Această carte este absolut minunată! Demult n-am mai citit un roman atât de amuzant, obraznic, vesel și trist, serios și neserios în același timp! Dragilor, lăsați puțin la o parte tot ce făceați până acum, apăsați butonul de pauză, trageți aer în piept și bucurați-vă de Extraordinarul voiaj al unui fakir care a rămas blocat într-un dulap Ikea!
Despre ce este vorba
Ajatashastru este un fakir ce a aterizat la Paris, având în buzunar o singură bancnotă falsă de 100 de euro imprimată pe o singură față. Fakirul nostru are un singur scop: să-și achiziționeze un pat de la Ikea. Ajunge la celebrul magazin suedez cu un taxi (condus de un țigan care va avea un rol crucial în povestea de față) și acolo se simte în al nouălea cer. Se plimbă nestingherit printre dormitoarele, bucătăriile și sufrageriile suedeze și ajunge să mănânce pe săturate la restaurant. Prânzul i-l achită o franțuzoaică frumoasă care cade pradă farmecului irezistibilului fakir cu ochii negri ca de Coca-Cola.
Ajatashastru își petrece noaptea la Ikea, dar rămâne blocat într-un dulap, ”un fel de metalic albastru cu două uși, o piesă din noua colecție American teenager” și de aici încolo încep problemele lui… Este expediat în Londra, unde face cunoștință cu niște imigranți sudanezi care-i devin prieteni și cu care se va mai întâlni cu alte ocazii. Din Marea Britanie este ”împachetat” și trimis către Spania, mai exact în Barcelona . Acolo intră iar în încurcături, dar norocos cum e, ajunge la Roma, ambalat într-un bagaj Louis-Vuitton al actriței Sophie Marceau. Aceasta îi face cunoștință cu un editor renumit și astfel, promițând că va scrie o carte, fakirul ajunge în posesia unei sume de bani enorme și se face nevăzut.
Cu valijoara strânsă puternic la piept, în împrejurări extrem de neplăcute, Ajatashastru află curând că zicala ”banii n-aduc fericirea” este cât se poate de adevărată. Dar, iată că norocul se ține scai după el și îl transportă în Tripoli-Libia, unde va descoperi că lumea ”nu era făcută doar din șarlatani, trișori și scursuri” și că bucuria vine din gesturile frumoase făcute celor din jur. Într-un mod miraculos ajunge înapoi în Franța, la Paris, la franțuzoaica lui de la Ikea, de care se îndrăgostește iremediabil și cu care rămâne pentru totdeauna. The End!
De ce recomand Extraordinarul voiaj al unui fakir…
Extraordinarul voiaj al unui fakir care a rămas blocat într-un dulap Ikea este un roman spumos, o carte plină de umor, care te face să râzi cu gura până la urechi.
Dar dincolo de hazul pe care-l stârnește prin descrierea întâmplărilor aproape imposibile prin care trece fakir-ul, romanul acesta te pune și puțin pe gânduri. Romanul tratează și lucruri serioase, cum ar fi problema majoră cu care se confruntă Europa secolului XXI, imigrația ilegală. Poveștile de viață ale unor oameni săraci, murdari și flămânzi, sudanezi, pakistanezi sau alte nații, care își abandonează familiile și rudele și pleacă din țara lor pentru a-și încerca norocul în ”țările alese”, condițiile inumane pe care trebuie să le suporte în drumul lor, umilințele la care sunt supuși, toate astea nu au cum să nu te emoționeze aproape până la lacrimi. În cartea asta, atunci când te aștepți mai puțin, treci de la râs la plâns, ca mai apoi să ți se inunde inima de speranță și de optimism.
Mi-a plăcut mult acest roman. Mi-a plăcut cum reușește autorul să abordeze cu umor subiecte delicate precum imigrația clandestină și incapacitatea țărilor civilizate de a găsi o soluție la această problemă. Marile puteri ale Europei își ”pasează” imigranții ca niște mingi de ping-pong, de la una la alta, fără a rezolva nimic cu adevărat.
Cartea se citește incredibil de ușor, povestea curge foarte bine, iar peripețiile fakirului te țin cu sufletul la gură. De un farmec nemaipomenit, Extraordinarul voiaj al unui fakir care a rămas blocat într-un dulap Ikea este o carte care te va încânta și te va binedispune!
Lectură plăcută!
Citește și John Fante, un autor pe gustul adolescenților sau 5 cărți pentru adolescenți recomandate de Bill Gates
Lasă un răspuns