
O listă de Reading Challenge este o oportunitate excelentă de a explora mai multe genuri/tipuri de cărți într-un an și de a-ți păstra motivația pentru citit. Dacă ai citit titlurile recomandate de noi pentru 2023, pentru 2024 ți-am pregătit o listă super interesantă și recomandări de cărți pentru fiecare provocare. Ideal ar fi ca la sfârșitul anului să ai bifate toate cele 11 tipuri de provocări. Ce zici? Te simți în stare? Descoperă mai jos recomandările noastre!
Cărți de citit în 2024 – O carte ecranizată
Este interesant de urmărit un film care are la bază o carte, dar este întotdeauna mai bine să citești prima dată cartea, pentru a putea face comparația cu filmul. Vei vedea că personajele nu sunt aproape niciodată așa cum ți-ai închipuit tu, dar amândouă vor avea un farmec unic! Iată 2 recomandări din partea noastră:

1. My life with the Walter boys, de Ali Novak
Scrisă în Wattpad, cartea lui Ali Novak a fost ecranizată într-un film pe Netflix, care s-a bucurat de un succes semnificativ în 2023. Înainte de a te uita la film, îți recomandăm să citești cartea!
Când părinții lui Jackie mor într-un accident tragic, fata este trimisă în Colorado pentru a locui cu familia Walter, noii ei tutor, care au 11 fii … Băieții Walter sunt zgomotoși, murdari, enervanți și ei nu cred că o fată de oraș se va adapta foarte bine fermei lor de cai. Cum se va descurca Jackie în lumea lor haotică?

2. Când ți se pune pata, de Wendelin Van Draanen
Câștigătoare a mai multor premii literare, Când ți se pune pata a fost ecranizată cu titlul Juli și Bryce. Este o comedie romantică deosebit de fermecătoare, pe care trebuie neapărat s-o citești.
Când se întâlnesc pentru prima oară, Bryce și Juli sunt doar niște copii. Ea se îndrăgostește fulgerător de ochii lui, în vreme ce el se panichează și o cataloghează imediat drept o ființă enervantă. Cartea îi urmărește pe cei doi vreme de 6 ani, timp în care aceștia se caută – sau se evită – la școală, pe drumul spre casă, ori din spatele ferestrelor, într-o relație plină de suișuri și coborâșuri.
”Ni s-a pus pata pe cartea asta fantastică, Juli cea curajoasă și finalul acela minunat și înțelept.” – Chicago Tribune
”Cu o eroină de care copiii vor fi dați pe spate, o dinamică irezistibilă între cei doi naratori și un final răsunător, acest roman este mai mult decât suma tuturor părților sale.” – Publihers Weekly
O carte cu o copertă fabuloasă
Nu ar trebui să judecăm o carte după copertă, însă de dragul provocării, îți poți asuma odată riscul de a alege o carte în funcție de cât de frumoasă este coperta. Alegerea este bineînțeles subiectivă, iată ce îi recomandăm noi:

3. Hotel Magnifique, de Emily J. Taylor
Toată viața ei, Jani a visat la Altundeva. Supraviețuind de pe o zi pe alta ca angajată a unei tăbăcării și având grijă totodată și de sora mai mică, Zosa, fata pare că s-a resemnat cu viața tristă din orașul-port Durc. Asta până când își face apariția misteriosul Hotel Magnifique, renumit pentru farmecele sale nemaivăzute, ci și pentru capacitatea de a călători, ivindu-se în fiecare dimineață într-un alt loc. Când ajunge înăuntru, Jani descoperă că fermecătorul hotel ascunde secrete primejdioase.
Un roman ce te scoate din zona de confort
Romanul pe care-l alegi trebuie să fie ceva diferit de ceea ce citești tu în mod obișnuit. Poate să fie un alt gen pe care nu l-ai abordat niciodată sau un roman despre un subiect tabu. Iată ce îți recomandăm noi:

