Imaginație, spirit de aventură, curiozitate, asta îi definește pe copiii noștri. Și dacă vrem să rămână așa pe măsură ce cresc sub ochii noștri, trebuie să le hrănim sufletele. Cum facem asta? Putem începe cu cărți. Spunea cineva la un moment dat că o ”carte este o aventură minunată: în trecut şi în viitor”, așa că eu zic să le oferim o aventură! Iată mai jos, câteva recomandările noastre de lectură, cărți de aventură pentru copii de 10-12 ani:
3 cărți de aventură pentru copii de 10-12 ani
1. Călătorie pe Amazon, de Eva Ibbotson
Maia este orfană și locuiește la o școală-internat, în Londra. Părinții ei au murit, însă i-au lăsat o avere frumușică de care se ocupă avocatul ei, domnul Murray. Acesta încearcă să găsească rude ale fetei care ar fi dispuse să-i ofere Maiei un cămin, iar vestea bună vine tocmai din America de Sud. Familia Carter deține o plantație de cauciuc de-a lungul râului Amazon și este dispusă să o primească pe Maia în căminul lor.
Maia este entuziasmată și de-abia așteaptă să ajungă pe Amazon, să vadă copacii uriași despre care a citit, păsările colorate sau”draperiile de orhidee parfumate agățate de copaci”. E fericită că va avea în sfârșit un cămin și începe să viseze la viața minunată trăită alături de verișoarele ei drăguțe, în casa de pe malul fluviului. Însă ce o va aștepta pe Maia acolo, este cu totul diferit de ceea ce și-a imaginat. Familia Carter o primește cu răceală, sunt interesați doar de banii pe care-i primesc de pe urma Maiei. Verișoarele sunt rele, invidioase și lacome (un fel de surorile Cenușăresei), iar Maia se simte izolată și singură.
Personalitatea ei frumoasă, spiritul de aventură, curiozitatea, bunătatea și dragostea pentru natură și oameni o va face însă, să-și găsească mulți prieteni printre locuitorii din sat și să aibă parte de o aventură remarcabilă pe Amazon.
Mi-a plăcut mult cartea, povestea este scrisă foarte bine, de-abia așteptam să dau paginile să văd ce se întâmplă în continuare. Deși câteodată intuiam desfășurarea evenimentelor, a fost o plăcere să o citesc. Mi-a plăcut felul în care curge povestea, mi-au plăcut descrierile peisajelor din jungla amazoniană, te fac să-ți dorești să fii acolo, în mijlocul naturii. Mi-au plăcut personajele, mi-au plăcut optimismul, bucuria și frumusețea ce se desprind din rândurile poveștii. Sunt foarte multe lucruri pe care le pot învăța copiii din carte, astfel că o recomand cu mare drag.
Cartea poate fi găsită online, pe cărturești.ro sau pe libris.ro
2. Sumki. O poveste despre dragoste și aventură, de Amos Oz
Sumki este un băiat de 11 ani care trăiește cu familia sa în Ierusalimul de după cel de-al Doilea Război Mondial. Într-o zi, Sumki primește în dar o bicicletă de la unchiul său și acesta este momentul în care începe o adevărată aventură. Extraordinar de fericit și de mândru de bicicleta lui, el se visează călătorind în lumea largă și explorând teritorii vaste și necunoscute. Până atunci însă, ajunge la casa colegului său Aldo, să-i arate bicicleta și să-i ceară sfaturi de călătorie. Ajunge să facă schimb de bicicletă cu Aldo, primind în locul ei un fantastic trenuleț electric (schimbul se face pe baza unui contract, ce credeați?).
În drumul său de întoarcere, se întâlnește cu un bătăuș, care-l obligă să-i dea trenulețul, la schimb pe un pui de câine lup. Nu rămâne nici cu lupul, dar găsește pe jos o ascuțitoare pe care o păstrează cu sfințenie….Întâmplările nu se opresc aici, el are parte și de o dovadă de iubire din partea fetei de care era îndrăgostit, deci în mare parte, eu zic că a rămas pe plus la finalul zilei….
Sumki . O poveste despre dragoste și aventură este o istorioară pe care pe mine m-a captivat de la primele cuvinte.”Totul se schimbă.”- așa spune Amos Oz în prologul poveștii și apoi cuvintele curg așa de repede, de frumos și de limpede, că nu știi când s-a terminat totul. O povestioară minunată, așa cum ne-a obișnuit Oz de fiecare dată! Amos Oz este un maestru al cuvintelor, folosește cuvinte simple, dar care te încântă și te emoționează profund. Sunt cuvinte simple, dar sunt cuvinte cu greutate, sunt cuvinte care înseamnă ceva și care-ți rămân în suflet.
Mi-a plăcut foarte mult cărticica, mi-a adus zâmbetul pe buze și o recomand cu mare drag! O puteți găsi online pe libris.ro!
3. Anne. Casa cu frontoane verzi, de L.M.Montgomery
Marilla Cuthbert își dorește să înfieze un băiat de la orfelinat, dar se produce o neînțelegere și se trezește acasă cu o fată. Ce să facă ea cu o fată? Și mai ales cu o fată care vorbește mult, visează și mai mult și pare a aduce numai necazuri….Anne, scris cu ”e” la sfârșit (dacă citiți cartea o să înțelegeți) are 11 ani, părul roșu ca focul și mulți pistrui. Nu este ceea ce-și dorește Marilla, așa că aceasta vrea s-o trimită înapoi la orfelinat.
Prin personalitatea ei încântătoare, Anne o face pe Marilla să se răzgândească. Cum să nu ajungi să îndrăgești o fată plină de imaginație și plină de iubire, așa ca Anne? Ea iubește viața, iubește copacii, florile, iubește oamenii, se bucură de fiecare moment pe care-l trăiește și se minunează de fiecare firicel de iarbă..Și uite așa Anne rămâne la Green Gables (casa Marillei și a fratelui său Matthew), iar viața celor doi adulți se schimbă pentru totdeauna.
Romanul Casa cu frontoane verzi este considerat un clasic al literaturii universale, iar Anne e un personaj îndrăgit de multe generații. Mi-a plăcut mult de Anne , de personalitatea ei încântătoare și pot spune că mi-a adus zâmbetul pe buze. Aventurile Annei, felul ei de a fi, de a vorbi și de a trăi cu intensitate fiecare secundă, sensibilitatea ei profundă cucerește fiecare cititor.
Având în vedere că romanul a fost scris la începutul secolului XX (în 1908), putem considera cartea o bună lecție de istorie din care învățăm câte ceva din viața oamenilor din acea vreme: rigorile societății, accentul mare pe factorul religios, educația copiilor și altele.
Casa cu frontoane verzi este primul volum dintr-o serie întreagă în care Anne este protagonistă.
Lectură plăcută!
Citește și:
[…] carte foarte frumoasă. Eva Ibbotson este o povestitoare foarte bună, am îndrăgit-o în Călătorie pe Amazon , vă recomand cu mare drag să-i citiți […]