Câinele este cel mai bun prieten al oamenilor și este adorat în special de copii. Dar, pentru a avea o relație sănătoasă cu cel mai iubit patruped, este important ca cei mici să înțeleagă limbajul cățeilor. Această cărticică reprezintă un ghid util pentru observarea și descifrarea semnelor vizuale folosite de căței pentru a se exprima.
Limbajul cățeilor – o cărticică esențială dacă vrei să ai un cățel fericit
Câinii au un întreg sistem de comunicare, din care fac parte lătrăturile, mârâielile, mișcările corpului și diferitele posturi. Dacă ești atent la animalul tău de companie preferat, pe măsură ce va trece timpul, vei învăța să înțelegi ce vrea el să-ți spună. Totuși, există anumite situații în care oamenii interpretează greșit comportamentul câinilor. De aceea, o astfel de cărticică este extrem de utilă.
Prin ilustrații foarte expresive, autoarea ne ajută să înțelegem sentimentele și stările prin care trec cățeii. După ce citești această carte, vei învăța să recunoști anxietatea, frica și bucuria unui câine și vei știi când este bine să-i oferi atenția ta sau când trebuie să-i lași mai mult spațiu personal. Pentru că DA, și câinii au nevoie să fie lăsați în pace, uneori.
Cu cât înțelegi mai bine limbajul cățeilor, cu atât îi vei putea oferi animalului tău de companie siguranța de care are nevoie și vei reuși să-l faci mai fericit. Vei evita să-i faci rău cățelului (fără să vrei, bineînțeles) și vei reuși să stabilești cu el o conexiune unică.
Limbajul cățeilor: ce vrea să spună prietenul tău patruped?
Câinii sunt ființe sociale. Le place să comunice, își arată sentimentele, dar uneori nu sunt bine înțeleși. Dacă nu reușești să descifrezi corect semnalele pe care ți le transmite cățelul tău, acesta va sta într-o continuă stare de stres și tensiune. El nu se va simți în siguranță și, când nu va mai putea tolera această situație, este posibil să recurgă la gesturi extreme, cum ar fi mârâielile sau chiar mușcăturile.
Iată câteva posturi prezentate în cartea Limbajul cățeilor pe care ar trebui să le cunoști:
- Postura care denotă încredere în sine, relaxare – câinele are o poziție înaltă, coada este relaxată, ridicată sau execută o mișcare lentă stânga-dreapta. Urechile sunt ciulite, gura și ochii relaxați. Nu observi nicio încordare în tot corpul.
- Postura care denotă nesiguranța – partea din față a corpului este aplecată înainte, în timp ce picioarele din spate rămân mult în urmă. Capul este înainte, mai jos decât de obicei, urechile sunt date pe spate, iar câinele adulmecă ceva, încercând să-și dea seama ce se întâmplă.
- Postură care denotă anxietate, teamă – câinele se ghemuiește (are spatele rotunjit) sau se ferește. Are capul coborât sau dat într-o parte, urechile date pe spate, iar coada între picioare. Ochii sunt mari (se vede foarte mult albul ochilor) și câinele își ferește privirea.
În cartea Limbajul cățeilor sunt prezentate multe astfel de posturi, inclusiv și câteva poziții care sunt de foarte multe ori greșit interpretate (de exemplu poziția cu burta în sus, pupicii și ridicatul lăbuței).
Limbajul cățeilor- imagini din carte
Iată câteva imagini din această minunată cărticică:
Limbajul cățeilor poate fi găsită pe site-ul Editurii Linghea, alături de alte cărți educative pentru copii.
Iar dacă îți plac atât de mult cățeii, îți recomandăm să citești Fridolin, de Franz Caspar, o poveste aventuroasă despre un cățel curajos și amuzant
Lasă un răspuns