Aceste cărți despre emoții îi încurajează pe copii să-și dezvolte abilitățile socio-emoționale, să fie buni, generoși și toleranți cu cei din jur. Sensibilitatea unui copil nu ar trebui considerată un handicap sau o vulnerabilitate, ci ar trebui să fie o normalitate. Nu suntem roboți care să execute niște sarcini, suntem construiți din emoții și sentimente, iar când acestea sunt în majoritate negative, impactul asupra calității vieții noastre nu are cum să fie unul pozitiv. În schimb, dacă ne învățăm copiii să facă în fiecare zi mici fapte bune, viața lor ar fi mai frumoasă și mai satisfăcătoare. Cărțile din lista de mai jos sunt pentru copii de 0-6 ani.
Cărți despre emoții pozitive precum bunătate, toleranță și iubire
Ai umplut găletușa azi?, de Carol McCloud
O carte clasică despre ”cum să umpli găletușa” cu dragoste, iubire și apreciere pentru cei dragi.
Cartea încurajează comportamentul pozitiv și arată copiilor cât este de ușor și de satisfăcător să exprimi bunătate. De asemenea, îi va ajuta pe micii cititori să înțeleagă mai bine faptul că a fura din găletușa altcuiva este doar un comportament negativ, nu o etichetă permanentă.
Ultima stație de pe Strada Pieței, de Matt de la Pena
O carte foarte frumoasă despre toleranță și grija față de semeni.
Ultima stație de pe Strada Pieței este o poveste care impresionează prin candoare, o poveste care te face să te gândești la oamenii mai puțin norocoși ca tine. Mergând cu bunica lui cu autobuzul, CJ va învăța o lecție foarte frumoasă despre ce înseamnă să-i ajuți pe ceilalți.
Cărți despre emoții: povești despre prietenie și generozitate
Amos e răcit, de Philip Stead
Această carte arată copiilor cât de importanți sunt prietenii și ce bine este să fii bun și generos cu ceilalți. Dacă te porți frumos cu semenii tăi, atunci când vei avea nevoie, toți prietenii îți vor sări în ajutor.
În fiecare zi, Amos McGee îngrijitorul de la zoo vizitează animalele și se asigură că toate sunt bine. Joacă şah cu elefantul, stă alături de pinguinul timid și îi citeşte poveşti bufniţei, care se teme de întuneric. Dar când Amos se va îmbolnăvi, cine va avea grijă de el? Când Amos răcește și nu mai poate ajunge la zoo, el primește câțiva musafiri neașteptați.
Micul camion albastru, de Alice Schertle
O poveste nostimă în versuri care îi învață pe copii ce înseamnă să îți ajuți prietenii. Sunt mai multe cărticele cu Micul camion albastru și sunt tare drăguțe și au mare lipici la copii.
Pe un drum de ţară, Micul Camion Albastru salută vesel prietenii de la fermă şi animalele îi răspund: Oac-oac, Cotcodac, Mu-muuu! Dar o basculantă arogantă şi foarte nepoliticoasă se trezeşte împotmolită în noroi. Cine îi va veni în ajutor?
Îmbrățișarea, de Eoin McLaughlin
O poveste sensibilă despre dorința de afecțiune, prietenie și acceptarea celuilalt.
Ariciul și țestoasa sunt atât de triști, încât doar un singur lucru îi putea ajuta. Ei nu știu unul de cellalt, dar au nevoie de același lucru, o îmbrățișare. Ei îi întreabă pe toți cei pe care îi întâlnesc dacă sunt dispuși să le dea o îmbrățișare, dar nimeni nu se arată interesat. Asta până când fiecare se întâlnește cu bufnița cea înțeleaptă care le spune de ce nimeni nu are timp de îmbrățișări.
Un munte de prieteni, de Kerstin Schoene
O poveste tare frumoasă care-i învață pe copii să fie empatici și să-i ajute pe cei din jur.
Micuţul pinguin este trist pentru că nu poate zbura. A încercat tot ce știa el , dar nu a reușit. Din fericire, micuţul pinguin are prieteni la Grădina Zoologică, care îi sar în ajutor. Animalele construiesc un munte de pietre ca pinguinul să atingă norii, dar muntele nu este suficient. Atunci animăluțele construiesc un munte din ei înșiși, reușind astfel să-l ridice pe micuțul pinguin atât de sus încât depășește norii.
Căsuța de pe râu, de Peter Bently
O poveste tare drăguță despre emoții pozitive precum: generozitate, prietenie și grijă față de ceilalți.
Într-o zi, Bursucul vrea să ude trandafirii, dar nu are apă. Curând își dă seama că râul este secat și pleacă să vadă cum poate rezolva problema. Drumul său este presărat de obstacole, dar până la urmă reușește să identifice problema și s-o remedieze. El are parte și de un mic ajutor și își face un nou prieten.
Cărți despre emoții: cum să fii bun și generos
Tăurașul Ferdinand, de Munro Leaf
O carte plină de umor, o carte fără vârstă și plină de sensibilitate. Ea îi îndeamnă pe copii să fie buni și să nu se schimbe doar pentru a fi la fel ca ceilalți.
Ferdinand este un tăuraș simpatic, diferit de ceilalți tauri pentru că nu se bate cu taurii la coride. El stă și miroase florile pe pajiște și privește gâzele în poieni. Acest tăuraș minunat de sensibil este confundat, dacă vă vine să credeți, cu o bestie periculoasă (asta doar datorită înfățișării sale puțin mai înfricoșătoare și unei întâlniri nefericite cu un bondar) și este dus departe să lupte la o coridă. Doar că, surpriză, Ferdinand nu vrea să lupte, el vrea doar….ați ghicit, să miroasă florile!
Cel mai fain uriaș din oraș, de Julia Donaldson
O carte care-i învață pe copii să fie buni cu cei din jurul lor și să-i ajute dacă aceștia au nevoie. George este un uriaș ”flenduros” , care poartă în fiecare zi aceleași sandale vechi și cămașă jerpelită. Într-o zi, când în oraș se deschide o nouă prăvălie de ”haine faine”, George se decide să-și cumpere o întreagă ținută nouă. El devine astfel ”cel mai fain uriaș din oraș”. Vesel, pornește la plimbare prin oraș și pe drum întâlnește tot felul de animale care au nevoie de hainele pe care George și le-a cumpărat. Chiar dacă e mândru de noua sa garderobă, uriașul îi ajută pe toți semenii săi. La final ajunge același uriaș jerpelit de la începutul cărții, dar cu o lecție învățată și cu mai mulți prieteni.
Toate cărțile Juliei Donaldson sunt tare drăguțe, iar ilustrațiile nemaipomenite.
Citește și: 8 cărți care-i învață pe cei mici lecții valoroase de viață
Lasă un răspuns