• Skip to primary navigation
  • Skip to content
  • Skip to primary sidebar

Bucuria Lecturii

blog de lectură pentru copii și adolescenți

  • Home
  • Noutăți
    • Noutăți cărți
    • Concursuri
    • Interviuri
    • Povești copii
    • Altele
  • Recenzii
    • 0-6 ani
    • 7-9 ani
    • 10-12 ani
    • 13-15 ani
    • 16+ ani
  • Dezvoltare personală
  • Ce facem când nu citim
    • Activități, jocuri și jucării copii
    • Călătorii
  • Despre noi
Sunteţi aici: Acasa / Recenzii / 10-12 ani / Recomandări de lecturi de vacanță pentru copiii de 10-12 ani

Recomandări de lecturi de vacanță pentru copiii de 10-12 ani

By Raluca 5 comentarii

În vacanță toți tânjim după relaxare și odihnă. Și cum prin relaxare eu înțeleg și lectura unei cărți bune, am pregătit pentru voi o listă de recomandări de lecturi de vacanță. De data aceasta vorbim de lecturi pentru copii de 10-12 ani. Dacă vă interesează vârsta de 6-9 ani, vă invit să citiți acest articol. Așadar, iată care sunt alegerile noastre:

Căluțul alb, de Elizabeth Goudge

Maria, personajul principal al cărții, este o adolescentă orfană care este nevoită să locuiască pe moșia unui văr, în vestul Angliei. Când ajunge în regatul Tărâmului Lunii, Maria simte că a ajuns în Paradis. Totul este ca în basm. Castelul unde va locui este minunat, iar animalele și oamenii pe care-i întâlnește o fac să se simtă ca acasă.

Proprietatea este însă învăluită în mister și magie. Maria va afla curând că acest tărâm minunat a fost vrăjit de un vechi blestem și atunci va lua o decizie care îi va schimba viața. Va încerca să salveze domeniul și va lupta pentru a pune capăt răutăților cauzate de Oamenii din Pădurile Întunecate. Pentru acest lucru va avea nevoie de ajutorul tuturor ființelor fermecate pe care le va cunoaște. În aventura ei, va descoperi o lume magică, plină de personaje fantastice și secrete întunecate.

Dacă vreți mai multe detalii despre carte, aici găsiți recenzia.

Călătoria lui Vlad în Celălalt Tărâm, de Sînziana Popescu

Dacă vorbim de basme și personaje fantastice, atunci Călătoria lui Vlad în Celălalt Tărâm nu ar trebui să lipsească de pe lista noastră.

Vlad Ionescu, un băiat de 10 ani din București, este ”exilat” la bunici, pe perioada verii, într-un sătuc uitat de lume din Transilvania, mai exact în Hoghiz, undeva pe lângă Pădurea Bogății. Familia lui Vlad așteaptă sosirea unui nou membru, iar băiatul nu este deloc încântat de idee, temându-se că nu va mai fi iubit de părinții lui. Cuprins de gelozie, supărat că nu reușește să-și facă prieteni în cătunul acela izolat de lume, singura distracție sunt șezătorile lui Nea Vasile, locul unde se spun povești despre Zmei și Cai fermecați.

Vlad se amuză de credința localnicilor în superstiții, dar treptat alunecă chiar el în ”Celălalt Tărâm” unde are și o misiune de îndeplinit. Călătoria în această lume fantastică îl va transforma pe Vlad complet. El va învăța din greșelile sale, învăța câte ceva despre iubire și despre bucuria de a împărți, cu alte cuvinte, el se maturizează și-și vindecă sufletul de ”tulburarea” pe care i-o dă gelozia.

Călătoria lui Vlad în Celălalt Tărâm este primul volum dintr-o serie fantasy foarte frumoasă, Andilandi, pe care o recomand din toată inima. Am mai scris despre această serie, vă invit să citiți aici.

