”Cel mai mare noroc de care te poți bucura în viață este cred să ai o copilărie fericită” spunea Agatha Christie și pe bună dreptate.
Recunosc că eu nu mi-am imaginat-o niciodată pe Agatha Christie un copil. Mi-era greu să cred că ”mama” lui Hercule Poirot și ”singura femeie care, de la Lucreția Borgia încoace, a ucis cei mai mulți oameni; cu mașina de scris” (așa cum se autodefinea chiar scriitoarea) a fost vreodată copil. Asta până i-am citit Autobiografia. Aici am descoperit-o pe Agatha, o fetiță libertină, exuberantă și cu o imaginație foarte bogată, am văzut-o cum s-a transformat într-o tânără dornică de iubire și pasionată de călătorii, ca mai apoi să fac cunoștință cu doamna matură și scriitoarea de succes Agatha Christie.
Scriitoarea a avut o viață palpitantă și plină de culoare, însă copilăria fericită și lipsită de grijă de care a avut parte, a fost definitorie pentru omul care a devenit mai târziu. Fără această copilărie, probabil că am fi cunoscut o altfel de scriitoare sau nu am fi cunoscut-o deloc. Imaginația extrem de bogată a scriitoarei își are rădăcini în copilărie, în perioada în care visa cu ochii deschiși și construia scenarii din orice.
Jocul, libertatea de exprimare și de a fi ea însăși, CĂRȚILE, dragostea părinților și atmosfera liniștită din mediul familial au fost ingredientele de succes ale copilăriei sale. Și pentru că orice copil merită asta, mai mult decât orice pe lumea asta, ar fi bine să luăm aminte la ce ne învață scriitoarea, să ne deschidem ochii și sufletul și să ne îndreptăm toată atenția și dragostea către copiii noștri și nevoile lor. Ei au nevoie de puțin, dar acest ”puțin” înseamnă enorm de mult.
Ce trebuie să facem să avem un copil fericit
1. Să creăm pentru copiii noștri un mediu familial stabil și iubitor.
Dacă reușim să-l facem pe copil să se simtă în siguranță cu noi, dacă îi acordăm atenție și iubire necondiționată, putem spune că am clădit o fundație solidă pentru copilul nostru. Agatha spunea:
”Căminul, dragostea și securitatea de care are parte (un copil) acasă fac mult mai mult decât chiar cea mai bună educație de pe lume”.
2. Să-i învățăm să fie ei înșiși și să se accepte așa cum sunt.
Trebuie să-i ajutăm să se descopere pe ei înșiși și să facă ceea ce le place lor, nu nouă, părinților. Dacă ei sunt lăsați să-și trăiască propriile vise, atunci vor fi niște adulți împliniți, mulțumiți și fericiți. Dacă ei sunt forțați să îndeplinească visele părinților, ei vor fi frustrați și nemulțumiți toată viața. Agatha Christie pune punctul pe i:
”Părinții sunt hotărâți ca odraslele lor să strălucească. Am făcut mari sacrificii ca să ai o educație aleasă, spun ei. Copilul este considerat mult prea vinovat dacă nu îndeplinește speranțele lor. (…) Azi, am sentimentul că cei care doresc să reușească copiii lor, o fac mai mult pentru propriul lor prestigiu.(…) Punctul de vedere general în anii tinereții mele era mai modest, avea o oarecare umilință. Te acceptai așa cum erai.(…) Ca și la jocul de cărți, după ce ai dat cărțile, ți le potrivești și hotărăști cum să joci mai bine cu ce ai în mână”.
3. Să-i ajutăm să descopere cărțile.
Nu degeaba mai toate mințile luminate (Einstein, Eminescu, Confucius, Bill Gates, Oprah Winfrey, Elon Musk etc) ne îndeamnă să citim cât mai mult. Cărțile îți dezvoltă imaginația, te ajută să gândești cu propria ta minte, ceea ce este mare lucru. Am scris, într-un articol recent, mai multe despre motivele pentru care ar trebui să citim cât mai mult. Iată și ce mărturisește Agatha Christie în autobiografia ei:
”Citeam imens de multe cărți (…) În lumea cărților mele făceam mereu noi descoperiri. Mama îmi citea cu glas tare(…) Marie îmi citea cărți franțuzești(…) Cărțile de basme au jucat un mare rol în viața mea”.
4. Să-i învățăm să se bucure de viață.
Acesta este unul dintre cele mai importante lucruri în viața, dar și unul dintre cele mai grele. Trebuie să-i învățăm pe copii să vadă partea plină a paharului, să se bucure de fiecare moment al vieții, să primească ceea ce viața le are de oferit și să învețe din fiecare experiență. Agatha Christie spunea că:
”Este surprinzător cât de mult te poți bucura de orice. Trebuie să știi însă să accepți ce-ți oferă viața și să te bucuri. Iată lucrul pe care merită să-l dorești cel mai mult.(…) Când mă trezesc încerc întotdeauna acel sentiment care sunt sigură că este firesc pentru noi toți: bucuria de a trăi.(…) Acesta rămâne unul din marile secrete ale existenței: să te bucuri de viață, de acest minunat dar pe care l-ai primit. (…) Îmi place să trăiesc. Am fost uneori în culmea disperării, sfâșiată de durere, foarte nenorocită, dar datorită tuturor acestor lucruri știu cu certitudine că a trăi este ceva grandios.”
În loc de concluzie
Copilăria este o perioadă definitorie în viața oricărui om. Părerea mea este că rămâi toată viața copilul care ai fost, iar experiențele pe care le ai în copilărie te marchează pentru totdeauna. Astfel, este extrem de important să lăsăm copiii să fie copii, să se joace, să-și dea frâu liber imaginației, să descopere, să pună întrebări, să se murdărească, să plângă, să râdă cu gura până la urechi, să țipe, să alerge, să se cațere, să cadă, să-i ajutăm să se ridice, să-i umplem de sărutări dimineața, la prânz și seara (și între:) ), să facă greșeli, să-i ajutăm să găsească soluții, să fie ei înșiși, perfecți în imperfecțiunea lor!
Autobiografia autoarei este o carte excelentă pe care o recomand cu mare drag!
Lectură plăcută!
[…] și Autobiografia lui Agatha Christie, o carte despre ce înseamnă să ai o copilărie […]