Nimeni nu ar trebui să treacă printr-un război. De fapt, nici nu ar trebui să existe vreodată un război. Și totuși, omenirea a avut și are parte în continuare de războaie care te schilodesc pe viață, atât fizic, cât și sufletește. Cel de-al doilea război mondial a fost una din cele mai dureroase perioade din istoria lumii și, din această cauză, poveștile despre acele vremuri nu încetează să uimească, fascineze și îndurera o lume întreagă. În acest articol îți recomandăm o listă cu 9 cărți despre cel de-al doilea război mondial care te vor captiva.
Cărți despre al doilea război mondial: ficțiune istorică
Privighetoarea, de Kristin Hannah
Cu un scenariu de film, personaje puternice și o scriitură emoționantă, Privighetoarea este o carte pe care trebuie neapărat s-o citești. Are toate ingredientele pentru succes, și anume: suferință, teroare și tensiune, dar și iubire, bunătate și speranță. Dacă vrei mai multe detalii despre carte, citește această recenzie.
Hoțul de cărți, de Markus Zusak
Rar vei mai găsi o carte la fel de frumoasă precum aceasta. Hoțul de cărți este o poveste emoționantă pe care nu o vei uita prea ușor. Vei trece printr-un carusel de emoții, dar vei adora fiecare secundă petrecută în compania acestei cărți. O vei iubi pe Liesel, fata curajoasă de 9 ani, vei suferi și te vei bucura alături de ea. Vei vedea că războiul este nemilos și vei învăța să fii recunoscător pentru tot ce ai în viața ta.
Hoțul de cărți este o carte de neratat, o găsești aici.
O mare de lacrimi, de Ruta Sepetys
Inspirată dintr-un eveniment real petrecut la începutul anului 1945, O mare de lacrimi spune povestea a patru tineri care trăiesc teroarea războiului, dar își caută motivație pentru a supraviețui. Ruta Sepetys are un stil extraordinar de a povesti, cu ajutorul cuvintelor simple reușește să-ți atingă toate coardele sensibile ale inimii.
O mare de lacrimi este o poveste tulburătoare și sfâșietoare, pe care trebuie neapărat s-o cunoști. Poți găsi cartea aici.
Când înflorește liliacul, de Martha Hall Kelly
Toate cărțile despre al doilea război mondial sunt inspirate din evenimente și oameni reali, iar romanul Când înflorește liliacul nu face excepție de la regulă. Martha Hall Kelly spune povestea a trei femei, a căror viață a a luat o întorsătură cumplită din cauza războiului. Ca multe alte femei din acea vreme, eroinele din carte au dat dovadă de curaj, chiar dacă au fost tratate cu lașitate și cruzime.
Când înflorește liliacul este un roman de debut impresionant care merită citit. Îl poți găsi pe libris.ro.
Cărți despre război și dragoste
Cititorul, de Bernard Schlink
Deși la o primă vedere Cititorul este o poveste de dragoste între o femeie matură și un adolescent, în roman se dezbat subiecte dificile și dureroase. Autorul caută răspunsuri cu privire la evenimentele îngrozitoare din cel de-al doilea război mondial. Cum ar trebui să trăiască germanii de azi cu rușinea exterminării evreilor? Cum ar trebui să conviețuiască cu cei care au participat la atrocitățile din război? Cum ar trebui să-i trateze oamenii de rând pe cei care s-au angajat de bunăvoie în lagărele de concentrare, provocând suferință și moarte?
Cititorul este o carte pe care trebuie s-o ai în bibliotecă. O poți găsi aici.
Zmeie de hârtie, de Romain Gary
Ludo, un băiat dintr-un sat francez se îndrăgostește de Lila, o fată poloneză aristocratică la începutul celui de-al doilea război mondial. Protagonistul se alătură Rezistenței franceze, unde învață care sunt cu adevărat eroii. Dragostea lui se pare că este pierdută și tot ce poate face este să spere și să-și amintească. Zmeie de hârtie este o carte pitorească, cu o poveste de iubire autentică, deosebit de frumoasă.
O poți găsi pe libris.ro.
Cărți despre al doilea război mondial: povești adevărate
Maus. Povestea unui supraviețuitor, de Art Spiegelman
Maus este prima bandă desenată care a primit un Premiu Pulitzer (1992). Un roman grafic complex, la care autorul a lucrat timp de 13 ani, Maus dezvăluie povestea vieții lui Vladek Spiegelman, un evreu polonez care a supraviețuit Holocaustului. Desenele sunt incredibile, iar povestea este impresionantă, ceea ce face din Maus o carte must-read. Romanul poate fi achiziționat de pe cărturești.ro.
Lumina din întuneric, de Sharon Cameron
Aceasta este povestea emoționantă unei adolescente poloneze care, în timpul celui de-al doilea război mondial, a ascuns în podul casei 13 evrei. Lumina din întuneric este o carte tulburătoare, care îți rămâne în suflet mult timp după ce ai citit-o. O poți găsi pe cărturești.ro.
Omul în căutarea sensului vieții, de Viktor E. Frankl
Un roman autobiografic, Omul în căutarea sensului vieții spune povestea adevărată a experienței îngrozitoare trăite de psihiatrul Viktor Frankl în timpul detenției sale la Auschwitz și în alte lagăre de concentrare. Cartea te face să înțelegi cum de este posibil să supraviețuiești unor situații de nesupraviețuit și să găsești sens în viața pe care o trăiești. Este o carte puternică care îți va schimba viața, așadar trebuie neapărat s-o ai în bibliotecă. O poți achiziționa de pe libris.ro sau cărturești.ro
Dacă vrei să citești și alte cărți despre al doilea război mondial, încearcă Marșul morții prin Rusia.
Lectură plăcută!
Ionela says
Interesante recomandari, big like pentru postare!
Nicoleta says
Foarte bune titluri!