Este foarte important să-i învățăm pe copii să respecte și să protejeze natura. Putem face asta într-un mod distractiv și plăcut, petrecând cu ei tot mai mult timp în aer liber și citind cât mai multe cărți despre natură și animale. Află din acest articol ce poți face pentru a proteja natura și ce cărți despre natură să citești împreună cu cei mici.
De ce este important să restabilim contactul pierdut cu natura?
- Contactul cu natura ne sensibilizează și ne face să ne păstrăm umanitatea
- Ne ajută să înțelegem de ce trebuie să respectăm și să protejăm mediul și fauna
- Ne creează o stare de bine, de mulțumire sufletească și de fericire
Ce putem face pentru a proteja natura?
Iată doar câteva dintre inițiativele durabile și ușoare care sunt la îndemâna oricui pentru a ajuta mediul:
1. Redu, refolosește, reciclează
- Limitează consumul de apă. Nu lăsa apa să curgă în timp ce te speli pe dinți.
- Limitează folosirea produselor din plastic. De exemplu, nu mai cumpăra pungi de plastic când mergi la cumpărături. Folosește sacoșe refolosibile. De asemenea, nu mai cumpăra jucării de plastic nefolositoare, copiii au nevoie de atenția noastră, nu de lucruri.
- Reciclează. Pune separat sticlele de plastic, hârtia și produsele menajere. Caută centre de reciclare și du acolo toate produsele care se pot recicla, inclusiv electronice. Nu arunca uleiul, du-l la reciclat. Marile centre comerciale oferă la schimb apă sau ulei.
2. Plantează un copac. Puteți planta un copac împreună în vacanță sau puteți participa, de exemplu, la evenimente de plantare a copacilor în comunitatea voastră. Dacă nu se fac, organizați voi împreună cu școala, educatoarea sau alte mămici astfel de evenimente.
3. Limitează la minim folosirea produselor chimice de curățare casnică. Există produse de curățenie pe care le poți face singură acasă cu ingrediente simple, precum oțet, suc de lămâie sau bicarbonat de sodiu.
4. Cumpără produse second-hand și vinde produsele de care nu mai ai nevoie.
5. Mergi mai mult cu bicicleta, pe jos sau cu metroul.
6. Cumpără/vinde/donează cărți la anticariate sau mergi la bibliotecă.
7. Dacă trebuie să cumperi, cumpără mai mult de la magazinele online. Magazinele fizice consumă mai multă energie și produc mai multe emisii de CO2.
Cărți despre natură și activități în aer liber pentru 0-6 ani
Învață să respecți natura împreună cu Matilda Văcuța
Matilda este o văcuţă veselă şi fără griji, dar care nu ține seama de natura din jurul ei. Ea striveşte florile şi legumele fără să-i pese, lasă apa de la robinet să curgă şi nu îşi triază gunoaiele. Marta Capra se hotărăşte să o înveţe să respecte natura. O scurtă lecţie de ecologie, care se va dovedi foarte atractivă!
Ema și Eric au grijă de natură
Frații Ema și Eric descoperă cât de mult rău putem face naturii dacă nu suntem atenți, dar și ce poate face fiecare dintre noi, oricât de mic ar fi, pentru a proteja planeta de poluare. Eric învață de la Ema șapte lucruri simple, dar foarte importante, despre reciclare, economisire și curățenie!
Prima mea carte despre casele animalelor, de Eric Carle
O carte cu activități concepută astfel încât copiii mici să poată învăţa despre câteva animale și locul în care trăiesc printr-un joc simplu și amuzant. Cartea este cartonată integral, are colțurile rotunjite și un design ingenios – paginile sunt tăiate pe jumătate, iar copiii trebuie să potrivească jumătatea de sus, care conține ilustrația unui cuib, stup, copac etc., cu jumătatea de jos, care conține imaginea unui animal.
Autobuzul magic. În stupul de albine, de Joanna Cole, Bruce Degen
O carte originală și amuzantă care ne învață cum să respectăm albinele și munca imensă pe care acestea o depun ca să obțină miere. Cum pot aceste ființe atât de mici să întemeieze un stup, să construiască faguri perfect hexagonali, să-și organizeze apărarea, hrănirea puietului și stocarea hranei? Cum se orientează? Cum comunică între ele? Această carte ne introduce în minunata lume a albinelor și este o oportunitate excelentă pentru a descoperi rolul extrem de important pe care-l au albinele pe pământ.
