles!
În concluzie
Miss Dior este promovată ca o carte despre Catherine Dior, însă Catherine lipsește din poveste aproape cu desăvârșire. Cartea nu se concentrează pe detaliile vieții lui Catherine, ci pe epoca în care a trăit și, bineînțeles, pe succesele uimitoare ale fratelui ei, Christian. Cu toate acestea, lectura este plăcută, interesantă și utilă. O recomand!
Puteți găsi cartea pe site-ul Editurii Meteor!
Citește și: O femeie lipsită de importanță, de Sonia Purnell – povestea incredibilă a unei femei uimitoare
Lasă un răspuns