Încrederea în sine este deosebit de importantă pentru a avea o viață împlinită. Un copil care nu are încredere în sine nu va putea să-și atingă obiectivele, va fi frustrat, complexat și nefericit. Dacă îi lipsește stima de sine, el va avea probleme de relaționare și nu va reuși să facă față presiunii venită de la școală, din partea colegilor sau în viața de zi cu zi. De asemenea, dacă nu are încredere în propriile forțe, va fi mereu temător, descurajat și va tinde să aibă comportamente autodistructive. Din aceste motive și multe altele, ca părinte, este absolut esențial să-ți înveți copilul să-și consolideze stima de sine. Află cum poți face asta!
Încrederea în sine se învață de la părinți
Construirea stimei de sine a copiilor reprezintă o parte continuă a educației parentale. Dacă îți lași copilul să facă lucruri el însuși, încrederea în sine va crește, iar acest lucru îl va ajuta să dobândească abilitățile de care are nevoie în viață pentru a reuși. Dacă îți respecți copilul și ai încredere în el, acesta va învăța să se respecte pe el însuși și va impune, la rândul lui, respect în fața altor persoane. Nu în ultimul rând, dacă îi arăți afecțiune chiar și atunci când greșește, copilul va învăța că este iubit și sprijinit necondiționat, iar acest lucru îi va crește încrederea în sine.
Cum distrug părinții încrederea în sine la copii?
Este atât de ușor să-i distrugi unui copil încrederea în sine și, de cele mai multe ori, părinții fac acest lucru fără să-și dea seama. Iată câteva dintre marile greșeli pe care le fac părinții în acest sens:
- Sunt prea protectivi
Nu-i lasă pe copii să ia propriile decizii pe motivul că ”știm noi mai bine”. De asemenea, nu-i lasă să facă greșeli și astfel îi privează de lecțiile pe care greșelile te învață. Părinții ar trebui să găsească un echilibru între oferirea de sprijin și oferirea libertății copiilor de a-și descoperi propriile dorințe individuale, punctele forte și punctele slabe.
- Sunt foarte zgârciți cu laudele
Unii părinți se tem că prea multe laude îi vor răsfăța pe copii. Cu toate acestea, lăudarea realizărilor îi face pe copii să se simtă apreciați și îi motivează să continue comportamentul bun! Părinții ar trebui să laude eforturile copiilor și succesele lor. De exemplu, dacă copilul tău pierde un meci, ar trebui să-i lauzi efortul, spunându-i: „Ai încercat din greu. Ar trebui să te simți mândru de tine!”
- Nu-i încurajează să facă lucruri noi
De multe ori, părinții nu-și încurajează copiii să facă diverse lucruri, ci îi îndrumă spre unul singur până obțin excelența. Este important ca un copil să experimenteze cât mai multe lucruri. Doar așa deprind mai multe aptitudini și descoperă ce-i place să facă.
- Le arată întotdeauna partea goală a paharului
Încercând să-i ”responsabilizeze”, unii părinții le spun copiilor cât de grea este viața, câte nenorociri sunt pe pământ, cât de răi sunt oamenii și cât de negru este tot în jurul lor. Astfel de părinți, cu intenții bune de altfel, reușesc să-i sperie atât de tare pe copii, încât aceștia își pierd repede optimismul și încrederea în sine și consideră că nimic nu mai merită niciun efort. Ei ajung să-și spună: ”Dacă viața asta este atât de grea și totul este atât de urât, de ce să te mai chinui?”
Cărți care te învață cum să crești încrederea de sine la copii
Deoarece tu ca părinte nu îți poți da seama întotdeauna unde greșești în educația copilului tău, cărțile de parenting te pot ajuta. Iată 2 astfel de cărți minunate pe care le recomand din tot sufletul:
Cum să crești un copil sigur de sine, de Paola Santagostino
Cum să crești un copil sigur de sine este o carte mică, dar plină de informații prețioase. Cu exemple concrete din viața de zi cu zi, psihanalista și psihoterapeuta Paola Santagostino îți arată cum să te comporți cu copilul tău și ce să-i spui acestuia pentru a-i dezvolta și consolida încrederea în sine. Ea explică:
- De ce critica nu este constructivă, de ce nu este bine să semnalăm mereu tot ceea ce nu este bine, ce nu știe copilul să facă, ce a greșit, etc….
- Cât de mult contează vorbele părinților pentru copii și faptul că ceea ce îi spui tu copilului despre el este de fapt ceea ce își va spune el însuși despre sine în viitor.
- Cum să dai interdicții și să stabilești reguli de comportante.
- De ce stabilirea limitelor reprezintă un aspect extrem de important.
- Cum să ții sub control furia unui copil
- Cum să-l lași să-și exprime emoțiile pentru a-i permite acestuia să crească emoțional.
- Cum să-și tolereze propriile eșecuri, fără să rămână umilit și fără să-și pună la îndoială valoarea.
- Cum să-ți accepți copilul așa cum este și să-l lași să facă ceea ce EL își dorește, NU tu!
Cum să crești un copil sigur de sine este o carte de parenting pe care orice părinte ar trebui s-o aibă în bibliotecă. O recomand cu drag!
Copii siguri pe ei, într-o lume nesigură, de Nessia Laniado
Copii siguri pe ei, într-o lume nesigură este o carte la fel de interesantă și utilă. Ea îți oferă informații fundamentale despre cum să dezvolți optimismul copilului tău pentru a-l ajuta să-și crească încrederea în sine. Scriitoare și jurnalistă, expertă în psihologie și terapia familiei, Nessia Laniado, îți va arăta:
- Cum să-l înveți pe copilul tău să vadă partea plină a paharului și să interpreteze lumea într-un mod pozitiv.
- De ce este important să nu mai caute ”vinovatul” pentru lucrurile rele din viața lui și cum să-și asume responsabilitatea pentru alegerile sale.
- De ce nu este bine să pui etichete și să-l compari cu alții.
- Cum și de ce trebuie să-i oferi mai multă autonomie copilului tău.
- Cum să creezi ocazii pentru a-l face pe cel mic să se simtă ”competent”.
- Cum să-i faci observații pozitive copilului tău, fără să-l umilești sau să-l faci să se simtă prost.
Folosindu-se de exemple concrete, proverbe și explicații pertinente, autoarea te ghidează și îți arată cum să-l înveți pe copilul tău să găsească soluții la problemele sale, să nu se descurajeze și să nu-și mai facă scenarii catastrofale. Copii siguri pe ei, într-o lume nesigură este o carte deosebit de utilă, o recomand!
Așadar, pentru a le consolida copiilor noștri încrederea în sine, trebuie să ne schimbăm noi înșine comportamentul față de ei. Aceste 2 cărți de parenting conțin informații valoroase despre cum să le transmiți copiilor optimism, încredere și speranță pentru un viitor mai bun!
Citește și: 8 cărți care-i învață pe cei mici lecții valoroase de viață
[…] Citește și: Cărți de parenting care te învață cum să cultivi încrederea în sine la copii […]