De ce să citim poezie? Dacă îmi puneai întrebarea asta acum ceva ani, îți răspundeam: păi chiar, de ce? Acum cred că aș răspunde un pic altfel, și anume: pentru că s-ar putea să-ți placă! Nu, nu trebuie s-o înveți pe de rost sau s-o reciți în fața clasei, încearcă doar s-o citești. Nu, nu trebuie să-ți bați capul cu chestii de genul: ”ce a vrut poetul să spună prin cutare vers”, încearcă doar s-o citești. Și s-ar putea să-ți placă! Din păcate școala în loc să ne învețe să ne bucurăm de un lucru, ne învață să-l disecăm în așa hal până începem să urâm de-a dreptul lucrul respectiv. Și uite așa, uităm ce frumoasă este poezia. Păi, poezia are ritm, are melodie, are sentiment, iar toate astea se simt și se trăiesc, nu se explică!
Recunosc, pe mine copiii m-au ajutat să descopăr poezia, pentru că da, copiilor le place poezia. Ei m-au învățat că poezia este jucăușă, este distractivă ! Astfel, cu reticență la început, dar apoi din în ce mai încrezătoare, am intrat și eu în lumea poeziilor și pot să spun că a-nceput să-mi placă! Și, din poezie în poezie, toată casa s-a umplut de poezii, de a trebuit să ne umplem și acoperișul cu poezii. Și uite așa, am ajuns la ….Marele acoperiș, de Carmen Tiderle, un volum de poezii ”poznașe”, cu mare lipici la copii (cei un pic mai mari, zic eu, de la 12-13 ani în sus)… Am găsit în acest acoperiș umor, istețime și …prostioare, căci nu se putea altfel! Ne-am amuzat citind poeziile și ne-au plăcut ilustrațiile lui Vali Petridean, care a transpus în imagini foarte bine versurile jucăușe și buclucașe ale poetei. Carmen Tiderle a urmat câteva ingrediente de succes, cuvinte simple, rime și situații haioase, sfârșit neașteptat și a obținut ”un produs” creativ, original. Punct ochit, punct lovit!
A fost distractiv să răsfoim cartea împreună și să ne alegem favoritele. Unele poezii au căzut la mine în coș, altele la copii, dar în final ne-am declarat satisfăcuți! Și uite așa, vineri, pe 17 noiembrie, la ora 19:00, ne ducem și noi pe-acoperiș, în ceainăria Cărturești Verona, să ne mai luăm o porție de poezie și poate ne alegem și cu …un autograf:)
Până atunci, haideți să vă citesc o poezie, ca să vă faceți o idee:
O pisicuță neagră s-a-ncurcat
Printre chiloți, șosete și lenjerii de pat
Și-a fost băgată la mașina de spălat
Și-acum cearșafurile-s gri
Șosetele au pedigree
Și miaună la-mperecheat
Chiloții vor doar kitekat
Și zgârâie, și-au nouă vieți
Și bagă șoarecii-n sperieți.
Și câteva imagini:
Volumul îl puteți găsi pe site-ul Editurii Vellant sau pe elefant.ro. Vă doresc lectură și distracție plăcută!
Manuela Dinescu says
Poezia cu pisicuta,,aleasa e dv.poate da idei rele copiilor.Are un continut de cruzime,cu astfel de intamplari nu se glumeste!
De acord,doamna are poezii simpatice si propune un alt stil ,dar o intamplare de genul acesta da fiori.
Raluca says
Poate că nu a fost cea mai inspirată poezie aleasă, însă aș vrea ca cititorul să poată să-și facă o părere clară despre ce poate găsi în carte, ca apoi să ia decizia de a o citi sau nu. Eu doar fac o recenzie, iar recenzia este și subiectivă, nu are cum să fie altfel. Dând și câteva exemple din carte, ofer cititorului posibilitatea de a își face o idee personală despre carte și alegerea mai departe îi aparține. Revenind la cartea de față, poeziile acestea ar trebui tratate cu umor, eventual citite împreună cu părinții și discutat împreună textul. Recitind recenzia, am făcut o modificare, și anume am schimbat targetul de vârstă, cred că într-adevăr sunt potrivite pentru copii mai mari, care pot discerne mai bine între bine și rău. Mulțumesc frumos pentru comentariul dvs.