În timp ce cărțile bestseller domină scena literară, există și cărți mai puțin cunoscute, care merită descoperite. Dacă ești în căutarea unor cărți noi, povestiri unice și personaje de neuitat, îți prezentăm în acest articol câteva romane excelente pe care nu trebuie să le ratezi în următoarele luni. De la drame de familie, care îți vor atinge mai multe coarde sensibile și până la povești fantasy, care îți vor stârni imaginația, aceste cărți mai puțin cunoscute sunt un adevărat deliciu.
Cărți despre relații și drame de familie
Cleopatra și Frankestein, de Coco Mellors
O carte interesantă despre așteptările uriașe pe care le avem de la relații și consecințele idealizării iubirii, despre teama de eșec și despre felul în care traumele ne pot deturna viața.
Cleo, o pictoriță britanică în vârstă de 24 de ani, a lăsat în urmă Anglia și a ales să facă un masterat cât mai departe de casă, la New York, orașul care nu doarme niciodată. Aici îl cunoaște pe Frank. E cu douăzeci de ani mai mare decât ea, are propria firmă de advertising, construită prin propriile puteri, iar viața lui pare să aibă preaplinul și senzația de împlinire pe care și le dorește Cleo. Frank îi oferă șansa de a fi fericită, libertatea de a picta și ocazia de a aplica pentru cetățenie. Dar decizia lor impulsivă de a se căsători schimbă ireversibil atât destinele lor, cât și pe cele ale apropiaților.
O poți găsi pe cărturești.ro
Chimie, de Weike Wang
Deși este câștigătoarea unui premiu important – PEN/Hemingway Award, această carte nu a avut parte de o publicitate foarte mare, de aceea este mai puțin cunoscută publicului larg. Cu toate acestea, Chimie este un roman fermecător căruia trebuie neapărat să-i acorzi o șansă.
Chimie este un roman de maturizare care explorează, cu enorm de mult umor și candoare, teme serioase, precum: relația părinți – copii, descoperirea de sine și sănătatea mintală. Protagonista romanului este o tânără americană de origine chineză, care se simte strivită de așteptările părinților imposibil de mulțumit și ale logodnicului, dar și de exigențele universității prestigioase unde își pregătește doctoratul în chimie. Prinsă la mijloc între aspirațiile profesionale și presiunea de a-și întemeia o familie, ea traversează o profundă criză personală și, pentru prima oară, răspunsurile pe care le caută nu sunt de găsit în manuale.
Cărți fantasy – pline de magie, farmec și imaginație
Devoratoarea de păcate, de Megan Campisi
Devoratoarea de păcate este o poveste originală, foarte bine scrisă. Întunecată, înfiorătoare, și întortocheată, această carte te va surprinde și fascina totodată!
Acțiunea este plasată în Anglia secolului al XVI-lea, iar protagonista este May Owens, o copilă orfană de 14 ani, care este condamnată să devină devoratoare de păcate. Datoria unei devoratoare de păcate este să ia păcatele muribunzilor asupra ei și să le poarte cu sine până-n mormânt. Ea trebuie să asculte confesiunile acestora și să le devoreze păcatele, într-un ritual funerar complex, în care tuturor păcatelor, mai mici sau mai mari, le corespund anumite bucate. Întinată de păcatele altora, devoratoarea este evitată de toți și redusă la tăcere, trăind izolată la periferia orașului. Deși această sentință este nimicitoare pentru May, îi va deschide și multe uși. Atunci când două dintre doamnele de la curtea reginei se îmbolnăvesc grav, May le ascultă confesiunile pe patul de moarte și începe să cerceteze un zvon teribil, abia șoptit pe coridoarele palatului.
Extraordinarele circumstanțe ale vieții lui Weylyn Grey, de Ruth Emmie Lang
Aceasta este o poveste încântătoare, plină de căldură, care îți va încânta sufletul. Protagonistul este un personaj fascinant, pe care-l vei îndrăgi de la prima la ultima pagină. O carte cu adevărat deosebită!
Născut în mijlocul viscolului, orfan și crescut de lupi, Weylyn Grey stârnește o curiozitate nemăsurată din partea tuturor celor care îl întâlnesc. Oamenii spun că odată ce Weylyn ajunge în lumea ta, ți-ai dori să nu mai plece. Însă ce-l face să fie atât de diferit? Cum de posedă abilitatea de a transforma viețile celorlalți? Cum reușește să găsească – și să creeze – magie în orice lucru comun? Aceasta este istoria călătoriei lui Weylyn, povestită din perspectiva celor care l-au cunoscut, l-au iubit sau care au fost fermecați de el de-a lungul drumului său.
O găsești aici!
Cărți romantice
Librăria din Teheran, de Marjan Kamali
Librăria din Teheran este o carte ce-ți va smulge câteva (sau mai multe) lacrimi. Înduioșătoare, tristă și minunată, cu personaje atât de reale, aceasta este o poveste pe care nu o vei uita prea curând. Minunată!
Roya este o adolescentă visătoare și idealistă din Teheranul anului 1953 care, în iureșul politic al acelor vremuri, găsește un adevărat refugiu literar în mica librărie a domnului Fakhri. Atunci când domnul Fakhri îi face cunoștință cu celălalt client preferat al său – frumosul Bahman, cu pasiunea lui arzătoare pentru dreptate și cu dragostea lui pentru poeziile lui Rumi –, Roya își pierde dintr-odată capul. Povestea lor de dragoste înflorește în cafenele șic, la filmele văzute în Cinema Metropole, la seratele cu tango în vremuri de emancipare socială, în timpul demonstrațiilor politice electrizante. Dar tot micuța și modesta librărie rămâne locul lor preferat din întregul Teheran.