Inimă de cerneală, de Cornelia Funke

Când citește cu voce tare, Mo poate să dea viață personajelor din cărți. Într-o seară, acum 9 ani, Mo îi citește fetei sale Maggie o poveste dintr-o carte de aventuri numită Inimă de cerneală. În acea seară fatidică, o bandă de tâlhari medievali iese din carte, iar mama lui Maggie dispare fără urmă. Mo se consideră responsabil pentru acest incident, și face față cu greu sentimentului de remușcare și de vinovăție. Maggie nu reușește să-și ajute tatăl să uite acel eveniment nefericit, oricât de tare ar încerca.
Acum, Maggie are 12 ani și a moștenit harul tatălui său. Banda de tâlhari îl urmărește pe tatăl ei, iar Maggie se vede nevoită să-l salveze. De aici, începe o întreagă aventură pe care toți copiii o vor citi cu sufletul la gură. Plină de imaginație, cu momente de maximă tensiune, dar și de sensibilitate și duioșie, Inimă de cerneală este o carte ce  nu trebuie ratată. Cornelia Funke este un povestitoare cu un talent extraordinar și vă garantez că veți fi fermecați de lumea fantastică creată de ea.
Mi-a plăcut foarte mult această carte, este un roman plin de aventuri și plin de emoții. Mi-a plăcut felul în care Funke prezintă legătura puternică dintre tată-fiică, mi-au plăcut mesajele pozitive pe care le transmite prin această poveste, mi-a plăcut originalitatea, mi-a plăcut totul!  O recomand cu mare drag!

Un yankeu la curtea regelui Arthur, de Mark Twain

Sunt de părere că toți copiii ar trebui să citească istorie. E adevărat faptul că, citind despre trecut, înțelegi foarte multe despre prezent. Iar dacă este vorba să citim o carte de istorie, atunci Un yankeu la curtea regelui Arthur este cum nu se poate mai potrivită. Mark Twain este un povestitor înnăscut, iar acesta este unul dintre cele mai citite romane din toată lumea.

Acțiunea romanului este plasată în Anglia secolului al VI-lea, iar realitățile acelor vremuri sunt prezentate din perspectiva unui om care trăiește în secolul al XIX-lea. Mark Twain nu face rabat de la umor și mai ales de la sarcasm, făcând astfel ca aventura yankeu-ului să fie una de neratat și de neuitat.

Hank Morgan este un american get-beget, cu minte ageră și bătăios nevoie mare. El lucrează la o firmă de armament din Connecticut și se pricepe la meserie. O dată, fiind prins într-o încăierare, Hank primește o lovitură în cap și se trezește în anul 513, luat prizonier de Sir Kay, un cavaler al regelui Arthur. Se hotărăște să fie ars pe rug, însă yankeul reușește însă să se salveze, pretinzând că este un vrăjitor. El face să dispară soarele (vrăjitoria nu este altceva decât o eclipsă de soare) și uite cum yankeul nostru ajunge cel mai mare sfetnic al regelui, întrecându-l în faimă pe însuși binecunoscutul vrăjitor Merlin.

Yankeul se simte în elementul său la curte și reușește să facă lucruri inimaginabile pe atunci: înființează școli, inventează săpunul, antrenează armate și multe altele. Avem de-a face și cu o poveste de amor, cea a americanului cu domnița Sandy, așa că nimeni nu se va plictisi citind această carte. Inventivă, plină de umor, dar și de învățăminte, Un yankeu la curtea regelui Arthur este combinația perfectă de aventură, distracție și lecție de istorie.  

Domnișoara Goth și fantoma șoricelului, de Chris Riddell

Nu voi spune niciodată ”nu” unei cărți bune cu fantome și uite așa a apărut Domnișoara Goth și fantoma șoricelului pe lista noastră.

