Aventură, mister și comploturi periculoase, astfel debutează seria Cogheart a lui Peter Bunzl, o trilogie care se bucură de un remarcabil succes peste tot în lume. Primul volum din această serie, Inimă cu cheiță, este o poveste palpitantă care ne învață să ne găsim curajul, să ne păstrăm prieteniile și să înfruntăm pericolele fără să clipim.
Despre ce este vorba
Lily este o fată de 11 ani care nu-și găsește locul la Academia de Bune Maniere pentru Tinerele Doamne a domnișoarei Scrimshaw, acolo unde a trimis-o tatăl ei. Nu-i place să se fâțăie de colo-colo cu cartea pe cap, ei îi place să citească din cărțile sale de groază. Ea nu-și dorește să aibă viața unei domnișoare bine normale și crescute. Ea își dorește viața unui pirat al aerului. Din fericire, viața la internat se termină când menajera tatălui ei, Madame Verdigis, vine într-o zi s-o ia de-acolo. Din nefericire însă, Madame nu are vești bune. Tatăl lui Lily, un celebru inventator, a dispărut și, după toate aparențele, se pare că a murit.
Lui Lily nu-i vine să creadă că tatăl ei a murit și, o dată ajunsă acasă, fata începe să-și dea seama că ceva nu este în regulă. Madame Verdigis are un comportament suspect și apar tot mai multe mistere legate de dispariția tatălui său. Ea încearcă să dezlege misterul și se trezește dintr-o dată într-o situație mai mult decât complicată. Este urmărită de câțiva bărbați înfiorători cu ochii de argint și este aruncată într-o lume sumbră și amenințătoare. Totuși, împreună cu noul său prieten, Robert, fiul ceasornicarului, și Malkin, vulpea mecanică a tatălui său, ea va reuși să descopere ce s-a întâmplat cu tatăl ei. Însă, pe măsură ce anumite secrete pe care le-a ținut tatăl față de ea ies la iveală, lucrurile se complică și viața îi este pusă în pericol.
Ce cred eu despre Inimă cu cheiță
Inimă cu cheiță este o carte plină de aventuri, cu multe întorsături de situație și un ritm alert care îi ține pe cititori conectați. Chiar dacă prima parte a cărții este un pic mai lentă, a doua parte este plină de acțiune și animație. Povestea pare scrisă ca un scenariu de film și este foarte ușor să-ți imaginezi toate scenele și personajele.
Lumea creată de Bunzl cu oameni-mașini și animale-mecanice este tare interesantă și mi-a captat pe deplin atenția. Imaginea Londrei victoriene populată de roboți mecanici, hibrizi (oameni jumătate umani, jumătate mașini) și mecano-animale care pot vorbi și gândi, mi s-a părut atrăgătoare și terifiantă în același timp. Chiar dacă slujitorii-mecanizați nu ar trebui să fie capabili de emoții și sentimente, lucrurile nu sunt chiar atât de albe și negre. Ei par a fi reali, iar acest lucru aduce cu sine sentimente contradictorii, dar te și face să le îndrăgești. Combinația dintre elementele istorice și cele științifico-fantastice i-a ieșit foarte bine autorului. Dirijabilele cu aburi, zepelinele și birjele trase de cai se completează foarte bine și creează un tablou foarte realistic.
Cui recomand Inimă cu cheiță?
Chiar dacă personajul principal este o fată, probabil că băieții vor fi mai atrași de această poveste pentru că implică (în special spre finalul cărții) bătălii, explozii și nave zburătoare. Totuși, tind să cred că nici fetele nu se vor da în lături de la lectura acestei cărți. Inimă cu cheiță este o carte potrivită pentru toți iubitorii de aventură și adrenalină, dar este și o carte care te pune puțin pe gânduri. Autorul aduce în discuție anumite subiecte dificile și sensibile, precum pierderea unei ființe dragi, violența și altele asemenea, ceea ce nu poate fi decât de admirat.
Cartea poate fi găsită pe site-ul editurii Corint Junior sau cărturești.ro și este recomandată copiilor peste 10-11 ani.
Citește și continuarea volumului, Diamantul lunii sângerii.
Lectură plăcută!
Lasă un răspuns