• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Bucuria Lecturii

blog de lectură

  • Home
  • Noutăți
    • Noutăți cărți
    • Concursuri
    • Interviuri
    • Povești copii
    • Altele
  • Recenzii
    • 0-6 ani
    • 7-9 ani
    • 10-12 ani
    • 13-15 ani
    • 16+ ani
  • Liste cărți
  • Dezvoltare personală
    • Cărți dezvoltare personală
    • Parenting
    • Activități, jocuri și jucării copii
    • Călătorii
  • Despre noi
You are here: Home / Dezvoltare personală / De ce mă pedepsești, mamă?

De ce mă pedepsești, mamă?

By Raluca Leave a Comment

de-ce-citim-băiat-care-citește

Într-o discuție recentă cu prietena mea, am deschis subiectul cititului la copii, ea recunoscându-mi faptul că băieții ei nu citesc deloc. Ba dimpotrivă, chiar au un adânc resentiment față de cărți și citit. ”De ce mă pedepsești, mamă?” este răspunsul copiilor ei de fiecare dată când îi pune să citească o carte.

Intrigată fiind de această confesiune, am întrebat-o imediat pe prietena mea: ”Tu citești?”, întrebare care și-a primit răspunsul instantaneu: ”Eu? Ah, nu!!!! De ce aș citi? Am foarte puțin timp liber și prefer să mi-l petrec altfel.”  

Un adevăr trist. Acesta reprezintă de fapt răspunsul ei. Adevărul este că avem atât de puțin timp liber, încât de-abia reușim să facem activitățile banale, casnice, necesare, ce să mai vorbim de citit? Petrecem toată ziua la birou, cu nasul în calculator, încât seara când ajungem într-un final acasă, suntem atât de obosiți și de epuizați și singurul lucru pe care ni-l dorim este să vegetăm în fața TV-ului sau a Facebook-ului! Ce să mai vorbim de petrecerea timpului cu copiii noștri sau ce să mai vorbim de citit o carte bună!!! A început să devină chestia asta pur science-fiction! Cine o mai face este dintr-o specie rară, altceva decât ”omul modern”! Este un adevăr trist, care personal nu numai că mă doare, dar mă și sperie! Nu putem trăi fără cărți! Chiar nu! Rezistăm, supraviețuim, asta da, dar nu trăim! Cărțile sunt magie, cărțile suntem noi, așa că haideți să punem mâna să citim! Dacă noi, părinții, nu citim, atunci cum avem pretenția ca odraslele noastre să citească?

Copiii spun lucruri trăsnite: ”De ce citim noi dacă părinții noștri nu citesc?”

Copiii nu citesc pentru că nici părinții nu citesc, iar aceasta este o realitate cu care nu ne confruntăm doar noi, ci toată civilizația noastră. Vă rog citiți acest articol interesant din Forbes pe această temă.

Așadar trebuie să înțelegem că pasiunea pentru citit se învață! Pasiunea pentru citit se transmite în primul rând de la părinți, din mediul familial. Noi, părinții, trebuie să le prezentăm cărțile copiilor noștri. Noi, părinții, trebuie să-i atragem pe copii în universul magic al cărților. Să-i atragem, nu să-i obligăm! Nu vrem ca ei să vadă cititul ca pe o povară, ca pe o sarcină în plus la sarcinile pe care noi, părinții, nu mai contenim să le dăm copiilor noștri. De ce e bine să citim? Acesta este subiectul unui articol pe care l-am mai scris aici, pe site, astfel că astăzi vom încerca să vedem CUM îi atragem pe copii să citească!

Cum îi atragem pe copii să citească?

  1. Citind noi, părinții, la rândul nostru. Citiți, nu vă păstrați orele de citit după ce se culcă copiii voștri. Lăsați-i să vadă că și voi citiți, le va face bine. Așa cum copilul imită aproape orice comportament al părintelui său, va imita și cititul. O oră, o jumătate de oră, dacă nu în fiecare zi, măcar în weekend sau ori de câte ori aveți ocazia. Citiți! Citiți! În loc de Facebook, citiți un ebook, doar citiți!
  2. Citindu-le lor, copiilor, în fiecare zi! Când copiii sunt încă mici și nu pot citi ei singur, este extrem de important să le citiți voi, în fiecare seară. Dar citiți-le cu drag, cu entuziasm! Simțiți-vă bine atunci când citiți și transmiteți prin vocea voastră bucuria de a citi! Puteți să vă opriți din când în când și să reflectați împreună asupra a ceea ce ați citit. Puteți spune ceva de genul: ”Wow, ce curajos este…!” sau ”De ce crezi că a făcut asta?” sau ”Ce frumos ar fi să ai propriul spiriduș care să-ți îndeplinească dorințele! Tu ce ți-ai dori?” etc. Creați un dialog cu copilul vostru, intrați în jocul poveștii, lăsați imaginația să lucreze! Pasiunea se transmite!
  3. Citiți împreună! Alegeți împreună o carte care să le placă și citiți pe rând, când ei , când voi! Prin practică, ei își vor dezvolta rapid abilitatea de a citi, vor citi mai bine, vor căpăta încredere și vor citi mai mult, din ce în ce mai mult!

Părinți, vă rog, citiți!

Citește și:

4 cărți pentru copii care ne fac să iubim cărțile

5 cărți pentru adolescenți recomandate de Bill Gates

Filed Under: Dezvoltare personală

Reader Interactions

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Primary Sidebar

Cărți pe subiecte

A

Adolescenți  Adulți Al doilea război mondial Alimentație sănătoasă  Amuzante  Animale  Autism  Autobiografie/ Biografie  Autori români  Aventură și mister 

B

Băieți   Bestseller   Bullying   Bunătate și generozitate 

C

Câini  Călătorii în timp   Clasa pregătitoare/clasa întâi Corpul uman Crăciun Crime

Cultură generală

Curaj

D

Dark fantasy   Dependențe  Depresie Detectivi Dezvoltare personală   Discriminare  Dinozauri   Dislexie  Dragoste

E

Emoții 

F

Fantasy   Fantome   Familie   Fete curajoase și deștepte  Ficțiune istorică   Fotbal   Frați/Surori  Frică  Furie 

G

Grafice Greșeli

H

Halloween Horror

I / Î

Idei preconcepute  Ilustrate   Imaginație Imigranți Intrigi sângeroase  Invenții   Interzise sau controversate  Istorie  Încredere

J

Jocuri pe calculator   Jurnale

L

Lecții de viață Lupi

M

Magie Mamă-fiică  Manga Moarte Monstruleți

N

Natură  Noapte-bună  Non-ficțiune

O

Optimism  Orfani

P

Paranormal Parenting Paris Perfecțiune  Pisici  Poezii  Polițist Pozne și năzbâtii   Premiate  Prietenie   Prieten imaginar

R

Rasism  Război Romantice

S / Ș

Supraviețuire Suspans  Școală

T

Tați  Thriller  Timiditate  Toleranță Trenuri

V

Vampiri Vrăjitoare

Z

Zâne    

Toate drepturile rezervate © 2025 · Metro Pro pe Genesis Framework · WordPress · Log in