Ada Goth locuiește la Ghastly-Gorm Hall împreună cu tatăl ei, Lordul Goth, cu o mulțime de servitori și cu cel puțin o jumătate de duzină de fantome. Cu toate acestea, Ada se simte singură. Ea nu are niciun prieten cu care să se joace și să exploreze imensa ei casă. Dar totul se schimbă când îi întâlnește pe William și Emily, copiii servitorilor și pe Ishmael, șoricelul fantomă blestemat să bântuie Ghastly-Gorm Hall pentru totdeauna.

Din acea noapte, Ada va avea parte de o aventură pe cinste, de întâmplări ciudate și personaje stranii, va fi nevoită să descopere secretele întunecate și să dezlege misterele de la Ghastly-Gorm Hall. O poveste frumoasă cu fantome, cu aventuri și plină de mister, toate ingredientele unei lecturi de vacanță de succes. Ilustrațiile sunt foarte frumoase și adaugă un plus de farmec acestei cărți.

Viața secretă a lui Daisy Fitzjohn, de Tania Unsworth

Daisy Fitzjohn are 11 ani și trăiește împreună cu mama ei, la Brightwood Hall, un conac imens, ajuns în paragină. Nu a fost niciodată la școală și nu a părăsit niciodată uriașa proprietate a mamei sale. Are însă o imaginație extrem de bogată și o mulțime de prieteni neobișnuiți cu care se joacă și vorbește de zor.

Atunci când mama ei se duce la cumpărături și nu se mai întoarce, Daisy rămâne complet singură. Apoi vine un străin, cu o valiză și cu un secret care amenință întreaga ei lume. Atunci, Daisy va porni într-o aventură în care va trebui să dezlege misterul dispariției mamei sale. Astfel ea va descoperi că nebunia este secretul bine păstrat al familiei Fitzjohn…
Viața secretă a lui Daisy Fitzjohn este o carte foarte drăguță, despre care am scris mai multe în acest articol. Mi-a plăcut foarte mult și o recomand cu drag!
Citește și: Top 10 cărți de aventuri pentru copii de 10-12 ani

Familia Penderwick, de Jeanne Birdsall

Fetele Penderwick sunt surori, dar sunt foarte diferite. Rosalind este responsabilă, Skye e curajoasă, Jane este o artistă, iar Batty este timidă. Cele patru surori împreună cu tatăl lor  închiriază o cabană pentru a petrece acolo vacanța de vară. Însă, când ajung acolo, în locul căsuței comode la care se așteptau, se trezesc cazați pe frumosul domeniu Arundel.
Aici, surorile vor fi ocupate să descopere magia domeniului Arundel, cu grădinile sale luxuriante, podul plin de comori, iepurii îmblânziți și bucătăreasa care face cele mai bune turte dulci din Massachussetts. Dar cea mai frumoasă descoperire dintre toate este Jeffrey Tifton. El este fiul proprietarului de la Arundel și va fi companionul perfect pentru aventurile lor.
Familia Penderwick este o carte amuzantă, care îi va prinde pe cititori, mai ales datorită personajelor frumos creionate și atmosferei fermecătoare pe care autoarea a reușit să o creeze. Scenariul este oarecum predictibil, dar cu toate acestea este o carte frumoasă, care merită citită. Înclin să cred că această lectura va fi mai mult pe placul fetelor, decât al băieților. Cartea se citește ușor și e numai bună pentru vacanța de vară!
 

Dosarul Popcorn, de Ana Rotea 

Popcorn, porcușorul de Guineea al lui tanti Geta, vecina de la 4, a dispărut. Patru copii din bloc și un beagle isteț se transformă în detectivi. Ei se autosesizează și încep pe cont propriu o anchetă. Marlău, Gesicaflecer, Bolumbo, Scupidu și Șerloc vor forma împreună cea mai tare echipă de detectivi și nu se lasă până nu vor dezlega marele mister al dispariției. Gașca Detectivilor Aerieni lucrează cu un profesionalism rar întâlnit. Ei refac traseul victimei din ultima zi când a fost văzut. Adună diverse probe, interoghează, spionează și țin sub observație suspecții.

