
Doamna Harris cucerește New Yorkul este continuarea bestseller-ului Doamna Harris cucerește Parisul, scrisă de îndrăgitul romancier american Paul Gallico. De data aceasta, simpatica menajeră londoneză ajunge pe tărâm american săvârșind o infracțiune. Dorind să facă un bine, intră în niște încurcături foarte mari, dar din fericire, norocul este de partea ei și scapă de toate problemele.
Doamna Harris cucerește New Yorkul – rezumat
Dacă la Paris a călătorit în scopuri personale, și anume pentru a-și cumpăra o rochie extravagantă, la New York doamna Harris ajunge din rațiuni mai nobile. Ea își propune să-l găsească pe tatăl lui Henry, un copil orfan, abuzat de familia în grija căreia fusese lăsat.
Împreună cu buna sa prietenă, doamna Butterfield, doamna Harris concepe un plan nebunesc, care constă în trecerea ilegală a băiatului peste frontiere, ascunderea lui pe toată perioada șederii în America la familia care le găzduiește pe cele două doamne respectabile și găsirea, în imensitatea metropolei americane, a unui domn Brown, posibilul tată al copilului cu pricina.
În naivitatea ei, doamna Harris este convinsă că totul va merge ca pe roate, dar, în realitate, apar tot felul de încurcături și probleme complicate ce amenință să-i dea toate planurile peste cap. Din fericire, norocul o însoțește peste tot și prietenii pe care și-i face o vor ajuta să-și atingă scopul. Finalul nu este neapărat cel pe care și-l imagina ea, dar este tot un deznodământ fericit.
Ce părere am despre acest roman?
Ca și primul volum, acest roman are un oarecare farmec vintage și este amuzant. Situațiile și personajele nu sunt realiste, însă nu acesta este scopul cărții. Scopul este să te facă să zâmbești, să te deconectezi și să uiți puțin de grijile tale zilnice. Întreaga poveste este construită asemenea unui scenariu de film sau mai degrabă unei piese de teatru de revistă pentru că toate întâmplările sunt incredibile, coincidențele sunt uimitoare, iar personajele parcă interpretează un rol. Ceea ce nu este neplăcut, ba dimpotrivă. Romanul reușește să transmită o energie pozitivă și o bună-dispoziție molipsitoare.
Și bineînțeles, ca și în cazul primului volum, povestea are o morală. Dacă în Doamna Harris cucerește Parisul, mesajul autorului era că Niciodată nu este prea târziu să-ți îndeplinești visele, aici Paul Gallico spune că, deși oamenii năzuiesc spre perfecțiune, în viață nimic nu este perfect și nici ”un succes nu este cu totul și cu totul deplin, dar uneori îți poți permite să te mulțumești cu mai puțin.”
Câteva rânduri despre Paul Gallico
Paul William Gallico (1897 – 1976) a fost un editor de sport american, devenit romancier și scriitor de nuvele. Deși a fost unul dintre cei mai bine plătiți ziariști sportivi americani, în anii 1930 Gallico părăsește lumea sportului și se dedică scrisului literar, obținând și aici un oarecare succes. Multe dintre lucrările sale au fost adaptate pentru filme.
Cea mai cunoscută operă a sa a fost Gâsca de zăpadă, o nuvelă despre prietenia dintre un artist care trăiește o viață solitară într-un far abandonat din mlaștinile din Essex și a unei tinere fete locale. La sfârșitul anilor 1950 scrie Doamna Harris cucerește Parisul, roman care devine în scurt timp un bestseller. Au urmat apoi alte 3 volume care o au în centru pe menajera londoneză.
Paul Gallico nu s-a considerat niciodată un scriitor bun. El spunea: ”Sunt un romancier foarte slab. Nici măcar nu sunt literar. Îmi place doar să spun povești și toate cărțile mele spun povești..”
Așadar, dacă vrei să citești Doamna Harris cucerește New Yorkul, poți găsi cartea pe site-ul Editurii MeteorPress.
Citește și: Doamna Harris cucerește Moscova
Lasă un răspuns