Cine sunt personajele pe care copiii noștri, tinerii cititori, îi întâlnesc în cărțile lor? Sunt curajoși, sunt speriați, sunt bucuroși sau triști? Vorbesc frumos, se poartă frumos cu ceilalți protagoniști ai cărții? E important ca un copil ce de-abia începe să citească să înțeleagă cum sunt eroii lor, ce trăsături de caracter au și ce anume îi determină să acționeze într-un fel sau altul.
Categorie de vârstă recomandată: 7-9 ani.
La ce folosește această activitate: dezvoltă atenția (să fim atenți la comportamente/caractere), dezvoltă imaginația și stimulează creativitatea copiilor;
De ce ai nevoie:
- o carte de ficțiune
- o coală de hârtie
- un creion
Ce faci:
- Deși în clasa întâi copiii încep să lectureze pe cont propriu, este încă o idee foarte bună de a păstra obiceiul de a le citi și voi (părinți, profesori), mai ales, dacă este vorba de povești mai complexe. Astfel că, data viitoare când citiți o carte împreună, păstrați-vă câteva minute pentru a vorbi despre personajul principal. Rugați copilul să descrie acest personaj în termeni de trăsături de caracter (de exemplu, el este prietenos, ea este curajoasă). Pe măsură ce copilul enumeră trăsăturile de caracter, scrieți-le împreună pe foaia de hârtie.
- Întrebați copilul de ce a ales fiecare trăsătură de caracter și care cuvinte din cartea citită l-a făcut să creadă despre acest personaj că are respectiva trăsătură de caracter. De exemplu, în cazul în care copilul dumneavoastră a descris personajul principal ca fiind „prietenos“, un indiciu de text ar putea fi: el dă bună ziua tuturor celor pe care îi întâlnește.
- Un element important care îi ajută pe copii să devină un cititor mai bun este capacitatea de a prezice ce se întâmplă în continuare în poveste. Pentru asta, este nevoie să întrerupeți șirul povestirii la un anume moment și să-i lăsați pe copii să prezică ce va face în continuare un anume personaj. Apoi, lectura va fi continuată pentru a vedea daca predicția lor a fost corectă.
- Iar pentru o distracție adevărată cu aceste predicții, rugați copilul să se gândească ce ar face personajul în lumea reală. De exemplu, dacă ar lua cina împreună cu personajul respectiv, ce i-ar spune el/personajul? Dacă personajul respectiv ar veni la școală, cum s-ar comporta el? Lăsați-l să facă propria lui poveste cu personajul respectiv și să-l pună în lumea ta de zi cu zi. Dacă vrea să și scrie povestea pe care a compus-o, excelent!
Această activitate este extrem de bună ca exercițiu de imaginație. Este o mare provocare pentru copii să-și imagineze unul dintre personajele lor preferate la școală sau în parc jucându-se cu mingea. Distracție plăcută!
Lasă un răspuns