Nu e o treabă ușoară, după cum v-ați dat bine seama. Detectivii au de furcă nu numai cu suspecții, ci și cu o gașcă rivală, Fafeflafi, care le pune mereu bețe-n roate și vor să le fure cazul. Dosarul Popcorn va fi rezolvat însă, în ciuda tuturor piedicilor întâmpinate.

Mi-a plăcut foarte tare cărticica asta. Dosarul Popcorn este o poveste amuzantă, care nu se vrea serioasă, ci distractivă. Și i-a ieșit perfect! Personajele sunt foarte haioase. Felul în care vorbesc, dialogurile dintre ele și situațiile create sunt extrem de comice. Ele te binedispun și-ți aduc zâmbetul pe buze. Se citește foarte ușor, nu sunt multe descrieri, în schimb este multă acțiune și multe dialoguri, ceea ce cred că este tocmai pe placul copiilor.

E o carte perfectă pentru vacanța de vară, o recomand cu drag!

Citește și: 11 cărți distractive pentru copiii de 9-12 ani care te vor binedispune

Cum să fii un bun explorator al lumii în care trăiești, de Keri Smith

 Nu puteam sfârși lista de lecturi pentru vacanța de vară fără să menționez această carte. Aici nu este vorba de o poveste, nici de vreo lume magică, este vorba despre tine și despre lumea ta. Keri Smith te provoacă să vezi lumea din jurul tău, să o descoperi și să te distrezi. Cum să fii un bun explorator al lumii în care trăiești este o carte interactivă, care îți lansează anumite provocări zilnice.  Cartea te ajută să-ți folosești imaginația, spiritul creativ, dar și îndemânarea și spiritul de aventură.

Mai exact, cartea îți trasează anumite sarcini pe care tu trebuie să le îndeplinești în fiecare zi. Așa vei ajunge să experimentezi, să ieși din zona de confort, să gândești și să privești lumea din unghiuri noi. Ai în total 59 de sarcini de lucru pe care să le încerci. De asemenea, ai și spațiu la dispoziție ca să-ți scrii observațiile în cadrul sectorului Muncă de teren. De exemplu, va trebui să scrii tot ce ai consumat într-o zi, să notezi toate sunetele pe care le auzi în jurul tău timp de o oră sau să colectezi diverse obiecte. 

Mi-a plăcut foarte mult cartea, este perfectă pentru copiii cu spirit de aventură și cărora le plac provocările. Keri Smith este cunoscută pentru cărțile ei interactive, care au la bază conceptul de învățare prin acțiune. Cărți precum Termina această carte , Aceasta nu este o carte și Manualul accidentelor și greșelilor sunt folosite în școli din toată lumea pentru a încuraja metodele inovatoare de creație și explorare.

Lectură plăcută!

Citește și: 12 cărți perfecte pentru băieții de 10-12 ani

 

Distribuie

  • Twitter
  • Facebook
  • Google

Similare

Din categoria: 10-12 ani Etichetate cu:Ana Rotea, Chris Riddell, Cornelia Funke, Elizabeth Goudge, imaginație, Keri Smith, Mark Twain, Sinziana Popescu, Tania Unsworth

Reader Interactions

Comentarii

  1. Ioana a zis

    12 august 2019 la 11:08 pm

    Ce a citit fetița mea de 8 ani și 8 luni (acum are și 9 luni) vara aceasta?
    Dumitru Toma – Orașul piticoților mincinoși (apărut prin anii 80, nu s-a re-edidat, din nefericire)
    Gianni Rodari – Povești la telefon
    Roald Dahl – Marele uriaș prietenos
    Charlie și fabrica de ciocolată
    Grace Lin – Râul înstelat al cerului
    Bătrânul din lună – le recomand tuturor, sunt absolut încântătoare!!!
    JK Rowling – Harry Potter și piatra filosofală
    Ruth Gannett – Dragonul tatălui meu

    Acum citește EB White – Pânza Charlottei

    Vi le înșir pentru că nimeni nu mai gustă acum Fram, ursul polar sau Aventurile lui Huckleberry Finn sau Micul prinț sau Alice în Țara Minunilor sau Vrăjitorul din Oz sau chiar Pinocchio. Lista de cărți pentru copii este inepuizabilă, eu intenționez să îi iau Familia Penderwick și Inimă de cerneală din lista propusă de dvs. Mulțumesc.

