Cititul este una dintre cele mai bune și mai eficiente metode de relaxare. Cărțile te fac să evadezi din viața ta și, pentru câteva momente, să trăiești o altă viață. Prin cărți te poți aventura în lumi periculoase, fantastice sau romantice, după bunul plac, poți descoperi, poți învăța și te poți transforma într-un alt om. Sunt nenumărate lucruri uimitoare pe care le poți afla din cărți, dar în același timp, și multe lucruri interesante pe care le poți afla despre cărți. Iată 15 curiozități despre cărți pe care orice pasionat de citit ar trebui să le cunoască:
1. Cea mai scumpă carte din lume
Codex Leicester, manuscrisul al cărui autor este Leonardo Da Vinci, datează din secolul al XVI-lea și reprezintă o colecție de 73 de file scrise în stilul marelui om de știință, de la dreapta la stânga. Tema principală a cărții este APA și conține studii și desene spectaculoase privind curenții și vârtejurile. O altă parte considerabilă din carte este dedicată astronomiei și abordează relația dintre Soare, Pământ și Lună.
Codex Leicester a fost cumpărată în 1994 de celebrul Bill Gates cu nu mai puțin de 30 de milioane de euro, devenind astfel cea mai scumpă carte din lume din toate timpurile. Pentru că este o carte importantă pentru întreaga omenire, Bill Gates o pune la dispoziția marelui public prin împrumutarea ei către marile muzee ale lumii. Forma de prezentare a cărții este una electronică, incluzând un touch screen cu ajutorul căruia poți explora întregul document. Poți afla despre istoria cărții, să vezi scrisul original al lui Leonardo, se poate traduce textul din italiana antică în care este scris documentul și se pot viziona versiuni animate ale desenelor incluse în document.
2. Cele mai citite cărți din lume
Lista este alcătuită de Wikipedia și nu include Biblia, Coranul și Micuța Carte Roșie a lui Mao Zedong.
Pe locul #1 se află Don Quijote de la Mancha de Miquel Cervantes cu peste 500 de milioane de exemplare vândute. Romanul a fost scris în două părți, în 1605 și 1615.
Pe locul #2 se află Poveste despre două orașe (1859) de Charles Dickens și Micul prinț (1943) de Antoine Saint-Exupery cu peste 200 de milioane de exemplare vândute.
Pe locul #3 se află Stăpânul inelelor (1954-55) de JR Tolkien cu peste 150 milioane de exemplare vândute în întreaga lume.
3. Prima carte tipărită din lume
Johannes Gutenberg este considerat inventatorul tiparului cu litere mobile. Acesta a folosit pentru prima dată în 1440 litere de plumb pe care le-a asamblat una câte una pentru a forma cuvinte. Prima carte tipărită în serie de Gutenberg a fost Biblia, în anul 1456. Cartea a fost tipărită în 48 de exemplare și era formată din două volume care aveau 1200 de pagini. Munca de imprimare a cărții sfinte a durat mai bine de doi ani.
4. Cea mai mare bibliotecă din lume
British Library este cea mai mare bibliotecă din lume, după numărul de cărți pe care le deține. Conform Wikipedia, în biblioteca londoneză sunt peste 170-200 milioane de exemplare, inclusiv cărți medievale, documente și manuscrise de o deosebită importanță. British Library a fost înființată în 1973 și este deschisă oricărei persoane care dorește să citească. Foarte multe din exemplare sunt disponibile online, iar unele manuscrise extrem de prețioase precum Biblia tipărită de Gutenberg, Poveștile din Cantebury a lui Geoffrey Chausser sau Jane Eyre a lui Charlotte Bronte sunt expuse publicului larg într-o expoziție permanentă gratuită.
5. Parfumul cu miros de carte
Celebrul creator de modă Karl Lagerfeld a colaborat cu parfumierul Geza Schoen și astfel a luat ființă Paper Passion, primul parfum cu miros de carte nouă. În prezent, acesta nu este singurul parfum cu miros de carte din lume, există parfumuri cu mai multe arome, inclusiv mirosul de carte veche, o combinație unică de lemn dulce, piele și ceară naturală. Mirosul de bibliotecă și de pagini îngălbenite poate fi considerat a fi unul extravagant, însă există tot mai multe persoane îndrăgostite de acest miros.
6. Cărți legate cu piele umană în secolul al XIX-lea
Sursa foto: Bristol Museum
Bibliopegia antropodermică este cunoscută ca fiind practica de legare a cărților cu piele umană. În 2014 s-a descoperit o carte la celebra Universitate Harvard care datează din anii 1880 care era legată cu piele umană. După mai multe cercetări s-a descoperit faptul că pielea aparținea unei femei care suferea de o boală psihică. Conform site-ului bbc.com, se pare că aceasta era o practică destul de des folosită în secolul al XIX-lea, dar și în secolele anterioare. O poveste întunecată este asociată cu cartea descoperită în Bristol datând din 1821. În paginile cărții este scrisă povestea adevărată a unei crime pasionale, iar cartea este legată cu pielea criminalului, John Horwood.
