Mămicilor, cum ne creștem fetele? Vrem să fie ascultătoare, cuminți și supuse? Sau vrem să fie puternice, încrezătoare în sine, curioase din fire și luptătoare? Și mai presus de toate, fericite și împlinite?
Am ales pentru voi o serie de titluri de cărți foarte frumoase care ne învață fetele să creadă în puterile lor și să nu renunțe pentru nimic în lume la visurile lor. Voi ce alte cărți la fel de interesante îmi recomandați? Aștept cu drag comentariile voastre.
3-6 ani
NADIA – Fata care nu putea sta locului nicio clipă
O carte foarte drăguță care le arată fetelor că este important să fii ambițioasă, să muncești mult și să perseverezi continuu pentru a-ți putea îndeplini visul. Este o poveste simplă care le poate sădi dorința fetelor de a face și ele ceva important în viață și să-și transforme energia în ceva frumos și util.
Rosie Revere, Fetița Inginer, de Andrea Beaty
Aceasta e povestea lui Rosie Revere, fetița care visa să ajungă un mare inginer. Plină de imaginație, Rosie cea sfioasă născocește tot soiul de dispozitive din te miri ce vechituri. Aparate de hotdogi, pantaloni din heliu, pălării din brânza care alungă pitonii și câte și mai câte. Însă ea nu are curaj să le arate cuiva de teama de a nu greși. Dar cu ocazia vizitei mătușii sale, Rosie va învăța că nu trebuie să te temi de greșeli, ba dimpotrivă să te bucuri și să înveți din ele.
O carte minunată care le învață pe fete să persevereze, să nu le fie frică de greșeli și să nu renunțe la visurile lor mărețe.
Ceva ce nu s-a mai văzut, de Ashley Spires
Cu ajutorul asistentului ei cățeluș, o fetiță vrea să facă CEVA CE NU S-A MAI VĂZUT. Dar să faci un lucru nemaivăzut se dovedește a fi mai greu decât și-a închipuit ea. Fetița măsoară, ciocănește, înșurubează, reglează iarăși și iarăși, însă lucrul iese mereu rău. Calm, calm, calm, o mică plimbare, schimbă perspectiva și hopa! Ia uite ce descoperire! Ceva ce nu s-a mai văzut este o carte ce le învață pe fete să nu le fie frică de greșeli, să nu renunțe niciodată și să-și păstreze calmul și optimismul! Foarte drăguța povestea, iar ilustrațiile sunt minunate!
7-9 ani
Frida-Itziar Miranda și Jorge Miranda
Aceasta este fascinanta poveste a Fridei Kahlo, o pictoriță mexicană care nu lasă indiferent pe nimeni. Pe când era adolescentă, un accident i-a afectat grav coloana vertebrală. Dacă era altcineva în locul ei, poate că era deja condamnată, însă puternica Frida nu a vrut să se lase înfrântă de soartă. Și-a vărsat toate frustrările, problemele și necazurile în pictură și a făcut-o cu o pasiune nebună. Nu după mult timp, a ajuns una dintre cele mai apreciate artiste ale timpului său Frida este o personalitate de la care fetele au de învățat despre putere și despre încăpățânarea de a nu renunța niciodată la visurile tale.
Igraine fărădefrică – Cornelia Funke
Îmi place foarte mult Cornelia Funke și vă recomand toate cărțile scrise de ea. Igraine fărădefrică este o poveste despre fete curajoase, care nu ezită să intre într-o bătălie dacă asta înseamnă să salveze cetatea și oamenii dragi din jurul ei. Potrivită pentru fete între 7-9 ani, Igraine fărădefrică le învață pe acestea să nu se mulțumească doar să arate bine, ci să-și dorească mai mult de la viață pentru că sunt în stare de mai mult.
Ina și ariciul Pit, de Radu Țuculescu
O poveste excelentă care ne învață că este ok să fim diferiți și să-i acceptăm pe cei care nu sunt ca noi. Fiecare avem ceva special, dar avem nevoie de cineva care să creadă în noi și să ne ajute să ne deschidem aripile… Vă invit să citiți aici recenzia poveștii și să vedeți câteva imagini absolut minunate din carte.
10-12 ani
Unghere și cotloane, de Jessica Lawson
O carte plină de mister, în care protagonista Tabitha are talente de detectiv, este curajoasă și reușește să rezolve mistere complicate. Mai multe detalii despre acțiunea romanului și motivele pentru care o recomand fetelor găsiți în acest articol.
Insula delfinilor albaștri, de Scott O’Dell
Un emoționant roman de aventuri bazat pe fapte reale, Insula Delfinilor Albaștri spune povestea unei fete care nu-și pierde niciodată încrederea în propriile forțe. KArana este o fată curajoasă care, rămasă singură pe o insulă pustie, înfruntă pericole teribile și învață cum să supraviețuiască. În cei optsprezece ani de izolare, prietenii ei necuvântători îi țin loc de familie și cu ajutorul lor află care sunt lucrurile cu adevărat importante.