Câteva luni mai târziu, în preajma nunții lor, Roya acceptă să-l întâlnească pe Bahman într-o piață din oraș, dar brusc izbucnesc violențele provocate de lovitura de stat care a schimbat pentru totdeauna viitorul acestei țări. În acest haos, Bahman dispare fără urmă. Săptămâni la rând, Roya se străduie cu disperare să dea de urma lui, dar în zadar. Cu inima grea, renunță la ideea de a-l mai găsi vreodată și își vede în continuare de viața ei. Merge la colegiu în California, se căsătorește și începe o viață nouă. Asta până când, 60 de ani mai târziu, hazardul o conduce din nou spre Bahman, oferindu-i șansa de a-i pune întrebările care au bântuit-o vreme de mai bine de jumătate de secol.
Cărți thriller/horror/suspans
Scânteie în beznă, de Stacy Willingham
Plină de răsturnări de situație, această carte este greu de lăsat din mână. Înfiorătoare și întunecată, Scânteie în beznă merită citită!
Când Chloe Davis avea 12 ani, din orășelul ei natal din Louisiana au dispărut șase adolescente. Tatăl ei mărturisește că el le-a ucis pe toate și este condamnat la închisoare pe viață, lăsând-o pe Chloe și pe ceilalți membri ai familiei sale să facă singuri față cumplitului adevăr și să încerce să își continue existența.
Au trecut de atunci 20 de ani, iar Chloe este psiholog și se pregătește pentru propria nuntă. Deși pare fericită, Chloe simte că nu deține deloc controlul asupra vieții sale. Așadar, când, una după alta, puștoaicele din vecini încep să dispară, amintirea cumplitei veri din copilăria ei revine și o doboară. Oare Chloe e paranoică pentru că descoperă nenumărate asemănări între crimele din trecut și cele din prezent? Dar dacă, pentru a doua oară în viața ei, tânăra e pe punctul de a demasca un criminal în serie?
Micile ticăloase, de Alex Marwood
Captivantă, scrisă într-un ritm alert și cu un final surprinzător, Micile ticăloase este o carte excelentă. Te ține într-o continuă tensiune și te înspăimântă cu adevărat. Nu ai voie s-o ratezi!
Cu 25 de ani în urmă, două fete de unsprezece ani au fost acuzate de crimă și și-au petrecut copilăria în instituții pentru combaterea delincvenței juvenile. În prezent, jurnalista Kirsty Lindsay scrie despre o serie de atacuri îngrozitoare asupra unor tinere turiste aflate în vacanță într-o stațiune de pe litoral. Investigațiile ei o aduc față-n față cu Amber Gordon, șefa echipei de curățenie a parcului de distracții. Pentru Kirsty și Amber, este prima dată când se întâlnesc după acea zi neagră, din urmă cu atâția ani. Acum, trăind vieți fundamental diferite – și cu familii inocente pe care trebuie să le protejeze –, vor putea ele să-și păstreze secretul întunecat?
”Hipnotizantă de la prima până la ultima pagină… O carte remarcabilă, plină de suspans.” – Kirkus
Cărți în engleză
Big Swiss, de Jen Beagin
”M-a făcut să râd și să mă gândesc prea mult la sex, moarte și onestitate.” – MONICA HEISEY
”Extrem de dependentă. . . Am râs atât de tare încât m-a durut.”- GILLIAN ANDERSON
Greta locuiește cu prietena ei Sabine într-o fermă veche olandeză din Hudson, New York. Ea își petrece zilele transcriind ședințe de terapie pentru un terapeut sexual și se îndrăgostește de cel mai nou client al lui, o femeie căsătorită reprimată la care se referă cu afecțiune drept Big Swiss, deoarece este înaltă și originară din Elveția. Într-o zi, Greta recunoaște vocea lui Big Swiss în parcul pentru câini și așa începe o relație originală, dar nu foarte onestă….
Deși Big Swiss a stârnit ceva valuri prin SUA, deocamdată nu a fost tradusă și la noi. Nu aștepta însă, traducerea, începe lectura chiar acum. Big Swiss este o carte originală și amuzantă pe care trebuie neapărat s-o răsfoiești!
I only cry with emoticons, de Yuvi Zalkow
Saul are 45 de ani și s-a plictisit de jobul lui în domeniul tehnologiei la CollaborationHub. Prin urmare, își petrece cea mai mare parte din timpul său în baie scriind un roman despre bunicul său care a murit. Această obsesie pentru romanul său i-a destrămat căsnicia și, în prezent, i-a amenințat slujba. Cu toate acestea, vrea să-l termine înainte ca propriul său tată să moară. Îl descoperim treptat pe Saul cum încearcă să stabilească relații profunde cu femeile și să se apropie de fiul său, dar și să înțeleagă care este sensul vieții sale. Deși sună foarte serios, romanul este super amuzant, o reală plăcere să-l citești. Poți empatiza foarte ușor cu Saul, în ciuda ciudățeniilor și complicațiilor sale.
Cărți de dezvoltare personală
Bătăliile care contează, de Magor Csibi și Radu Predescu
Bătăliile care contează este o carte care m-a surprins plăcut. Poveștile pe care autorii le amintesc din experiențele lor din armată și din viața organizațiilor sunt pline de inspirație și îți amintesc ce contează cu adevărat în viață și cum să depășești situațiile critice. O carte de dezvoltare personală deloc plictisitoare, pe care trebuie neapărat s-o ai în bibliotecă.
”Doi oameni extraordinari s-au cunoscut, s-au plăcut și au scris o carte grozavă, despre lucruri pe care le-au învățat “the hard way”, în care cred profund și pe care le practică zi de zi.”– Dan Stefan, co-fondator Autonom
Citește și: Ce trebuie să facem să fim fericiți?
Lasă un răspuns