Dacă ar exista poțiunea perfecțiunii, ai bea din ea?
Dacă ai știi că această licoare magică te-ar transforma într-o persoană care nu greșește niciodată și care face totul perfect, ai fi dispus să faci orice pentru a face rost de ea?
Despre ce este vorba în Jaclyn Hyde?
Jaclyn Hyde este o poveste drăguță care aduce în discuție presiunea enormă care există pe copii (exercitată de părinți sau de copiii înșiși) de a-și depăși limitele, de a avea standarde ridicate în tot ce fac și de a nu-și tolera eșecurile și greșelile.
Jaclyn este o fată care vrea să fie perfectă și nu-și permite să facă nici o greșeală. Vrea să fie cea mai bună din clasă, vrea să obțină cele mai bune note și vrea să fie cea mai iubită și populară fată din școală. Se pare că totul îi iese de minune, până într-o zi când totul se dă peste cap. În acea zi fatidică, Jaclyn greșește formula lavei vulcanului pe care trebuia să-l predea la științe. Apoi arde prăjiturile pe care le făcea pentru ziua de naștere a unei colege de clasă. Apoi își pierde din neatenție animalul de companie. Iată cum, într-o singură zi, viața ei ia o turnură nefastă.
Căutându-și iepurașul pierdut, Jaclyn găsește într-o casă părăsită formula Poțiunii Perfecțiunii. Tensionată și stresată din cauza greșelilor pe care le-a făcut în ziua respectivă, Jaclyn își prepară poțiunea magică. Dar, în acel moment, în loc să devină perfectă, ea devine malefică și se transformă din Jaclyn în Jackie, o arătare cu gheare și ochi verzi care stârnește haosul și necăjește pe toată lumea. Jackie, preia controlul asupra lui Jaclyn în momentele de stres ale acesteia și face toate lucrurile pe dos. Strică spectacolul de teatru al școlii, fură prăjituri, provoacă o invazie de păianjeni și multe altele.
Cu toate că Jaclyn este conștientă de prezența lui Jakie, ea nu o poate controla. Totuși, cu ajutorul prietenelor sale cele mai bune, se va strădui să revină la starea ei normală. Așa află Jaclyn că nu trebuie să fii perfectă și că nu trebuie să-ți ascunzi greșelile/imperfecțiunile sub preș.
De ce o recomand?
Mi-a plăcut mesajul pe care-l transmite această poveste, și anume faptul că e ok să NU fii perfect. Copiii învață că trebuie să fie mai toleranți cu ei înșiși și să nu mai pună atâta presiune pe ei. Iată câteva lecții pe care ni le oferă această poveste:
- E în regulă să faci greșeli, dar nu e în regulă să le ascunzi sub preș. (Jaclyn își ascundea într-o cutie toate lucrările care nu erau de nota 10 și proiectele care nu-i reușeau).
- Trebuie să-ți asumi eșecurile și să nu dai vina pe alții când TU ești cel care a greșit (când strică din greșeală ceva, Jaclyn dă vina pe un coleg. Din acel moment, colegul va fi catalogat drept ”rău”, etichetă care îi va schimba viață în rău respectivului băiat).
- Ai nevoie de prieteni (prietenele lui Jaclyn o ajută să scape de malefica Jackie
În plus, părinții pot învăța și ei că trebuie să-și iubească copilul așa cum este și să-i acorde suport și încredere indiferent de cât de imperfecți sunt aceștia!
Departe de a fi perfectă, Jaclyn Hyde este o carte drăguță, cu multă acțiune și cu situații care îți vor stârni râsul. Se citește foarte ușor și te lasă la final cu un sentiment plăcut. Este potrivită copiilor peste 9 ani și o recomand cu drag. Dacă vreți s-o citiți, o găsiți pe libris.ro sau cărturești.ro.
Lectură plăcută!
[…] Citește și: Jaclyn Hyde, o carte ce ne învață să NU fim perfecți […]