• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Bucuria Lecturii

blog de lectură

  • Home
  • Noutăți
    • Noutăți cărți
    • Concursuri
    • Interviuri
    • Povești copii
    • Altele
  • Recenzii
    • 0-6 ani
    • 7-9 ani
    • 10-12 ani
    • 13-15 ani
    • 16+ ani
  • Ce facem când nu citim
    • Activități, jocuri și jucării copii
    • Călătorii
  • Dezvoltare personală
    • Parenting
  • Despre noi
You are here: Home / Recenzii / 16+ ani / Extraordinara poveste a Micuței-Faimoasa Madame Tussaud, o carte ciudat de frumoasă

Extraordinara poveste a Micuței-Faimoasa Madame Tussaud, o carte ciudat de frumoasă

By Raluca Leave a Comment

Extraordinara poveste a micutei Faimoasa Madame Tussaud

”Extraordinara poveste a Micuței…” este o carte fermecătoare care te captivează de la prima la ultima pagină. Totul este ciudat de frumos în această poveste: stilul narativ, personajele, dar și atmosfera oarecum macabră care este prezentă la fiecare pas. Aceasta este o carte excelentă care nu trebuie ratată!

Extraordinara poveste a Micuței: un mic rezumat

Povestea începe cu nașterea fetiței Anne Marie Grosholtz, un copil ”cu cap de porc, care încăpea într-un buzunar”. Născută într-un sătuc din Elveția, după moartea tatălui său, Anne Marie ajunge să locuiască împreună cu mama sa în casa ciudatului doctor Curtis, a cărui ocupație este să realizeze organe umane din ceară. Mama sa nu suportă acest trai și se sinucide, lăsând-o pe Marie în grija doctorului. În scurt timp, Marie devine ucenica sa și realizează împreună diverse mulaje după capetele oamenilor. După câteva încurcături, cei doi pleacă din Elveția și ajung la Paris.

În Orașul Luminilor, ei locuiesc cu chirie în casa unei văduve de croitor . Aceasta se dovedește a avea un spirit de întreprinzător extraordinar, astfel că lansează o afacere cu capete de ceară. Curând casa lor devine atracție locală, iar adevăratele aventuri de-abia acum încep. Marie ajunge la Versailles, unde ajunge să facă mulaje după familia regală. Se îndrăgostește, ajunge în închisoare, dar este eliberată și ajunge să-și deschidă propria afacere cu figuri de ceară… în Marea Britanie.

Deși este o ficțiune istorică, poveste conține multe evenimente reale. Autorul a făcut o treabă excelentă scoțând la iveală adevărata viață socială din timpul Revoluției franceze, stilul de viață de la curtea regală de la Versailles, murdăria și sărăcia de pe străzile Parisului.

De ce o recomand

Extraordinara poveste a Micuței…este un adevărat deliciu! Nu ai cum să nu fii fermecat de personajele ciudate, de atmosfera macabră și de stilul narativ plin de naivitate, dar și înțelepciune în același timp.

Chiar dacă moartea bântuie acest roman, este o reală plăcere să-l citești! Reprezintă o combinație ciudată și reușită între o atmosferă dickensiană, personaje bizare și situații comice și macabre. Totul pare urât în jurul Micuței, inclusiv ea. Însă, emoția pe care o transmite, felul în care vede ea oamenii și viața sunt extraordinare, astfel că toată urâțenia devine un pic mai frumoasă. Descrierile faciale detaliate sunt fermecătoare, iar ilustrațiile sunt convingătoare. Așadar, Extraordinara poveste a Micuței… este o carte care trebuie citită de cât mai multe…capete!

Adevărata Madame Tussaud

Conform Wikipedia, Marie Grosholtz s-a născut la Strasbourg, dar a crescut în Berna, Elveția. Mama ei a fost menajera lui Philippe Curtius (1737–94), un medic și modelator de ceară. Curtius și-a părăsit cariera medicală și s-a mutat la Paris în 1765 pentru a lucra la o expoziție de ceară care a fost deschisă publicului în 1770. Când acesta a murit în 1794, Marie a moștenit întreaga sa colecție de ceară.

Ea a trăit în Franța, în timpul Revoluției Franceze și s-a căsătorit cu un inginer, Francois Tussaud. În 1802 a plecat în Marea Britanie cu primul ei fiu Joseph (1798–1865), care avea la acea vreme doar 4 ani. A făcut turnee în Anglia, Irlanda și Scoția cu expoziția ei de figuri de ceară. În 1822 s-a reunit cu cel de-al doilea fiu al său, Francois, care s-a alăturat afacerii de familie. Maria a murit în somn, în 16 aprilie 1850, la vârsta de 88 de ani.

Deși este bazată pe evenimente reale și conține personaje care chiar au existat, multe dintre lucrurile povestite în Extraordinara poveste a Micuței… sunt pură ficțiune. Însuși autorul spune că, după îndelungi cercetări, a constatat că majoritatea poveștilor despre reala Madame Tussaud conțin date inadecvate sau au foarte multe informații lipsă. Așadar, dacă vrei să citești această carte doar din punct de vedere istoric, ține cont că s-ar putea să nu fie neapărat ceea ce-ți dorești. Pentru toți ceilalți, care caută o poveste fascinantă, superb scrisă, personaje ciudate și un Paris murdar din secolul al XVIII-lea, Extraordinara poveste a Micuței…este exact ceea ce ai nevoie!

O poți găsi pe libris.ro sau cărturești.ro.

Lectură plăcută!

Citește și: Catherine cea îndărătnică, o lectură excelentă pentru adolescenți!

Filed Under: 16+ ani Tagged With: fete curajoase și deștepte, ficțiune istorică, moarte

Reader Interactions

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Primary Sidebar

Cărți pe subiecte

A

Adolescenți  Adulți Al doilea război mondial Alimentație sănătoasă  Amuzante  Animale  Autism  Autobiografie/ Biografie  Autori români  Aventură și mister 

B

Băieți   Bestseller   Bullying   Bunătate și generozitate 

C

Câini  Călătorii în timp   Clasa pregătitoare/clasa întâi  Curaj

D

Dark fantasy   Dependențe  Depresie Detectivi Dezvoltare personală   Discriminare  Dinozauri   Dislexie  Dragoste

E

Emoții 

F

Fantasy   Fantome   Familie   Fete curajoase și deștepte  Ficțiune istorică   Fotbal   Frați/Surori  Frică  Furie 

G

Grafice Greșeli

H

Halloween Horror

I / Î

Idei preconcepute  Ilustrate   Imaginație Imigranți  Invenții   Interzise sau controversate  Istorie  Încredere

J

Jocuri pe calculator   Jurnale

L

Lecții de viață Lupi

M

Magie Mamă-fiică  Manga Moarte Monstruleți

N

Natură  Noapte-bună  Non-ficțiune

O

Optimism  Orfani

P

Paranormal Parenting Paris Perfecțiune  Pisici  Poezii  Pozne și năzbâtii   Premiate  Prietenie   Prieten imaginar

R

Rasism  Război Romantice

S / Ș

Supraviețuire Suspans  Școală

T

Tați  Thriller  Timiditate  Toleranță Trenuri

V

Vampiri Vrăjitoare

Z

Zâne    

Toate drepturile rezervate © 2023 · Metro Pro pe Genesis Framework · WordPress · Log in