E greu să fii părinte. E și mai greu să fii părinte de adolescent. De-abia avem timp să ne înțelegem pe noi înșine, dar să-i mai înțelegem și pe copiii noștri. Am uitat trăirile adolescenților, am uitat problemele lor sau ni se par insignifiante. Nu mai avem răbdare și nu știm cum să ne purtăm cu ei. Începem să citim cărți de psihologie sau îi trimitem direct la psiholog.
Dar ce-ar fi dacă, în loc să citim cărți de genul ”Cum să vorbim cu copilul nostru adolescent” , am începe să citim ce citesc adolescenții? Eu cred că ne-ar ajuta un pic să facem lumină în ce se întâmplă în capul și sufletele lor, voi ce părere aveți?
Iată care sunt recomandările noastre de cărți de citit pentru părinți și adolescenți:
Tot ce nu ți-am spus, de Celeste Ng
Lydia e copilul favorit al cuplului Marilyn și James Lee. Pentru părinți, Lydia reprezintă tot ce ei nu au reușit să devină.
James este un chinez născut în America, care nu a reușit niciodată să fie acceptat de americani ca fiind unul dintre ei. Nu a reușit niciodată să se integreze, și-și dorește cu disperare ca Lydia s-o facă în locul lui. Marylin este americană get-beget, blondă, cu ochii albaștri. Marylin și-a dorit să fie medic, dar căsătoria și copiii au pus capăt tuturor ambițiilor. Acum, Marilyn și James vor să-și retrăiască visele prin Lydia, ignorându-i complet pe ceilalți doi copii, Nath și Hannah. Părinții nu se gândesc ce vrea cu adevărat Lydia, iar Lydia nu găsește puterea să le spună.
Dar acum Lydia este moartă. Lydia a fost găsită înecată în lacul din apropierea casei. Tragedia asta declanșează o criză a familiei, pentru că Lydia era cea care-i ținea împreună. Adulții sunt nevoiți să-și redefinească relația de soț-soție, dar și relația cu ceilalți doi copii. Nathan, fratele mai mare, cade pradă furiei și remușcării, iar Hannah, mezina, este singura care pare să înțeleagă ceva din drama familiei sale. Oare relațiile pot fi reparate după o astfel de tragedie și oare CE S-A ÎNTÂMPLAT CU ADEVĂRAT CU LYDIA ?
Tot ce nu ți-am spus este o carte minunat scrisă. Emoționantă, puternică, copleșitoare, dureroasă. Personaje bine conturate, stări sufletești excelent exprimate, atmosferă tensionată foarte bine creată, mister și un final neașteptat.
Celeste Ng dă dovadă de o profundă înțelegere a naturii umane și țintește exact acolo unde doare. Celeste ne arată că suntem atât de prinși în propriile noastre povești, încât nu reușim să-i vedem cu adevărat nici măcar pe copiii noștri.
De ce s-o citim în tandem?
Pentru că este o carte care ne învață pe noi, părinții, să încetăm să mai punem atâta presiune pe copiii noștri și să-i acceptăm și iubim pentru ceea ce sunt. Să ținem cont de personalitatea și voința lor, să-i ascultăm mai mult.
Pentru că este o carte care le arată adolescenților cât de important este să comunice cu părinții, să vorbească despre problemele cu care se confruntă și să încerce să fie ei înșiși.
Mi-a plăcut foarte mult cartea, o recomand cu drag. Mi-a plăcut atât de tare, încât am căutat și alte romane scrise de Celeste Ng. Am găsit Mici focuri pretutindeni și m-am îndrăgostit iremediabil de această scriitoare.
Tot ce nu ți-am spus poate fi găsită pe libris.ro și cărturești.ro
Castelul de sticlă, de Jeannette Walls
Rex și Rose Mary Walls au patru copii și sunt tot timpul pe drumuri. Rose este o artistă visătoare care preferă să picteze și să scrie decât să gătească o masă caldă pentru copiii ei. E mult prea banal să gătești ceva care se consumă în 15 minute, pe când să pictezi un tablou care ar putea dura pentru totdeauna, este cu totul altceva….Rex este un bărbat carismatic și inteligent care, atunci când este treaz, îi învață pe copii să-și folosească imaginația, le predă noțiuni de fizică și geologie, dar mai presus de toate îi învață să nu se teamă de nimic, să gândească liber și să fie independenți.
