Bestseller internațional și carte ecranizată în 2017, Chemarea cucului este un roman polițist ”de modă veche”, inteligent scris și captivant. Merită citit!
Chemarea cucului: scurt rezumat
După ce și-a pierdut piciorul într-o mină terestră din Afganistan, Cormoran Strike își începe cariera ca detectiv privat. Însă lucrurile nu stau foarte bine pentru el. Fără bani și fără clienți, Cormoran este amenințat că va fi dat afară din clădirea unde-și are sediul dacă nu reușește să-și plătească chiria. Înglodat în datorii și părăsit de iubită, Strike este nevoit să preia cazul unei aparente sinucideri. Legendarul supermodel Lula Landry a murit căzând de la balconul apartamentului său și poliția consideră că a fost o sinucidere. Deși Lula era cunoscută pentru problemele sale mentale, consumul de droguri și viața sa haotică, John Bristow, fratele său, refuză să creadă ipoteza sinuciderii. Prin urmare, îl angajează pe Strike pentru a descoperi ce s-a întâmplat cu adevărat în acea noapte de iarnă în casa fotomodelului.
Pe măsură ce detectivul intră în lumea complexă a tinerei fete, Strike face cunoștință cu diverse personaje ”dubioase”: de la designerul de rochii efeminat și iubitul dependent de droguri, la șoferul nemulțumit al fotomodelului și unchiul dur al Lulei, toată lumea pare suspectă. În timpul investigației, detectivul descoperă lucruri sumbre din anturajul fetei, iar pericolele nu întârzie să apară. Însă Strike strânge indicii cu meticulozitate și, cu puțin ajutor din partea secretarei sale istețe, detectivul dezleagă misterul înainte ca lucrurile să degenereze.
Chemarea cucului: un roman polițist foarte bine scris
Scris de J.K.Rowling sub pseudonimul de Robert Galbraith, romanul Chemarea cucului are un scenariu realist, o intrigă satisfăcătoare și o distribuție bună de suspecți. Nu este genul de roman polițist în care vei găsi foarte multă acțiune și suspans, din acest punct de vedere este foarte atipic. Însă, stilul autoarei te captivează fără să vrei. Are un ritm lent, însă este scris inteligent, iar marele său atu este personajul principal, care este fermecător, deși are foarte multe defecte.
Cormoran Strike este un bărbat masiv, greoi (în special din cauza protezei de la picior) și nu neapărat atrăgător. Neîngrijit, fără bani și acoperiș deasupra capului (dat afară de iubita lui, este nevoit să locuiască la birou), Strike este genul de detectiv pe care-l regăsești adesea în filmele-noir. Este un fel de anti-erou, care-ți intră pe sub piele și treptat te face să-l îndrăgești.
Și Robin, secretara temporară a lui Strike este un plus al romanului, grație unei personalități joviale, empatice și plăcute. Curiozitatea ei înnăscută, plăcerea cu care își face munca și umanitatea sa o transformă într-un personaj pe care să-l simpatizezi.
În ceea ce privește povestea, aceasta se dezvoltă lent și este concentrată nu neapărat pe intrigă, ci mai degrabă pe personaje, conversații și observații. Este un roman polițist ”de modă veche”, dar unul inteligent scris, atent. Este genul de roman pe care-l citești pentru a vedea ce mai face Strike, cum își petrece el ziua astăzi și cum își caută indiciile, mai degrabă decât pentru curiozitatea de a afla cine a ucis-o pe Lula.
Concluzie
Mi-a plăcut Chemarea cucului , o recomand. Investigarea posibilei crime este inteligent construită, ești introdus treptat în cercul potențialilor suspecți, pe măsură ce afli mai multe despre personalitatea și trecutul victimei. Deși are un ritm lent și îi lipsește suspansul și tensiunea cu care ne-am obișnuit la romanele polițiste moderne, Chemarea cucului este o lectură plăcută!
Poți găsi romanul pe carturești.ro sau libris.ro
Citește și: Lupul și străjerul sau 1793. În umbra morții, de Niklas Natt och Dag
Lasă un răspuns