Am fost întotdeauna de părere că toleranța și acceptarea diferențelor se învață în timp și că nu este un lucru natural, ci o abilitate potențată sau nu de mediul exterior. Probabil că dacă nu aș fi avut copii, mi-aș fi păstrat convingerea la nivel de intuiție.
Discuția cu copiii despre toleranță nu este ușoară nici la vârste mai înaintate, dat fiind că vorbim despre unul (sau mai multe) concepte abstracte. Toleranța se leagă de valori ca respect, onestitate și acceptarea diferențelor, toleranța înseamnă să diferențiezi ceea ce e acceptabil de ce e inacceptabil, în fond, să înveți despre cultură.
Până la Fantoma drăgălașă am avut destul de puține ocazii să vorbesc cu fiica mea despre toleranță, însa cartea de față m-a ajutat să găsesc un vocabular adecvat (de exemplu Gilbert e “diferit” față de celelalte fantome sau “special”) și pe deasupra este și o poveste frumoasă despre prietenie.
Gilbert este o fantomiță drăgălașă, diferită de celelalte fantome care învață la Școala Fantomelor. Atunci când nu poate să învețe strigătul de sperietură (Buu-Huu-Huuuuu), Gilbert e alungat în turnul părăsit și somat de directorul școlii să nu se întoarcă până când nu devine o fantomă adevarată. În turnul părăsit, Gilbert își face un prieten și, împreună cu acesta, reușește să transforme un spațiu înfricoșător într-un loc de întâlnire, petrecere și voie bună. Fantoma drăgălașă este un deliciu grafic pentru cei mici, care o urmăresc cu multă curiozitate pe fantomița roz. Culorile sunt frumoase și vesele, cartea nu se păstrează doar în tonuri închise. Totuși, ceea ce nu mi-a plăcut și m-a chiar deranjat pe alocuri este fontul de culoare închisă folosit pe vreo 2-3 pagini cu fundal (la fel de) închis. A fost o adevarată provocare să o citim seara la culcare, pe semi-întuneric… Dacă o luați în parc însă, s-ar putea să aveți o experiență mai plăcută.
Cartea este zilele acestea la reducere pe Elefant.ro, astfel că puteți profita acum de un mic discount.
Lectură plăcută!
Lasă un răspuns