Copiii noștri creează povești în fiecare zi. În lumea lor mașinile au aripi, obiectele vorbesc, dinozaurii sunt sperioși, iar ei sunt regii unui regat fantastic. Imaginația lor nu cunoaște limite. Îmi place tare mult să-i urmăresc cum se joacă singuri și-și crează propriul lor univers, e fascinantă naturalețea și seriozitatea lor atunci când inventează personaje fantastice și fac față unor situații imposibile. Copiii ne spun povești, iar noi am face bine să-i ascultăm.
Nouă, celor de la Bucuria Lecturii, ne plac poveștile. Și ne mai plac ilustrațiile Georgianei Chițac. Georgiana este ilustrator din 2009, membru al Clubului Ilustratorilor din 2012, a ilustrat până acum 7 cărți pentru copii, iar minunatele sale desene le puteți găsi și admira pe site-ul său http://georgiana.chitac.ro/ sau pe pagina de facebook, GeorgianaIllustrations. Împreună cu Georgiana, lansăm astăzi un concurs de scris povești, pornind de la o ilustrație de-a sa. Aveți toate detaliile mai jos:
TEMA CONCURSULUI: Crează o poveste având ca inspirație ilustrația de mai jos. Scrie un text de maxim o pagină, și postează povestea ca un comentariu la acest articol. Te rugăm să adaugi numele și vârsta pe care o ai.
CERINȚE: 1. Acest concurs este destinat tuturor copiilor între 6-10 ani cărora le place să spună povești. Cei care au dificultăți în a scrie, nu e nici o problemă, pot ruga adulții să-i ajute 🙂 Dacă nu-ți place să scrii la calculator, scrie povestea de mână, fotografiaz-o și trimite-ne-o pe adresa office.bucurialecturii@gmail.com.
2. Roag-o pe mama/tata/prieteni/cunoscuți să dea like paginii noastre de facebook pentru a primi de știre de fiecare dată când e un nou concurs.
PREMIU: Cartea Aventurile Palavragiului -Veverițoiul roșu, de Thornton W. Burgess, cu ilustrații de Georgiana Chițac și
Cartea micilor artiști.
JURIZAREA va fi făcută de echipa Bucuria Lecturii. Vom alege acea poveste care ne va uimi prin creativitate și originalitate. Cu alte cuvinte, vom alege povestea care ne place nouă cel mai mult:)
PERIOADA DE CONCURS: 12-30 iunie 2017. Câștigătorul va fi anunțat pe data de 3 iulie 2017.
Cele mai frumoase povești vor fi postate pe site-ul Bucuria Lecturii (secțiunea Povești copii) și promovate pe social media.
Mult succes!
Luca-Alexandru Gociu says
Fetita si cuierul din vis
Ema se pomeni intr-o camera complet necunoscuta ei. In fata sa se vedea o fereastra mare, dincolo de care se intindea infinitul… O puzderie de stele era imprastiata in jurul lui Saturn cel cu inelele sale impresionante, care in realitate erau doar niste bucati de roca si gheata banale. El se misca agale si, incetul cu incetul, se facu nevazut. In locul lui aparu uriasul Jupiter. Ema se uita uimita la marele sau ochi, neincetatul uragan provocat de doi curenti de gaze buclucase. Fetita de noua ani se intreba ce era cu acea incapere ciudata: „Oare unde am ajuns? Cum de pot sa vad stelele atat de aproape de mine? Ce se intampla?”
Ea se uita curioasa prin camera, vrand sa vada ce mai putea sa gaseasca in acel loc straniu. Observa ca singurul obiect de acolo era un cuier de care atarnau o umbrela, o pereche de aripi si o matura. Deodata Ema vazu cum pe unul dintre pereti aparu in mod misterios un scris de mana pe care de-abia reusi sa-l descifreze: AI VOIE SA IEI UN SINGUR OBIECT! CITESTE DEASUPRA AGATATORII LOR CA SA AFLI CE PUTERI MAGICE ARE FIECARE!
Ea se uita nedumerita la cuier, apoi, dandu-se mai aproape, zari inscriptiile. In dreptul umbrelei citi urmatoarele: ACEASTA UMBRELA TE VA APARA DE NECAZURI. Deasupra aripilor era trecut: ARIPILE ACESTEA DE INGER TE VOR FACE SA ZBORI DE BUCURIE, iar la matura scria: ACEASTA POATE CURATA ORICE. Fetita se gandi indelugat ce sa aleaga, spunandu-si in gand: „Mi-as dori tare mult umbrela ca sa fiu protejata, dar nici la aripi nu-mi vine sa renunt! Cu matura ce-as putea sa fac?…”. Dupa ce se gandi un pic, ea se intoarse fara sa vrea in amintiri si il vazu pe fratiorul ei mai mic care suferea de cancer. Ce fericiti ar fi amandoi daca s-ar insanatosi! „Da… tare as vrea sa fie sanatos! Atunci, hai sa iau matura. Sper ca o sa-l curete de boala!” De indata ce puse mana pe matura, Ema se trezi. Acum isi dadea seama ca totul a fost doar un vis. Se uita in toate colturile dormitorului sau si, ce sa vezi… matura fermecata statea rezemata de un perete. Atunci ea se repezi entuziasmata spre patul fratiorului, care tocmai deschise ochii si se ridica in capul oaselor, intreband-o cu o voce slabita:
– Ce e?
