Îmi aduc aminte cu multă plăcere de taberele în care am mers când am fost copil! Sunt amintiri frumoase pe care le voi păstra în suflet mult timp și-mi doresc ca și copiii mei să aibă parte de cât mai multe astfel de momente. Cred că nici o vacanță petrecută cu părinții nu se compară cu o tabără de vară!
Comparând de-a lungul timpului entuziasmul copiilor mei înainte de o vacanță cu noi și o tabără cu colegii de clasă, balanța a înclinat tot timpul către cea de-a doua variantă. Dar acest lucru nu mă supără, ba dimpotrivă! Este de înțeles! Pe măsură ce cresc, copiii simt nevoia să petreacă cât mai mult timp cu alți copii și tind să fie mai independenți.
Tabăra este un prilej minunat, atât pentru ei, cât și pentru părinți, de a vedea dacă se pot descurca singuri și dacă pot gestiona singuri anumite situații. În tabără va trebui să ia decizii singuri, ceea ce le oferă și mai multă încredere în sine. Și fiind departe de părinții lor (bineînțeles supravegheați de personal specializat), vor avea parte și de minimul de libertate de care au nevoie.
Cum aleg tabăra potrivită
Pentru copiii mai mici, părerea mea este că taberele organizate de școala unde învață copiii sunt cele mai potrivite. Este mai sănătos pentru confortul copiilor, dar și al părinților, să meargă cu persoane cunoscute, colegi, profesori cu care interacționează în viața de zi cu zi. De multe ori, copiii nu au timp să socializeze foarte mult la școală, în pauzele de la ore, astfel că tabăra este un prilej minunat pentru acest lucru.
Pe măsură ce cresc, îi putem trimite și în tabere internaționale sau tematice, unde pot întâlni oameni noi și pot face activități interesante.
Înainte de a trimite copiii în tabără, eu mă interesez de locul, condițiile de cazare și de activitățile pe care le vor desfășura în această perioadă. Pentru mine e foarte important calitatea cazării, astfel că de multe ori caut pe internet recenzii despre pensiunea unde vor fi cazați. Nu vreau să se întoarcă de acolo cu vreo toxiinfecție alimentară, astfel că informarea prealabilă este obligatorie.
Ce conține bagajul pentru tabără
Bagajul îl fac întotdeauna împreună cu copiii. Ei trebuie să știe ce au în bagaj și cum sunt depozitate lucrurile acolo. Am auzit părinți care spun că au folosit copiii lor un singur rând de haine pe toată perioada taberei. Eu cred că dacă faceți bagajul împreună cu copilul, să știe de unde să-și ia lenjerie intimă, unde sunt tricourile șamd, copilului îi va fi mai ușor să se schimbe.
Bineînțeles că există și varianta de a pune în câte o pungă schimbul pentru fiecare zi. Fiecare părinte își cunoaște copilul și poate alege cea mai bună variantă. Mai important este, cred eu, să puneți în bagaj o pungă mai mare pe care copilul să o folosească pentru rufele murdare de peste zi.
Astea fiind spuse, haideți să vedem concret ce conține bagajul pentru tabără:
Acte și documente
- Copie certificat de naștere
- Carnet de elev
- Adeverință medic de familie – dacă există o afecțiune care împiedică copilul să facă anumite activități
- Acordul scris al părinților care oferă copilului permisiunea de a participa în tabără – de obicei acesta este solicitat de organizatori
Îmbrăcăminte/încălțăminte
- Geantă de voiaj sau troler pe care copilul să-l poată duce singur
- Rucsac mic pentru drumeții sau excursii
- Încălțăminte sport pentru munte dacă tabăra e la munte (bocanci), o pereche de teniși sau adidași, o pereche de papuci de casă (de preferabil șlapi, ca să îi poată purta și la duș). Încălțămintea trebuie să fie lejeră, să nu le facă bătături copiilor, astfel că preferabil este să nu le dați încălțăminte nouă.
- Câte un schimb pentru fiecare zi + 4 de rezervă: lenjerie de corp, șosete subțiri și groase, tricou / bluză
- Trening
- 2-3 perechi de pantaloni lungi
- Pantaloni scurți- câte o pereche pentru fiecare zi
- 1-2 hanorace/ polare cu mânecă lungă
- Jachetă călduroasă pentru zilele și serile mai răcoroase
- Pelerină de ploaie pentru zilele ploioase
- Pijama
- Șapcă/pălărie pentru protecție solară
Produse de igienă și medicamente
- Pieptene sau perie de păr
- Două prosoape (unul mic de față și unul de corp)
- Pastă și periuță de dinți
- Șervețele umede și uscate
- Cremă de protecție solară, săpun, gel de duș
- Roller sau cremă împotriva țânțarilor
- Trusa de medicamente -doar acolo unde este cazul ți cu instrucțiuni de administrare
Altele
- Bani de buzunar (dacă este cazul). Trebuie să vorbiți înainte cu să vedeți dacă sunt activități neincluse în prețul taberei. Ideal ar fi să nu dați foarte mulți bani copiilor, doar pentru ceva suveniruri
- Joc de cărți
- O carte de citit (dacă mai au timp de așa ceva)
- Un sandwich, o sticlă de 0.5 l de apă și niște biscuiți de ronțăit pentru drum
Astea ar fi, în principiu, lucrurile esențiale pe care ar trebui să le conțină bagajul pentru tabără. Vorbiți cu îndrumătorul taberei dacă este cazul să-i dați și telefon mobil copilului. Luați în considerare riscul că poate să-l piardă sau să aveți voi tendința să-l sunați în continuu să vedeți ce face. Dacă îndrumătorul este de acord să lase copilul să folosească telefonul lui pentru a suna acasă sau pentru a fi sunat, atunci nu e nevoie să-i dați telefonul.
Distracție plăcută!
Lasă un răspuns