7. Cititul poate preveni Alzheimer
Mai multe studii referitoare la Alzheimer au demonstrat că persoanele care citesc mai mult în timpul vieții au un risc mai scăzut de a dezvolta la bătrânețe această boală. Acest lucru se datorează faptului că toate activitățile de stimulare mentală, printre care și cititul, ajută la reducerea acumulării de proteine dăunătoare în creier. Oamenii de știință au descoperit că adulții în vârstă care s-au angajat în timpul vieții în mai multe astfel de activități de stimulare mentală au avut mai puține depozite de beta-amiloid, proteina asociată cu Alzheimer-ul.
8. Persoanele care citesc ficțiune dezvoltă abilități sociale superioare
Conform unui studiu realizat în 2017 de Universitatea din Kingston din Marea Britanie, există o relație directă între citirea cărților de ficțiune și abilitățile sociale ale unei persoane. Prin urmare, oamenii care citesc ficțiune sunt mai empatici, mai deschiși și mai predispuși să afle și puncte de vedere ale altor persoane.
Citește și: De ce e bine să citim – 10 motive
9. Cea mai lungă propoziție dintr-o carte
Celebra editură Barnes and Noble susține că cea mai lungă propoziție scrisă vreodată într-o carte conține 823 de cuvinte și se regăsește în romanul Mizerabilii de Victor Hugo.
10. Cel mai tânăr autor din lume
Sursa foto: Seychelles News Agency
Un băiat în vârstă de 4 ani care locuiește în Seychelles deține în prezent recordul mondial pentru cel mai tânăr autor care a publicat vreodată o carte. Recordul său este înscris în Cartea Recordurilor în anul 2017. Titlul cărții este ”Junk Food”, iar băiatul se numește Thanuwana Serasigne. El a vrut să-i avertizeze pe copii că o astfel de mâncare le poate face rău și-i îndeamnă să se gândească de două ori înainte de a o consuma.
11. Povestea celebrului Urs Paddington
Cunoscutul autor britanic Michael Bond și-a găsit inspirația pentru crearea lui Paddington într-un magazin de jucării din Londra. Conform Telegraph.com, în ajunul Crăciunului din anul 1956, scriitorul a văzut un ursuleț rămas singur pe raftul de jucării, i-a părut rău pentru el și a decis să-l cumpere. I l-a oferit cadou soției sale, iar apoi a început să scrie câteva povestioare inspirate de acest ursuleț. Numele de Paddington vine de la gara Paddington, care era foarte aproape de apartamentul în care locuia scriitorul cu soția sa. Astfel a luat naștere celebrul personaj îndrăgit de întreaga lume.
12. Povestea manuscrisului George cel Curios
Autorul H.A. Rey și soția sa, Margret, erau amândoi evrei de origine germană. În iunie 1941, ei au fugit de la Paris pe bicicletă, înainte ca naziștii să invadeze capitala franceză. Conform New York Times cei doi soți au luat cu ei foarte puține lucruri, printre care și manuscrisul George cel Curios. Ulterior, cărțile cu George au văzut lumina tiparului în 1941 și au cunoscut un succes fantastic în întreaga lume.
13. Cărți pentru copii interzise în lume
Multe cărți pentru copii au fost interzise în întreaga lume, Harry Potter fiind una dintre cele mai interzise cărți pentru copii. Aceasta a fost interzisă din motive religioase, fiind considerată o carte care încurajează vrăjitoria, practicarea magiei și a blestemelor. Alte cărți foarte cunoscute care au fost interzise din diverse motive sunt: Winnie the Pooh, Harriet spionează, Alice în Țara Minunilor, Pânza lui Charlotte sau Charlie și fabrica de ciocolată.
Citește și 5 cărți de adolescenți cenzurate sau interzise care merită să fie citite
14. Cuvintele inventate de Roald Dahl
Roald Dahl a fost un autor extrem de creativ, căruia îi plăcea enorm să inventeze cuvinte. El a inventat peste 500 de cuvinte, dezvoltându-și propriul său limbaj, Gobblefunk. Universitatea din Oxford a creat un Dicționar special Roald Dahl, care conține aproape 8.000 de cuvinte reale și imaginare pe care autorul le-a folosit în cărțile sale.
15. Cartea ”Ouă verzi și șuncă” și pariul lui Dr. Seuss
În 1960 editorul lui Dr. Seuss l-a provocat pe scriitor să scrie o carte care să conțină nu mai mult de 50 de cuvinte. Rezultatul este cartea ”Ouă verzi și șuncă” și este astăzi cea mai vândută carte a autorului.
Dacă ți-au plăcut să afli aceste lucruri interesante despre cărți, poate vei dori să afli și:
Angela says
Mi-a placut articolul, big like!
Raluca says
Multumim:)
Flori din calimara says
Foarte interesant articolul, mi-a plăcut mult. Cred că m-ar încânta să am și eu parfumul Paper Passion.
Inna-Lara says
Foarte interesant!