4. Corpul, Ghid pentru cei care îl locuiesc
Această carte îți va arăta că de fapt nu știi aproape nimic despre corpul omenesc. Îți va desființa multe mituri și te va face să descoperi lucruri uimitoare. Merită!
Ne petrecem întreaga viaţă în corpul nostru, dar ştim foarte puţine despre acesta. Bill Bryson ne invită într-o călătorie uluitoare prin organism, dezvăluindu-ne cum funcţionează, remarcabila sa capacitate de a se vindeca, precum şi ce anume poate merge prost uneori. Dar, pentru el, a scrie despre corpul uman înseamnă şi a ne împărtăşi poveştile celor care au schimbat istoria medicinei, fie ei doctori geniali sau oameni de ştiinţă nebuni, bolnavi celebri sau pacienţi necunoscuţi.
Reading Challenge 2024 – O carte interzisă/controversată
Cenzura și interzicerea cărților sunt subiecte controversate, stârnind dezbateri privind libertatea de exprimare și libertatea intelectuală. Unele cărți devin interzise în biblioteci sau librării, chiar dacă au primit nenumărate premii literare. Motivele interzicerii sunt diverse, de la conținutul cu tentă sexuală, până la violență sau opinii radicale, însă unele cărți merită citite în ciuda acestor interziceri. Îți recomandăm mai jos un astfel de titlu.

5. Feed, de M. T. Anderson
Feed este o carte controversată din mai multe motive, inclusiv pentru conținut sexual și teme precum contestarea autorității, critica valorilor tradiționale și altele.
Subiectul din „Feed” se învârte în jurul unui viitor în care indivizii au implantate cipuri de computer în creier, numite „feeds”, care oferă acces constant la o lume virtuală de reclame, divertisment și informații. Pe măsură ce narațiunea se desfășoară, Anderson ridică întrebări care provoacă gândirea despre consumerism, efectele dezumanizante ale tehnologiei și pierderea conexiunii umane autentice.
„Subversiv, puternic, situat în mod dureros la punctul de legătură dintre umor și tragic, Feed demonstrează că romanele pentru adolescenți sunt cât se poate de vii și capabile să șocheze.” The New York Time Book Review
„O viziune distopică întunecată, dar credibilă. Tristă, intensă și înfricoșătoare.” Chicago Tribune
Recomandări de cărți adolescenți 2024- Un roman de debut
Chiar dacă ai anumiți autori preferați, este interesant să descoperi o carte bine scrisă de la un autor necunoscut. Dacă descoperi în vreo librărie un roman de debut care îți atrage atenția, dă-i o șansă. Poți găsi o mică comoară! Iată ce îți recomandăm noi:

6. Femeile Weyward, de Emilia Hart
Romanul de debut al Emiliei Hart combină extraordinar ficțiunea istorică cu feminismul modern, amintindu-le femeilor de pretutindeni câtă magie pot ascunde în inimile lor aparent fragile, dar puternice în esență.
2019: Kate fuge din Londra spre Weyward Cottage, o căsuță moștenită de la o mătușă îndepărtată. Cu iedera care acoperă zidurile vechi și cu grădina plină de verdeață, e un loc aflat la lumi depărtare de partenerul abuziv al lui Kate. La scurt timp, ea descoperă că mătușa sa ascundea un secret. Unul îngropat adânc în istoria Weyward, încă de pe vremea vânătorii de vrăjitoare din secolul al XVII-lea.
1619: Altha așteaptă să fie judecată în urma unui caz bizar, în care fermierul John Milburn își pierde viața în mod inexplicabil. Se știe că Altha a moștenit de la mama sa o artă a vindecării care nu era întemeiată pe magie, ci pe o cunoaștere exhaustivă a lumii naturale. Iar acum este acuzată că a ucis un om nevinovat cu vrăjile sale.
1942: Când izbucnește cel de-Al Doilea Razboi Mondial, Violet se află pe moșia familiei sale. Asuprită de tatăl său, fata tânjește după o educație solidă, ca aceea a fratelui ei. În plus, moartea enigmatică a mamei nu îi dă pace, mai ales că se zvonește că și-ar fi pierdut mințile. În urma ei au rămas doar un medalion cu inițiala W, cuvântul „Weyward” zgâriat pe un perete din dormitor și multe întrebări fără răspuns.
Ce legătură există între cele trei femei? Romanul Emiliei Hart te poartă într-o călătorie prin timp alături de trei femei care îți vorbesc despre putere, curaj și redescoperirea sinelui într-o lume a bărbaților și a secretelor întunecate.
”Un debut uimitor, cu o scriere fină ca aripa unei libelule. ”- Lizzie Pook, autoare
”Frumoasă și vie, vocea autoarei Emilia Hart este originală, blândă și în același timp feroce. Un debut îndrăzneț și fermecător” – Sarah Addison Allen, autoare
O carte de fantasy romance
Fantasy romance este un gen foarte îndrăgit de adolescenți, iar piața literară abundă de astfel de titluri. Am ales pentru tine un roman care pe noi ne-a fermecat:

