Să-ți înveți copilul să mănânce sănătos poate fi o sarcină dificilă, dar există o serie de strategii care îți pot fi de mare folos. O modalitate eficientă este să-i citești cărți captivante care vorbesc despre mâncare sănătoasă pentru copii și despre importanța adoptării unor obiceiuri alimentare sănătoase.
Cărțile te pot ajuta să le vorbești copiilor pe limba lor despre proveniența mâncărurilor, de exemplu despre cum și cine cultivă fructele și legumele care ajung la ei pe farfurie. Bineînțeles, este important să alegi cărți interesante și amuzante, care au un scop educativ, dar care nu-și pierd din tonul relaxant și distractiv de care toți copiii au nevoie. Cei mici nu trebuie să se simtă obligați să mănânce sănătos, deoarece toate lucrurile obligatorii și impuse nu sunt deloc atrăgătoare. Descoperă în acest articol cum să-i faci pe copii să aleagă mâncarea sănătoasă cu ajutorul cărților și alte strategii eficiente!
Cărți prin care poți încuraja mâncarea sănătoasă pentru copii
Poeziile și ghicitorile reprezintă unele dintre cele mai eficiente metode de a ajunge la sufletul copiilor mici. Poeziile sunt melodioase, au ritm și sunt jucăușe, iar ghicitorile sunt distractive pentru că le stârnesc celor mici curiozitatea. În plus, povestioarele cu fructe și legume în rolurile principale pot fi nemaipomenit de amuzante! Nici nu este necesar ca povestioarele să conțină lecții și sfaturi despre o mâncare sănătoasă pentru copii, este suficient ca cei mici să citească despre fructe și legume și să facă asocieri pozitive cu aceste alimente pentru a le consuma apoi cu plăcere!
Iată 2 cărți amuzante cu fructe și legume pentru copii:
Poezii-ghicitori cu și despre legume, de Luiza Chiazna
Această cărticică este o minune. Cu ilustrații frumoase și rime inspirate, Poezii-ghicitori cu și despre legume va aduce copiilor zâmbetul pe buze, în timp ce le face cunoștință cu legumele. Va fi un deliciu să citiți împreună versurile haioase și să ghiciți despre ce legumă este vorba în fiecare poezie. Ce-i drept, vă vor ajuta și imaginile să vă dați seama, dar important este să vă distrați, iar copiii să afle mai multe informații despre legume.
Iată câteva imagini din carte:
Para Sara Bălăioara. Poveste pentru copii de 3-5 ani, de Luiza Chiazna
Dacă v-au plăcut legumele, cu siguranță veți fi încântați să citiți și despre fructe. În această povestioară delicioasă, copiii vor descoperi o pară fermecată care s-a născut din praful magic al unei zâne misterioase. Para Sara Bălăioara şi prietenele ei din livadă au o viață aventuroasă, care va fi pe placul copiilor. Pline de veselie, para, căpșunile, cireșele și celelalte fructe le vor stârni celor mici o mare poftă de mâncare sănătoasă pentru copii, oferindu-le în același timp și câteva lecții importante despre prietenie.
Alte strategii de încurajare a copiilor să mănânce sănătos
Pe lângă lectură, există și alte metode eficiente de a încuraja copiii să mănânce sănătos. Iată câteva dintre acestea:
- Grădinăriți împreună
Nu este necesar să locuiești la curte pentru a dezvolta o mică grădină cu ierburi, fructe sau legume. Puteți planta împreună pătrunjel, castraveți, ardei sau roșii în ghivece pe balcon. Atunci când copiii sunt implicați în procesul de plantare, udare, recoltare și pregătire a hranei cu ierburile și legumele pe care le cultivă, vor fi mai receptivi să consume o mâncare sănătoasă pentru copii.
- Include copiii în planificarea mesei
Puteți face împreună o ”excursie” la magazinul alimentar sau la piață pentru a le oferi copiilor o experiență educativă. De exemplu, crearea unei liste de cumpărături îi va ajuta pe copii să citească și să dezvolte abilități organizatorice. La magazinul alimentar vor putea interacționa cu fructele și legumele, vor afla că este nevoie de mai multe ingrediente pentru a găti un preparat, vor putea descoperi fructe și legume de care nu știau, vor identifica culorile și vor putea atinge alimentele.
- Luați mese regulate în familie
Pentru binele copiilor și al familiei, este bine să luați mese regulate împreună. Acest lucru este important deoarece întărește legăturile familiale și, dacă mâncarea este gătită în casă, crește probabilitatea ca membrii familiei să aibă o dietă nutritivă și echilibrată.
- Creează un mediu în care mâncarea sănătoasă pentru copii este accesibilă
Copiii mănâncă ce sunt obișnuiți să găsească prin casă. Iar dacă rafturile din bucătăria ta sunt pline de dulciuri și snacks-uri, copiii asta vor mânca. În schimb, dacă le pui la dispoziție o mâncare sănătoasă pentru copii (fructe și legume), vor fi mai dispuși să le mănânce pe acestea.
- Implică-i în procesul de gătire
Găsește câteva rețete de mâncare sănătoasă pentru copii și roagă-i pe cei mici să te ajute să le pregătești. Puteți prepara împreună salate, sandwich-uri delicioase, cereale cu iaurt sau alte mâncăruri savuroase.
Așadar, este esențial să-i faci pe copii să mănânce sănătos, însă pentru a reuși acest lucru pe termen lung, este important să știi cum să le ”vinzi” copiilor mâncarea sănătoasă. Cărțile te pot ajuta, însă vor avea succes doar dacă sunt combinate și cu celelalte strategii menționate.
Citește și: Cărți de parenting care te învață cum să cultivi încrederea în sine la copii
Ioana says
Foarte dragute cartile, multumesc pentru sfaturi 😉
Raluca says
Cu mare drag, sper să vă fie de folos!