– Vreau sa incerc ceva! Ai incredere in mine!
Ea incepu sa il mature din cap pana in picioare, sperand din tot sufletul ca magia sa functioneze! Si chiar a functionat! Dupa cateva clipe, baiatul se simti mai bine. Era vesel, plin de energie, topaia si, in sfarsit, zambea.
Si asa Ema intelese ca astfel primise toate cele trei daruri din cuierul din vis. Umbrela ii va deveni fratiorul ei, care o va proteja cand va creste mare,iar aripile de inger reprezentau fericirea imensa pe care o simtea ea acum.
de Luca-Alexandru Gociu, 9 ani, Bucuresti
Raluca says
Ce poveste foarte frumoasa!Mulțumim, Luca?
Darie Doina says
Bravo Luca! Frumoasa poveste. Ai multa imaginatie si se pare ca ai un talent pe care il vei dezvolta pe parcursul vietii, sunt sigura de asta. Sunteti o familie de scriitori!
Simion Gociu says
Astăzi, 28 iunie, când nepoțelul meu Luca Alexandru se mai scaldă încă în apele dulcelui somn în care s-a scufundat după obositoarea călătorie, pe care am făcut-o ieri de la București la Cernăuți și mai visează probabil „iepurași albi” cum pasc pe lună iarba rourată de aroma poveștilor, am deschis calculatorul să aflu ce surpiză mi-a făcut zvârluga asta de nepoțel care neastâmpărat este din prima sa zi până în prezent.
Prin urmatre, l-am lăsat să-și împlinesacă somnul și , de data aceasta, tot în secret, am încercat să-i dezleg taina, de care mi-a turuit tot drumul dintre cele două orașe despre care semenii lui nu știu că și Cernăuțiul tot este românesc așa cum români suntem și noi, bunicii… Și, minune, pe adresa repetată de câteva ori, pe care bunicuța Elena a notat-o tot în secret, fapt pentru care nu se va supăra , că are și ea o mulțime de secrete, care să-l lecuiască de „marile lui supărări” (ca să vedeși, am În casă doi mari „șmecheroi!”), am descoperit pe cite-ul „office.bucurialecturii@ gmail. com„ secretul: Luca-Alexadru Gociu „FETIȚA ȘI CUIERUL DIN VIS”, povestea la care a rămas să lucreze, când l-am rugat să mergem împreună pentru o plimbare pe malui lacului la o discuție cu peștișorii și broscuțele țestoase. Vă spun în secret (vedeți – tot în secret ca să nu știe el până se va trezi, că bunicii ăștia nu mai sunt în stare să facă dintr-un secret – un secret și mai mare!) că mi-a plăcut povestea. Așa cum vara trecută mi-a plăcut „IARBA FOCULUI”, o poveste de răspuns la provocarea mea că, chipurile, m-am tot săturat să-i spun povești, că aș vrea să-mi spună și el o poveste pe care să n-o știu eu.
„Bravo Luca”, am să-ți spun a doua oară, așa cum ți-am spus și vara trecută, și cum ți-au spus Raluca și Doina pe site-ul acesta. Și de ce să nu fim, tot vorba Doinei, o familie de scriitori că de ce bunicul nu i-ar înmâna nepoțelului ștafeta de scriitor… Să-mi trăiești, nepoate, fiindcă tu ai făcut-o pe Ema ( am înțeles corect – acesta e deminutivul de la frumosul nume românesc Emilia?) să devină posesoarea tuturor darurilor de pe cuier.
Dar să știi că nu-ți voi spune „bravo” deschis, în față, așa cum am făcut în vara anului trecut, ci te voi provoca cumva să afli despre acest adevăr de pe site.
Bunicul Simion de la Cernăuți.
P.S. Acum odihnește-te în voie, că avem astăzi de rezolvat o mulțime de treburi. E-eh! așa-i viața aceasta de vacanță, nu mai ai timp și pentru odihnă din pricina mulțimii de treburi pe care ești dator să le rezolvi… Și toate-s urgente și de mare importanță!
Raluca says
Felicitari, aveți un nepot foarte talentat! ?