7. Umbrele care ne despart, de Tricia Levenseller
Alessandra s-a săturat să fie ignorată și are un plan pentru a obține puterea dorită: să-l atragă în mrejele sale pe Regele Umbrelor, să se căsătorească cu el, apoi să-l ucidă și să-i ia regatul. Însă nu este singura care încearcă să-l ucidă pe rege. Pe măsură ce au loc tot mai multe tentative de asasinare, Alessandra se trezește luptând să-l țină în viață, suficient cât el să o încoroneze regina lui – străduindu-se, în tot acest timp, să nu-și piardă inima. Până la urmă, cine ar fi mai potrivită pentru Regele Umbrelor dacă nu o regină vicleană și parșivă?
Reading Challenge List 2024 – Un roman polițist
Un mister bine închegat, mult suspans și o panoplie de suspecți este tot ce ai nevoie de la un roman polițist pentru a te delecta într-un weekend. Acceptă provocarea noastră și vezi dacă poți să dezlegi misterul înainte de final!

8. Noi suntem băieții de la Promise, de Nick Brooks
O carte captivantă de la început până la sfârșit. Are un ritm super rapid, cu mult suspans și mister, iar personajele sunt credibile și profunde.
Prestigioasa școală Urban Promise arată impecabil privită din exterior, dar înăuntru pândesc secrete mortale. Când directorul este ucis în incinta școlii, iar polițiștii vin să investigheze, trei studenți – J.B., Ramón și Trey – devin principalii suspecți. Aveau mijloacele, aveau motivul… și e posibil să fi avut și arma crimei. Însă, când toți își susțin nevinovăția, își dau seama că trebuie să-și unească forțele pentru a găsi ucigașul înainte de a fi arestați. Dar dacă adevăratul făptaș se ascunde printre ei?
“Palpitantă, captivantă și intensă. Noi suntem băieții de la Promise va rămâne în mintea cititorului mult timp după ce dă ultima pagină.” – Karen M. McManus, autoarea bestsellerului Unul dintre noi minte
“Atât de complexă și de șocantă încât îți taie respirația.” – Kirkus Reviews
“O carte trăsnet și un studio profund al caracterului uman… îi va captiva pe cititori, care nu o vor putea lăsa din mână.” – Booklist
Cărți de adolescenți de citit în 2024 – O ficțiune istorică
Cărțile de ficțiune istorică oferă perspective interesante în trecut pe care adesea nu le obții din manuale. Fie că citești povești captivante despre război, regalitate, căutarea libertății și evenimente care au schimbat istoria, ficțiunea istorică este un gen incitant care nu trebuie nicicum ratat. Iată recomandările noastre:

9. Fântânile tăcerii, de Ruta Sepetys
Aceasta este o ficțiune istorică excelentă pentru adolescenți, plasată în Madrid în timpul dictaturii fasciste a generalului Francisco Franco. Oamenii se luptă cu sărăcia în timp ce soldații cutreieră străzile gata să pedepsească pe oricine iese din linie.
Este o perioadă periculoasă în Spania și, totuși, Daniel Matheson, în vârstă de 18 ani și familia lui au sosit la Madrid în vacanță. Daniel speră să afle mai multe despre țara de naștere a mamei sale și să facă niște poze care speră că îl vor ajuta să intre la școala de jurnalism. Și apoi o întâlnește pe Ana. Ei provin din două lumi diferite, dar pe măsură ce învață mai multe unul despre celălalt, cititorii învață multe despre Spania anilor 1950. Include articole din presa vremii, mărturii, fotografii și multe altele.

