”Fante este zeul meu!” a declarat Charles Bukowski la sfârșitul anilor ’70 și de-atunci a încercat din răsputeri să-l facă cunoscut cititorilor de pretutindeni. John Fante era aproape un necunoscut, atunci când, la intervenția lui Bukowski, editura Black Sparrow Press a început să-i publice opera, oferindu-i lui Fante în sfârșit notorietatea pe care acesta a visat-o întotdeauna. Din păcate, însă, el s-a bucurat prea puțin de faimă, pentru că a murit curând după publicare.
Cine a fost John Fante?
Diabetic, băutor zdravăn, jucător înrăit, orb și schilodit spre sfârșitul vieții, John Fante este considerat unul dintre cei mai influenți scriitori ai secolului XX. El a lăsat în urma sa o creație care acum este considerată magnifică, dar mare lui moștenire este minunatul Bandini. Arturo Bandini este un personaj pitoresc care apare în mai multe romane ale lui Fante și este un personaj de care este imposibil să nu te îndrăgostești!
De fapt Arturo Bandini este nimeni altul decât un alter-ego al lui Fante. El este un tânăr ambițios, mare scriitor în devenire, falit, dar cu un infinit de multe speranțe, eternul optimist și mare iubitor de femei. Cu mult talent, dar foarte puțin noroc, Bandini se chinuie să supraviețuiască în Los Angeles-ul anilor ’30, în hoteluri mizere din cartierul Bunker Hill, fără bani în buzunar, dar cu o poftă de viață și cu un optimism extraordinar. Trăiește mai mereu pe datorie, are o mulțime de visuri, se crede cel mai bun scriitor american și are o energie debordantă.
Bandini este eroul întâmplărilor din patru romane, în care ne sunt povestite secvențe din tinerețea lui, cu un umor negru seducător și cu o sinceritate frapantă. Întâmplările dintr-un roman nu au legătură cu cele din alt roman, astfel că puteți citi oricare din titluri. Vă garantez însă, că veți vrea mai mult, astfel că veți sfârși citindu-le pe toate:)
Mie mi-a plăcut foarte mult cum a reușit Fante să descrie viața și atmosfera anilor ’30, partea mai puțin strălucitoare a Los Angeles-ului din acei ani, cu mizerie, cu snobism, cu petreceri și cu personaje care mai de care mai dubioase. Cu un stil direct, cu un limbaj colorat și totodată familiar, Fante scrie de parcă i-ar povesti întâmplările sale unui prieten, la un pahar de bere.
Saga lui Arturo Bandini
O să vină și primăvara, Bandini
În primul roman, O să vină și primăvara, Bandini îl descoperim pe Bandini ca un adolescent sărac și înfrigurat de paisprezece ani, martor la drama familiei, o familie de imigranți italieni, cu un tată bețiv și violent și o mamă credincioasă care murmură rugăciuni mai tot timpul. Nu se întrezărește nimic din obsesia lui de scriitor în devenire. Acest roman este despre familia lui, despre încercările lor de supraviețuire. Vedem prin ochii băiatului un tată dur și rece, o mamă blândă și umilă, o viață grea de imigrant sărac în care trebuie să te lupți cu frații tăi pentru un copan de pui. Dar o vedem și pe Rosa, frumoasa lui colegă care-i stârnește primele pasiuni și întrezărim speranța, gândurile pozitive care-l ajută pe Bandini să-și imagineze o viață mai bună pentru el.
Drumul spre Los Angeles
Aici, Arturo Bandini are douăzeci de ani și este regele crabilor din golful Los Angeles, pe care nu se sfiește să-i decimeze la cea mai mică sfidare. Urăște munca din fabrica de conserve și pește unde lucrează, îi sfidează pe colegii săi cu aroganța și vorbele sale bombastice și este convins că zeii îl au în grija lor și-l vor ajuta să devină scriitorul pe care-l visează.
Întreabă praful
Acesta este poate cel mai cunoscut titlul din tetralogie, fiind și ecranizat în 2006. Filmul este cu mult sub așteptări, cartea pe de altă parte, este excelentă.
Arturo se îndrăgostește nebunește de senzuala Camilla Lopez, o chelneriță mexicană dependentă de marijuana și de o relație fără speranță cu un bolnav de tuberculoză. Cei doi ajung să se chinuie reciproc, se jignesc, se despart. Bandini scrie în camera lui jegoasă de hotel, în speranța că va fi publicat, lucrează cu înverșunare la primul lui roman, fuge după chelnerița nevrotică, tânjind după dragostea pe care n-o va primi niciodată. Continuă să viseze mult, să bea tot ce poate, să fumeze chiștoace culese de pe stradă și să mănânce portocale cumpărate cu 5 cenți duzina. Apoi iese la plimbare în haine elegante și într-un final își vede publicat primul roman. E scriitor! Dar soarta îi joacă iar feste, punând sub semnul întrebării vocația și fericirea marelui Bandini.
Vise de pe Bunker Hill
În Vise de pe Bunker Hill- Bandini are 21 de ani și este tot scriitor în devenire, tot sărac și plin de vise. Îl găsim locuind într-un hotel mizer din Bunker Hill, lucrând ca picolo într-un bar din cartier, apoi îl vedem că aproape dă lovitura, devenind scenarist la Hollywood și câștigând câțiva bani frumoși, nefăcând nimic.
Frustrat și plin de ambiții, se împrietenește cu un scenarist căruia îi place partea rău famată a Hollywood-ului. Împreună cu el începe să colinde toate cârciumile, să bea și să joace pinball. Este concediat, își închiriază un bungalou și încearcă să facă pe scriitorul. Aici face cunoștință cu prințul de Sardinia, încearcă s-o seducă pe logodnica acestuia, părăsește Los Angeles-ul și se întoarce la familia sa, cărora le spune cât de faimos este el la Hollywood, o dă în bară și aici, cu foștii lui colegi și se întoarce la Los Angeles, în același hotel din Bunker Hill. Totul pe nerăsuflate:)
Cărțile lui John Fante sunt ca o gură de aer proaspăt, te binedispun și te seduc din momentul în care ai început să citești primul rând! Le recomand din toată inima!
Lectură plăcută!
Sursa foto: johnfante.org
Citește și: 10 cărți de adolescenți din 2019 pe care trebuie să le citești
Ce citesc adolescenții: 3 cărți bestseller care nu trebuie ratate
[…] John Fante, un autor pe gustul adolescenților […]