    Răspunde
    • Raluca a zis

      13 august 2019 la 10:28 pm

      Mulțumim și noi de recomandările dvs. Și m-aș bucura dacă mai reveniți și cu alte ocazii să ne spuneți ce v-a plăcut și ce nu.

      Răspunde

Alte referințe

  1. Top 10 cele mai frumoase cărți de aventuri pentru copii de 10-12 ani - Bucuria Lecturii spune:
    9 ianuarie 2019 la 11:13 pm

    […] Iar dacă aceste titluri nu vor fi suficiente, mai puteți găsi și altele în acest articol cu Recomandări de lecturi pentru copii de 10-12 ani sau în acest articol despre Cărți de aventură și […]

    Răspunde
  2. Căluțul alb, cartea preferată a lui J.K.Rowling - Bucuria Lecturii spune:
    13 martie 2019 la 4:14 pm

    […] alb este potrivită copiilor de 12 ani. Puteți găsi în acest articol alte titluri de cărți potrivite acestei […]

    Răspunde
  3. Cum îi facem pe copii să citească spune:
    9 mai 2019 la 8:36 am

    […] din recomandările noastre de lecturi pentru vacanță pentru copiii de 6-9 ani, dar și de 10-12 ani. Iar dacă prichindeii voștri nu merg încă la școală, dar le place să vă asculte cum le […]

    Răspunde

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Bara principală

Abonează-te prin email

Top articole

  • Top 10 cărți pentru adolescenți de citit în 2019
  • Dragonul tatălui meu, o poveste clasică și aventuroasă
  • Top 10 cărți de aventuri pentru copii de 10-12 ani
  • De ce e bine să citim - 10 motive
  • Olguța și un bunic de milioane, de Alex Moldovan
  • Recomandări de lecturi de vacanță pentru copiii de 10-12 ani
  • Crăciunozaurul, de Tom Fletcher
  • Charlie și fabrica de ciocolată- Roald Dahl
  • 7 cărți romantice cu adolescenți de care te vei îndrăgosti
  • Trandafirii din Mexic: o lecție de istorie și mai ales de viață

Cărți pe subiecte

A

Adolescenți  Alimentație sănătoasă  Amuzante  Animale  Autobiografie  Autori români  Aventură și mister 

B  

Băieți   Bestseller   Bullying   Bunătate și generozitate 

C

Câini  Călătorii în timp   Clasa pregătitoare/clasa întâi  Curaj

D

Dark fantasy   Dependențe   Detectivi  Discriminare  Dinozauri   

E

Emoții 

F

Fantasy   Fantome   Familie   Fete curajoase și deștepte  Ficțiune istorică   Fotbal   Frați/Surori  Frică  Furie 

G

Greșeli

H

Halloween Horror

I / Î

Idei preconcepute  Ilustrate   Imaginație  Invenții   Interzise sau controversate  Istorie Încredere

J

Jocuri pe calculator   Jurnale

M

Magie Mamă-fiică  Moarte

N

Natură  Noapte-bună  Non-ficțiune

O

Optimism  Orfani

P

Perfecțiune  Pisici  Poezii  Pozne și năzbâtii   Premiate  Prietenie   Prieten imaginar

R

Rasism  Război

S / Ș

Suspans  Școală

T

Tați  Thriller  Timiditate  Toleranță

V

Vampiri Vrăjitoare

Z

Zâne

 

    

Copyright © 2021 Bucuria Lecturii