Să descoperim copacii
Această carte este foarte bună pentru a afla lucruri inedite despre copaci și pentru a-i îndrăgi. Sunt prezentate peste 45 de specii de copaci, cu frunze, flori și semințe, iar imaginile sunt însoțite autocolante pe care micii cititori să le lipească. Textele cuprind explicații ușor de înțeles și de reținut, precum și câteva detalii științifice despre viata arborilor. Aflați cum să recunoașteți copacii și vedeți ce vor să ne transmită!
Cum putem salva animalele în pericol, de Pavla Hanackova
O carte care explică copiilor un pic mai mari ce efecte negative are stilul de viață al oamenilor asupra naturii și animalelor. Ce legătură este între gunoiul aruncat peste tot, copacii ofiliți sau plantele muribunde? Oamenii prosperă, dar natura este în declin. Noi tăiem copacii, ne stabilim în locuri altădată nelocuite și, astfel, alungăm plantele și animalele din casele lor. Aceasta este o carte care arată cum poți ajuta natura, animalele și plantele care se află în pericol.
Cărți despre natură pentru copiii de 7-9 ani
Auzi cum vorbesc copacii?, de Peter Wohlleben
O altă cărticică foarte frumoasă despre copaci este aceasta. Copii vor primi răspuns la întrebări precum: copacii vorbesci? Copacii dorm noaptea? Vorbesc unii cu alții? Cum funcționează internetul pădurii? Dacă vrei să afli lucruri nemaiauzite despre copaci și alți locuitori ai pădurii, aceasta este o ocazie extraordinară! Vei străbate pădurea cu pădurarul Peter Wohlleben care îți va povesti despre locuitorii pădurii, îți va destăinui câteva mistere despre viețuitoarele din codru și despre strategiile lor de supraviețuire.
Top 50 de aventuri, de Pierdomenico Baccalario și Tommaso Percivale
Aceasta este o carte excelentă pentru copiii activi. Conține 50 de misiuni de îndeplinit, majoritatea dintre acestea sunt activități în aer liber. Provocările sunt care mai de care mai interesante, lucruri de observat și de explorat. Înveți cum să te comporți cu animalele, să privești stelele sau să te cațeri în copac. O carte minunată pe care o recomand cu mare drag!
Aventurile Palavragiului- veverițoiul roșu, de Thornton W. Burgesss
Această cărticică ne învață să nu ținem animalele captive în cuști. Ea ne arată cât de prețioasă este libertatea pentru animalele din pădure și cât de mult suferă dacă nu sunt lăsate libere să trăiască. Povestea veverițoiului roșu îi va încânta și emoționa pe cei mici.
Spune-mi cum să protejăm natura?
Carțile din seria Spune-mi DE CE? sunt foarte educative, pline de informații utile și interesante. Sunt spuse pe înțelesul copiilor, așadar este o adevărată plăcere să le răsfoiești. În Spune-mi cum să protejăm natura? veți găsi peste 200 de întrebări prin care descoperi bogățiile incredibile ale planetei noastre și conștientizezi ce trebuie făcut pentru a le proteja. Cartea este împărțită în 4 teme: planeta noastră, fauna, flora, protejarea naturii.
Stop risipă!, de Jess French
Scrisă de un medic veterinar și activistă pentru protejarea mediului, această carte le spune copiilor care sunt problemele ecologice cu care se confruntă planeta, dar și ce pot face ei concret pentru a se implica în salvarea planetei. Jess French vorbește despre poluarea, defrișările, risipa resurselor naturale, acumularea și gestionarea deșeurilor, iar totul este foarte bine documentat. Și, bineînțeles, cartea este imprimată pe hârtie reciclată!
Judy Moody salvează lumea! – Megan McDonald
Judy Moody este o fetiță isteață, cu o personalitate puternică. Aventurile sale sunt pline de haz și îi încântă pe toți copiii. De data aceasta, Judy se hotărăște să salveze lumea. Pe măsură ce Judy află din ce în ce mai multe despre pădurile tropicale distruse, speciile pe cale de dispariție și obiceiurile slabe de reciclare, decide să ia lucrurile în propriile sale mâini. Această carte este educativă și arată în același timp că oricine poate lua măsuri pentru a proteja natura.
Lectură plăcută!
Lasă un răspuns