Concursul de design de carte Cele mai frumoase cărți și-a desemnat câștigătorii la Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi. Ceremonia a fost însoțită de o expoziție-spectacol a cărților nominalizate. Cele 50 de titluri au fost prezentate prin oameni, pentru a transmite mesajul cărților care ”circulă, sunt (în) mișcare, produc mișcare sau fac parte din mișcare”, conform inițiatoarei proiectului, Adina Pașca. Conceptul a fost, recunosc, destul de avangardist și nu a fost gustat de toată lumea prezentă, am văzut multe ridicări din sprâncene și zâmbete pe sub mustață… Eu pot spune însă că am plecat mulțumită pentru că am putut să răsfoiesc în tihnă cărțile nominalizate…
Care au fost câștigătorii concursului Cele mai frumoase cărți 2017?
Marele premiu a fost adjudecat de Sfaturi pentru fetițe, de Mark Twain, o carte ce conține o abordare modernă a textului unui mare autor clasic. Este o carte curajoasă, nu tocmai pe placul meu, însă cine sunt eu să judec? 🙂 Designul este într-adevăr original, însă recunosc că nu prea sunt hotărâtă dacă s-o recomand copiilor…
La secțiunea Carte pentru copii, câștigătoare a fost Ce vrăji mai fac fetele, de Mădălina Andronic, iar pentru celelalte categorii puteți consulta direct site-ul concursului.
Ce cărți pentru copii ne-au plăcut
Haideți să vă spun ce ne-a plăcut nouă din titlurile nominalizate, bineînțeles la secțiunea cărți pentru copii:
1.Cioara, de George Topârceanu și ilustrații de Elena Murariu
O poezie foarte drăguță a lui Topârceanu a fost transpusă minunat de ilustratoarea Elena Murariu. Cartea asta a fost o surpriză foarte plăcută pentru mine, mi-a plăcut mult.Desenele par a fi simple, făcute de copii, dar tocmai acesta este farmecul, se integrează atât de bine cu textul și cu lumea copiilor, încât nu ai cum să nu te îndrăgostești de ea.
2.Iarna, de Grigore Vieru și ilustrații de Veronica Neacșu
Un alt autor foarte cunoscut și îndrăgit, Grigore Vieru, a fost minunat ilustrat de Veronica Neacșu. O carte micuță, perfectă pentru a fi ținută în mână de un copil, text frumos, ilustrații pe măsură, un succes total, recomand cu drag.
3. Ziua în care a fugit Somnul, de Victoria Pătrașcu și ilustrații de Agnes Keszeg
Apărută la editura Cartea Copiilor, Ziua în care a fugit Somnul este una dintre cele mai populare cărți pentru copii ale unui autor român, a fost dramatizată de-a lungul timpului în spectacole de teatru şi radiofonice şi a fost introdusă într-un manual şcolar. Povestea este foarte frumoasă, la fel și ilustrațiile, de aceea cartea aceasta nu trebuie ratată.
4. Lupul jucător de poker, de Irina Dobrescu, autor și ilustrator
O altă carte minunată (atât povestea, cât și ilustrațiile) pe care e bine s-o avem în bibliotecă, s-o răsfoim din când în când. Chiar nu ai ce să-i reproșezi acestei cărți. Pentru mai multe detalii, citiți recenzia în acest articol și un interviu foarte frumos cu Irina Dobrescu.
Despre Cartea năsoaselor, de Alexandra Rusu și ilustrații Loreta Isac, am scris pe larg într-un alt articol de pe blog. Este o carte savuroasă, cu ilustrații pe măsură, o carte pe care o recomand cu drag adolescenților și adulților.
5. Love, de Veronica Neacșu, autor și ilustrator
Iată o carte perfectă pentru adolescenți. Mai mult o carte de ilustrații, textul fiind foarte puțin, cartea cuprinde câteva cugetări ale autoarei despre iubire. Eu cred că Veronica Neacșu a reușit foarte bine să contureze cu umor, (prin text și imagini) toate fațetele iubirii, astfel că o recomand cu multă căldură.
Lectură plăcută!
Lasă un răspuns