Îmi plac poveștile cu tâlc, adică acele povești care în spatele acțiunii propriu-zise, se ascund niște mesaje pozitive, sfaturi înțelepte ce ar fi bine să fie urmate. Charlie și fabrica de ciocolată este o astfel de carte, astfel că v-o recomandăm cu mare căldură.
Despre ce este vorba?
Charlie Bucket este un băiat sărac, ce tremură de frig și aproape că moare de foame în căsuța lui mică de la marginea orașului unde locuiește împreună cu părinții și bunicii lui. În fiecare zi, în drum spre școală, trece pe lângă uriașa fabrică de ciocolată a lui Willy Wonka, cel mai iscusit inventator din lume. Domnul Wonka este un extravagant și prosper om de afaceri, invidiat de toată lumea, iar fabrica lui este înconjurată de multe mistere.
Într-o zi, Wonka deschide porțile uimitoarei sale fabrici pentru cinci copii norocoși. Charlie visează să fie și el unul dintre fericiții câștigători, și după mai multe dezamăgiri, miracolul se întâmplă. Așadar, el împreună cu alți 4 copii (însoțiți de părinții lor) pătrund tainele minunatei fabrici.
O dată trecuți de porțile imense ale fabricii, vizitatorilor li se deschide în fața ochilor o lume cu totul și cu totul magică de care nu toți știu să se bucure. Râuri de ciocolată, omuleți Oompa-Loompa, vaci care dau ciocolată cu lapte, înghețată fierbinte pentru zile friguroase, băuturi acidulate care te fac să zbori, bomboane pătrate care se rotesc și multe alte surprize le-a pregătit domnul Wonka pentru toți. Nu toți copiii știu să aprecieze și treptat cei mai neascultători încep să dispară.
De ce recomand Charlie și fabrica de ciocolată?
Mesajul pe care-l transmite Dahl este atât pentru copii, cât și pentru părinți. Cu toate că aparent autorul îi ceartă pe copiii râzgâiați, care nu știu să se poarte frumos, care mănâncă prea multe dulciuri și se uită prea mult la televizor, Roald Dahl îi consideră răspunzători pe părinți pentru comportamentul copiilor.
Copiii nu sunt aleși întâmplător, fiecare are câte un ”defect”: Augustus HAPLEA este un puști lacom, Veruca SALT este o copilă râzgâiată, Violette BEAUREGARDE este o fată care mestecă gumă fără încetare, iar Mickey TEVE este un băiat care nu face altceva decât să se uite la TV:
(…)”Așa mult stau și se chiorăsc/ Că mințile și le tocesc/Și sunt complet hipnotizați/ De gașca aceea de turbați/ Da, da, eu știu că-s cuminței/ De-a dreptul amorțiți sunt ei./Și nu se suie pe pervaz/Nici nu vă fac vreun alt necaz/Când sunteți la bucătărie./ Însă eu vreau lumea să știe/ Cu ce lucruri se-aleg micuții/ Din asemenea soluții?/Judecata li se strâmbă/ Iar imaginația-i moartă/Mintea toată li se-astupă/Cu ideea necurată/Că nu-i pe lume minune/ Totul e..televiziune!/ Creierul s-a făcut praf/ Înțelegerea e paf!/Nu mai știu nici să gândească/ Tot ce știu e să privească.(…)”
Lăsând la o parte mesajul pe care autorul vrea să-l transmită, Charlie și fabrica de ciocolată este o carte plină de imaginație și scrisă cu mult umor. Situațiile sunt cu totul imprevizibile, personajele sunt haioase, iar dialogul este savuros. Cartea se citește ușor și este potrivită pentru toate categoriile de vârstă.
Aventurile lui Charlie nu se termină aici, există și o continuare a cărții, și anume Charlie și marele ascensor de sticlă .
Lectură plăcută!
Iar dacă îți place Roald Dahl, îți recomandăm să citești și Marele Uriaș Prietenos.
MATEI GEORGIANA ALEXANDRA says
FOARTE FRUMOASA!
Ferentz Mario Ionuț says
Ă eu sunt Ferentz Mario Ionuț SI eu nu știu ce sa zic despre Această poveste
Că nu știu ce se petrece