Adolescența este vârsta schimbărilor profunde, este vârsta riscurilor, a încercărilor și a provocărilor de orice fel. Este vârsta la care orice ți se pare posibil, este vârsta la care te crezi invincibil și nemuritor. Dar este și vârsta confuziilor și a căutărilor. În mai puține cuvinte, adolescența poate fi periculoasă. Vulnerabilitatea copiilor care încep să se creadă adulți, presiunile la care sunt supuși, la care se adaugă lipsa de înțelegere mai ales a părinților, pot avea efecte dezastruoase asupra psihicului adolescentului. În aceste condiții, un adolescent poate alege un drum greșit. Alcool, droguri, depresie, sunt doar câteva din nenorocirile care se pot întâmpla oricui.
Mai jos vă prezint două cărți adolescenți, două povești cutremurătoare despre tineri care au alunecat pe acest drum greșit. Ei au căzut în gol, au luptat și au reușit să se cațere înapoi spre lumină. Aceste cărți de adolescenți ne învață că un tânăr la început de drum în viața adultă are nevoie de multă atenție, înțelegere și încredere. Iar în plus de toate astea, are nevoie de multă iubire și afecțiune.
Cărți de adolescenți: două povești înduioșătoare
Iată două povești foarte bine scrise, două cărți minunate de adolescenți, pe care ar trebui să le citească și părinții:
1. O poveste haioasă, de Ned Vizzini
Craig este un puști de 15 ani care pare să aibă de toate. E deștept, a intrat la un liceu foarte bun, are o familie iubitoare și are toată viața înainte. Însă lucrurile nu sunt întotdeauna așa de simple. În loc să fie fericit și să se bucure de anii de liceu, Craig se confruntă cu o depresie cruntă. Aceasta se instalează treptat, o dată cu intrarea la un liceu prestigios din Manhattan. Aflat sub o presiune continuă datorată volumului mare de materie pe care trebuie s-o învețe, a temelor pentru acasă și a testelor pe care trebuie să le susțină, Craig trăiește un coșmar și începe să aibă gânduri de sinucidere. Nu-l ajută nici faptul că se îndrăgostește de iubita celui mai bun prieten și nici faptul că începe să consume marijuana.
El ajunge să aibă tulburări de alimentație și își petrece aproape tot timpul în pat, negăsind puterea psihică de a se ridica de acolo. Își caută salvarea în ședințele de terapie de la psiholog și în puterea medicamentelor anti-depresive. Într-un final se internează de voie bună într-un spital de psihiatrie, secția adulți. Aici, în timpul celor 5 zile petrecute alături de Maniacul Unu și Maniacul Doi, regina fundurilor Ebony, președintele Armelio sau psihopatul Humble, își dă seama că viața merită trăită.
De ce recomand O poveste haioasă?
O poveste haioasă este de fapt o poveste tristă, spusă pe un ton vesel și optimist. Este o poveste care ne pune pe gânduri. Ea ne reamintește că trăim într-o societate anormală, o societate în care succesul unui om se traduce prin câte MBA-uri are la activ, ce școli prestigioase a absolvit sau cât de bogat este. Cartea ne arată cât de tare suferă copiii noștri din cauza unei societăți care cere prea mult de la ei și le acordă în schimb prea puțină înțelegere și prea puțin timp.
Am citit cartea cu un nod în gât. Mi-a fost greu să-l văd pe Craig luptând cu depresia și să-l vad cât de mult își dorește să se vindece și să redevină un copil normal. Mi-a plăcut foarte mult și o recomand tuturor adolescenților, dar și părinților, pentru că e important ca toți să înțelegem că eșecul face parte din viață. Nu e o rușine dacă nu ești cel mai bun, cel mai deștept sau cel mai frumos.
2. Caietul Mayei, de Isabel Allende
Maya este o tânără de 19 ani ”urmărită de FBI, de Interpol și de o mafie criminală din Las Vegas”. Datorită acestor mici probleme, bunica Nini o trimite departe, în Chile, într-un sat liniștit, cu un ritm de viață de broască țestoasă. Aici, ”localnicii nu au noțiunea de punctualitate, planurile depind de vreme și de starea de spirit, lucrurile se petrec când se petrec, la ce bun să faci azi ce poți face mâine”! Mă rog, ați prins ideea….
Părăsită de mamă, tatăl ei o lasă în grija părinților săi, unde Maya are parte de o copilărie fericită. Bunicul Popo este omul pe care Maya îl adoră și cu care are o relație extrem de strânsă. O dată cu moartea acestuia pe când Maya era o adolescentă, lucrurile din viața ei încep să o ia razna: alcool, clinici de dezalcoolizare, droguri, sex, violență.
La 16 ani, Maya bea pe rupte tot ce-i pica în mână, fumează marijuana, face trafic cu ecstasy, LSD și tranchilizante, fură cărți de credit, etc. Tatăl o trimite la o școală pentru adolescenți -problemă, de unde Maya evadează, face autostopul, ajunge într-un tir, șoferul o droghează și o violează, toate astea până să ajungă la Las Vegas. Aici începe aventura drogurilor, a traficanților și a violenței de toate tipurile. Dar salvarea vine de la bunica Nini. Ea reușește cumva s-o ia din vâltoarea asta și s-o trimită departe de lume, să se vindece. În satul acela liniștit, Maya se regăsește pe ea și învață câteva lucruri despre adevărata viață.
De ce recomand Caietul Mayei?
Caietul Mayei este o carte dureroasă, dar pe care n-o poți lăsa din mână. Un roman captivant, acesta te ține cu sufletul la gură de la început până la sfârșit. Este una din acele cărți de adolescenți care te fac să suferi puternic. Dar este și o carte care îți dă speranță, pentru că te face să crezi că orice suflet chinuit poate să se vindece și să renască.
Mesajul cărții este că fără iubire și afecțiune, fără repere solide în viață și oameni care să ne susțină și care să aibă încredere în noi, viața noastră poate lua întorsături dezastruoase.
Cutremurător și exploziv, Caietul Mayei ne reamintește că fericirea stă în lucrurile simple. Cartea ne face să conștientizăm faptul că pacea, liniștea și iubirea sunt suficiente pentru a fi fericiți.
Lectură plăcută!
Lasă un răspuns