Cărțile sunt o sursă infinită de învățare pentru copii și un real ajutor pentru părinții care vor să le transmită copiilor câteva lecții importante despre viață. Prin intermediul cărților, copiii pot învăța să facă deosebirea între ce e bine și ce e rău, pot învăța să facă față emoțiilor și sentimentelor care-i încearcă și pot învăța care sunt lucrurile care îi va face fericiți. Iată mai jos 8 cărți cu lecții de viață pentru copiii de 0-7 ani care vorbesc despre familie, prieteni, optimism și multe alte valori importante pe care cei mici trebuie să le cunoască.
Cărți cu lecții de viață pentru copii 0-7 ani
O, în ce locuri minunate o s-ajungi!, de Dr. Seuss
Aceasta este o cărticică minunată, așa cum sunt toate cărțile semnate de Dr. Seuss. Cu ajutorul acestei povești vei porni în cea mai mare aventură a vieții tale. Vei urca munți înalți și-o să cobori în văi adânci. Vei da de necazuri și te vei împiedica de-o mie de ori. Când se întâmplă asta, odihnește-te, trage aer în piept și-apoi mergi mai departe. Te așteaptă o lume întreagă, plină de lucruri extraordinare. O carte pe care s-o citești de fiecare dată când ți-e greu în viață și crezi că nu mai poți!
Morala poveștii: Poți să faci orice îți propui, chiar dacă este greu. Viața este o minune și trebuie să te bucuri de ea!
Sylvester și pietricica fermecată, de William Steig
Măgărușul Sylvester este încântat când găsește o pietricică care pare a fi magică! Dar când întâlnește un leu în drum spre casă, el trebuie să ia o decizie care îl va despărți de familia sa. Când într-un final se reunește cu aceasta, măgărușul învață o lecție valoroasă despre viață. Puteți afla mai multe detalii despre această cărticică în această recenzie.
Morala poveștii: Fii întotdeauna recunoscător pentru familia pe care o ai!
Cartea cu Te rog și Mulțumesc, de Richard Scarry
Înainte de a învăța alte lecții de viață, este important să învățăm câteva reguli de bună purtare. Să spui ”Te rog”și ”Mulțumesc” este un bun început. În această carte construită cu mult umor în jurul unor scene familiare din viața copiilor, Richard Scarry ne învață cum e bine și frumos să ne purtăm în diferite locuri : acasă, la școală, la joacă etc.
Morala poveștii: Fii politicos și poartă-te frumos cu ceilalți!
Cei șapte papă-lapte, de Mary Ann Hoberman
Aceasta este o cărticică adorabilă despre o familie mare și fericită. Cu copii frumoși și buni, dar uneori capricioși și neînțelegători, și cu părinți care fac tot ce pot de dimineața până seara, dar uneori ajung la limită. O zi petrecută în familie poate fi un dezastru, dar la final, ceea ce contează este că familia este împreună, fericită. Ilustrațiile cărții sunt uimitoare, iar poveste în versuri foarte amuzantă!
Morala poveștii: Nimeni nu este perfect, dar trebuie să ne acceptăm unii pe alții, așa cum suntem.
Din fericire, de Remy Charlip
Din fericire este o carte frumoasă și amuzantă. Ned este un băiețel din New York, care este invitat la o petrecere-surpriză în Florida. Călătoria lui din New York până în Florida este plină de aventuri. El are parte de evenimente fericite și nefericite, absurde și comice, care vor face deliciul copiilor. Ilustrațiile sunt ingenioase.
Morala poveștii: Privește viața cu optimism! În viață ni se pot întâmpla și lucruri bune și rele, important este să ne bucurăm de fiecare moment și să nu ne lăsăm doborâți de problemele pe care le întâmpinăm.
Cocoloș, spaima munților, de Charlotte Habersack
Toate animalele de pe Piscul Mândru sunt îngrozite când un anume Cocoloș vrea să-și facă culcuș pe vârful muntelui. Deși nu l-au văzut pe acesta niciodată, animalele știu exact cum arată. Ele spun că este uriaș, lățos și miroase urât, deci e înfricoșător! Nimeni nu vrea să-l știe aproape, dar e prea târziu să mai facă ceva. Cocoloș s-a mutat deja în grota lui și a invitat toți vecinii la petrecerea lui de casă nouă. Nu se pune problema să meargă la el, dar totuși cineva nu poate rezista tentației…
Morala poveștii: Încearcă să nu ai idei preconcepute, pentru că acestea te împiedică să vezi lucrurile așa cum sunt în realitate.
Cum a devenit generos Hipo, de Stuart Trotter
Într-o dimineață frumoasă, hipopotamul Hipo decide să facă un picnic. Bineînțeles că nu vrea să împartă bunătățile lui cu prietenii săi, astfel că înainte să iasă din casă se asigură că nu-l vede nimeni. Apoi, când se întâlnește cu ei pe drum și aceștia îl întreabă ce face, el îi minte. Doar că prietenii îi joacă o farsă și la final Hipo își dă seama că este mai bine să împartă cu prietenii lui bunătățile sale . Ei ajung să se distreze minunat împreună și Hipo recunoaște că de unul singur nu e nici amuzant și nici frumos față de ceilalți.
Morala poveștii: Fii generos cu prietenii tăi, pentru că viața fără ei este tristă și plicticoasă. Citește și alte cărți despre bunătate și generozitate în acest articol.
O sută de rochii, de Eleonor Estes
Wanda este o elevă poloneză, tăcută și retrasă. Locuiește într-un cartier sărăcăcios, iar la școală vine în fiecare zi îmbrăcată în aceeași rochie albastră. În clasă, colegele ei nu i-au dat niciodată atenție. Într-o zi, una din fetele din clasă vine la școală cu o minunată rochie nouă, roșie. Atunci, poate pentru a atrage atenția asupra ei sau poate din dorința de a intra în grupul fetelor populare ale clasei, Wanda îi spune lui Peggy că ea are acasă o sută de rochii. Aceasta nu o crede, iar de atunci Wanda devina ținta bătăii de joc a lui Peggy.
Morala poveștii: Acceptă-i pe cei din jur așa cum sunt, nu jigni pe nimeni și ia atitudine când vezi pe cineva că se poartă urât cu altcineva!
Lectură plăcută!
Citește și: Cârtițel și pantalonașii, o carte super drăguță pentru cei mici
Dana says
Multumesc mult pentru recomandari!
Raluca says
Cu mare drag, sperăm să vă placă:)