Familia Walls trăiește după bunul plac, neîngrădiți de reguli și rigorile lumii civilizate. Se deplasează dintr-un oraș în altul, fără să aibă o casă decentă și de multe ori fără mâncare și haine curate. Dar ce contează mâncarea și un cămin decent atunci când tatăl tău îți oferă stelele de pe cer și vânează demoni cu tine?
Se pare că totuși contează, dovadă că autoarea, Jeannette Walls este unul din copii și a scris această carte la multă vreme după ce a plecat de lângă familie, la 13 ani.
Castelul de sticlă este o carte unică, foarte frumos scrisă: cu mult curaj, cu umor, cu emoție și profunzime.
De ce s-o citim în tandem?
Pentru că ne reamintește nouă, părinților, cât de mult îi influențează pe copiii noștri comportamentul nostru, stilul nostru de viață.
Pentru că le arată adolescenților că pot să-și depășească condiția, că depinde de ei să evolueze și să devină cea mai bună variantă a lor.
În căutarea lui Audrey, de Sophie Kinsella
Audrey poartă tot timpul ochelari cu lentile negre pentru că nu poate să privească pe cineva în ochi. Nu-i scoate nici măcar în casă. Nu iese în oraș, nu mai are prieteni, nu mai merge la școală, dar merge la psiholog. Frank este fratele său, mare campion la jocurile pe calculator, iar Linus este prietenul lui cu care face echipă la Land of Conquerors.
Când Linus intră în peisaj, lucrurile încep să se schimbe cu Audrey…Linus o face să râdă și nu o judecă. Linus reușește s-o facă pe Audrey să meargă la… Starbucks!!!! Bineînțeles că Audrey va avea un episod de panică, dar e totuși o MARE realizare. Cu toate astea, nu e de mirare că Audrey se îndrăgostește și treptat începe să se vindece.
În căutarea lui Audrey este o carte extrem de amuzantă, care se citește foarte ușor. Și cu toate că este un roman plin de umor, tratează subiecte foarte serioase, cum ar fi violența în școli, traumele psihologice ale copiilor care au trecut printr-un episod violent, dependența de calculator și rețelele de socializare. Mi-a plăcut foarte mult cum a reușit Kinsella să scrie despre toate astea, cu relaxare și cu mult haz.
Este un deliciu să urmărești familia aceasta. Dialogurile dintre părinți și copii sunt tare amuzante, dar și pline de istețime. M-am identificat cu mama Anne, care e obsedată că băiatul ei este dependent de calculator și recurge la gesturi care mai de care mai nebunatice pentru a-l face să se oprească. E plină de griji și față de Audrey, care a trecut printr-o traumă și acum este depresivă și anxioasă. Mi-a plăcut de fiecare personaj în parte, de felul în care sunt conturate și am empatizat cu fiecare. Kinsella a făcut o treabă foarte bună cu acest roman, îl recomand cu mare drag!
De ce s-o citim în tandem?
Pentru că este o poveste de iubire foarte drăguță, care ne va aduce aminte, nouă părinților de propria noastră adolescență, de trăirile și visele noastre.
Pentru că este o poveste care îi ajută pe adolescenți să înțeleagă puțin din grijile pe care și le fac părinții pentru ei și îi ajută să înțeleagă că a fi părinte nu e chiar așa ușor…
Dar și pentru că e o poveste super amuzantă care ne va descreți frunțile tuturor!
O puteți găsi pe Audrey pe cărturești.ro!
Lectură plăcută!
[…] tratează acest subiect. Dacă mai căutați și alte titluri, vă invităm să citiți articolul Cărți de citit în tandem -părinți și adolescenți și să ne spuneți și voi ce recomandări aveți pentru […]