10. Fever 1793, de Laurie Halse Anderson
Aceasta este o carte excelentă pentru adolescenți despre epidemia de febră care a lovit Philadelphia în 1793.
În vara anului 1793, Mattie Cook locuiește deasupra cafenelei familiei cu mama și bunicul ei. Fata de 14 ani își face planuri pentru a transforma afacerea de familie în cea mai frumoasă pe care Philadelphia a văzut-o vreodată. Dar apoi izbucnește febra. Boala mătură străzile, distrugând totul în calea ei și răsturnând lumea lui Mattie cu susul în jos. La insistențele mamei ei febrile, Mattie fuge din oraș împreună cu bunicul ei. Dar ea descoperă curând că boala este peste tot și Mattie trebuie să învețe repede cum să supraviețuiască într-un oraș transformat frenetic de boală.
Recomandări cărți de citit – O carte non-fiction
Poți opta fie pentru o (auto)biografie, o carte despre evenimente reale sau chiar o carte de dezvoltare personală. Iată ce îți recomandăm noi:

11. 1927. O vară care a schimbat lumea, de Bill Bryson
O carte excelent scrisă, savuroasă și plină de lecții valoroase. Stilul narativ al lui Bill Bryson este captivant, prezentând evenimentele reale într-o notă de umor. Cu siguranță va fi pe placul adolescenților.
În vara anului 1927, America avea o bursă prosperă, un președinte care lucra doar 4 ore pe zi (și dormea cam tot restul timpului), un sculptor pe jumătate nebun ce plănuia să cioplească patru capete gigantice în stânca inaccesibilului munte Rushmore, o revărsare devastatoare a apelor fluviului Mississippi și un tânăr aviator necunoscut pe nume Charles Lindbergh, care urma să devină cel mai celebru om din lume. A fost vara când a apărut filmul sonor, s-a inventat televiziunea, teroarea lui Al Capone a ajuns la apogeu și s-a luat decizia nechibzuită care a dus la Marea Depresiune. Cu umorul său inconfundabil, Bill Bryson readuce la viață vara aceea uitată, în care America s-a maturizat, a pășit în centrul scenei și a schimbat lumea pentru totdeauna.
”O carte din care poți învăța multe lecții.” (The Times)
O carte recomandată de un prieten
Mergi pe mâna prietenilor tăi și citește o carte recomandată de aceștia. S-ar putea chiar să-ți placă!

12. O fereastră întunecată, de Rachel Gillig
Când Elspeth întâlnește un tâlhar misterios pe drumul din pădure, viața ei ia o turnură dramatică. Aruncată într-o lume a umbrelor și a înșelăciunilor, fata se alătură unei misiuni periculoase pentru a vindeca regatul de magia neagră care îl infectează. Însă tâlharul este chiar nepotul regelui, căpitanul Destrierilor… vinovat de înaltă trădare. El și Elspeth trebuie să strângă cele 12 Cărți ale Providenței – cheia vindecării – până la Solstițiu. Dar, pe măsură ce mizele cresc și atracția dintre ei devine tot mai mare, Elspeth este forțată să-și înfrunte cel mai întunecat secret. Unul care i-ar putea aduce sfârșitul.
”Povestea de dragoste înflăcărată care se aprinde între Elspeth și Ravyn este delicioasă. Fanii scriitoarelor Sarah J. Maas, Naomi Novik și Hannah Whitten vor vrea să citească acest roman.” — Publishers Weekly
”Ceața densă, alianțele încălcate și magia rafinată formează fundalul perfect pentru o poveste de dragoste răvășitoare — O fereastră întunecată este captivantă de la prima pagină până la finalul neașteptat.”— Hannah Whitten
Un roman nominalizat/câștigător al unui premiu literar
Ultima pe lista noastră de Reading Challenge trebuie să fie o carte premiată sau nominalizată la un premiu literar. Poate fi un premiu prestigios precum Booker Prize sau orice alt premiu. Iată ce îți recomandăm noi:

13. Mesagerul, de Markus Zusak
Câștigător al Premiului pentru Cartea Anului din 2003 al Consiliului Cărții pentru Copii din Australia, Mesagerul este un roman plin de emoții și lecții de viață valoroase. O recomand cu mult drag!
Citește recenzia sa aici.
Lectură plăcută!
Citește și: 7 cărți de adolescenți cu și despre social media
Lasă un răspuns