Călătorie pe Amazon, de Eva Ibbotson
O carte ce te face să vrei să fii în mijlocul naturii, în jungla amazoniană și să ai parte de aventuri incredibile. Călătorie pe Amazon este o carte în care abundă optimismul, bucuria și frumusețea. Maia, protagonista romanului, este o fată cu o personalitatea deosebită. Este curioasă, cu spirit de aventură, cu un suflet bun și cu multă dragoste pentru natură și oameni. E o plăcere să citești cartea asta.
Inimă cu cheiță, de Peter Bunzl
Lily este o fată aventuroasă care nu se dă în lături de la nimic. Nu-i este frică să înfrunte pericolele atunci când este nevoie de ea, îi place să dezlege mistere și este o prietenă foarte bună. Inimă cu cheiță este o carte plină de aventuri, cu foarte multă imaginație, dar și cu multe subiecte profunde de analizat.
12-14 ani
Numără stelele. O poveste din Copenhaga, de Lois Lowry
O poveste absolut minunată pe care e greu s-o lași din mână despre curaj, prietenie, viață. Este o poveste emoționantă, de unde tinerii învață istoria altfel decât prin statistici și date impersonale. Și învață, pe lângă istorie, o lecție despre umanitate, despre ce înseamnă să ajuți un suflet de om, despre loialitate și curaj. Numără stelele este o carte excepțională pe care o recomand tinerilor de la 12 ani în sus.
Seria Calpurnia Tate, de Jaqueline Kelly
Sunt două volume în această serie, O descoperire neobinuită și În numele prieteniei și sunt potrivite pentru fetele curioase din fire, care au multe întrebări și nu se lasă până nu găsesc răspunsuri. De asemenea, sunt perfecte pentru iubitoarele de natură și istorie. Calpurnia, personajul principal este o fată curioasă, interesată de știință și cercetarea naturii, iar în demersul ei de a afla cât mai multe despre tot ce o înconjoară, primește și câteva lecții importante despre viață, comportamentul adulților și lucrurile care ne fac fericiți. O poveste încântătoare și sensibilă pentru fetele inteligente.
Catherine cea îndărătnică, de Karen Cushman
O poveste încântătoare despre încăpățânarea de a-ți îndeplini visurile. Chiar dacă domnița Catherine este din alte vremuri (epoca medievală) are parcă aceleași trăiri ca și o adolescentă din ziua de azi (își dorește un prieten, nu se prea înțelege cu părinții, se simte neînțeleasă etc), astfel că foarte multe fete se vor identifica cu ea. Simpatica domniță le va insufla mult optimism și le va aduce multă bună dispoziție și pe lângă asta, le va învăța care sunt lucrurile care contează în viață, să se bucure de fiecare moment și, cel mai important, să aibă curajul de a realiza tot ce-și propun.
Citește recenzia cărții AICI.
+15 ani
Sfântul tuturor celor văzute și nevăzute, de Sarah Dessen
O carte emoționantă și sensibilă. Dessen surprinde foarte bine vârsta adolescenței, cu problemele, căutările și trăirile sale. Cartea este o poveste a unei familii obișnuite, care este lovită de un eveniment ce le va schimba întreaga viață. Protagonista Sidney este o adolescentă sensibilă timidă, invizibilă pentru proprii părinți, care luptă să-și găsească locul în familie și în lume. Reușește să se redescopere pe sine, să se maturizeze, să accepte și să se bucure de viață, cu bune și rele.
Jocurile foamei, de Suzanne Collins
Această serie de romane a creat o adevărată isterie printre cititori și pe bună dreptate. Sunt trei romane pline cu de toate: aventură, curaj, sacrificiu, dragoste, viață, moarte. Cine nu a văzut ecranizarea romanului, recomand mai întâi cartea. Excelentă!
Fata din lut, de Heather Tucker
Fata din lut este una dintre cele mai emoționante povești pe care le-am citit. M-am îndrăgostit de Ari Appleton, de bunătatea, de frumusețea ei interioară și de puterea ei incredibilă de a trece peste toate încercările teribile, cu optimism și speranță. O carte absolut uimitoare despre care am scris mai în detaliu în acest articol.
Viața secretă a albinelor, de Sue Monk Kidd
Aceasta este o carte despre relația extrem de puternică între mamă și fiică, este o carte despre iubire, toleranță, despre acceptare de sine și iertare. Viața secretă a albinelor este și despre maturizare și regăsirea de sine. O carte excelentă despre care puteți afla mai multe din această recenzie.
Lectură plăcută!
[…] Mi-a plăcut povestea, chiar dacă nu este foarte multă acțiune. Mi-a plăcut modul cum sunt prezentate invențiile secolului (telefonul), cum au fost privite și cum le-a schimbat viața oamenilor. Mi-a plăcut cum Calpurnia își caută locul în viață, cum pune întrebări, gândește și caută răspunsuri. Este o poveste frumoasă care merită citită. Îmi place să încurajez fetele să citească cât mai multe cărți despre fete care răzbat și încearcă să doboare principii învechite și să le deschidă mințile. Acest roman este așa. Iar dacă mai vreți și alte cărți la fel, vă recomand și articolul Cărți pentru fete deștepte și curajoase. […]