Ce s-a întâmplat cu fantomele din ziua de azi? Eu le știam înfricoșătoare, supărate și puse întotdeauna pe fapte rele. Mie mi se pare că acum vor să fie mai drăguțe și mai prietenoase… Sau să fie oare doar o fază trecătoare? Să sperăm că da, pentru că o sperietură bună prinde bine de fiecare dată!
Indiferent însă că sunt drăguțe sau nu, atunci când e vorba de fantome, știm cu siguranță că vom avea parte de o adevărată aventură, astfel că pentru o lectură interesantă, voi recomanda întotdeauna cu căldură poveștile bântuite:) Iată, mai jos, două astfel de cărți cu fantome pentru copiii dornici de aventură, pe care noi le-am citit și îndrăgit:
Cara. Fetele-fantomă sunt verzi – de Ralf Leuther
Jonathan s-a mutat de curând într-o casă nouă la Berlin, cu părinții săi, dar fără Tobi, prietenul lui cel mai bun. El stă temporar la Koln pentru că doamna administrator Krakenhuber nu suportă câinii în clădirea ei. Din această cauză Jonathan este trist, însă nu pentru multă vreme, pentru că o întâlnește pe Cara, fetița cu părul roșu-aprins, care se întâmplă să fie o fantomă! Zglobie și pusă mereu pe șotii, Cara reușește să-i readucă zâmbetul pe buze băiatului și între ei se înfiripă o prietenie foarte frumoasă și…aventuroasă. Cei doi fac teme împreună, dar se și distrează trecând prin ziduri sau ”bălăcindu-se” în canale mirositoare. Când însă Cara începe să-și piardă puterile, Jonathan are la dispoziție trei zile să facă ceva pentru a o salva…
O carte drăguță, care se citește foarte ușor, datorită textului simplu, cu mult dialog și descrieri puține. Ritmul este alert pentru copii și din această cauză nu cred că se vor plictisi. Și nu este de speriat, dacă vă faceți probleme din cauza asta. Recomand cu căldură lectura aceasta copiilor de la +8 ani, o puteți găsi pe cărturești.ro.
Fantoma din Canterville, de Oscar Wilde
Fantoma din Canterville este o povestire scurtă și amuzantă despre un conac bântuit, o fantomă supărată și o familie care știe cum să se poarte cu stafiile. Față de prima poveste, aici avem parte și de puțin sânge (o pată de sânge care tot apare pe perete chiar dacă este ștearsă cu detergent în fiecare zi), de istorii înspăimântătoare cu întâmplări neobișnuite ale locatarilor castelului, de zgomote ciudate, de bijuterii uitate, cam un pic din tot ce înseamnă o poveste cu fantome. Cu toate astea, Fantoma din Canterville nu este o poveste înfricoșătoare, ba dimpotrivă, degajă un ton pozitiv și o atmosferă veselă. Recomand cartea copiilor de +11 ani, o puteți găsi pe libris.ro.
Atunci când Hiram Otis cumpără un conac englezesc, el este avertizat că acesta este bântuit de sute de ani. Este vorba despre Sir Simon care și-a ucis soția cu câteva secole în urmă. Dar Otis este sceptic în ceea ce privește existența fantomei. El se încăpățânează să cumpere conacul și nu trece mult până ce noii locatari (Otis, soția și cei doi copii) fac cunoștință cu fantoma neprietenoasă.
Însă zgomotele de lanțuri și cătușe cărate pe podea sau petele de sânge care reapar în mod miraculos în fiecare dimineață nu-i sperie câtuși de puțin pe cei din familia Otis, ba dimpotrivă. Adulții îi oferă o sticluță de ulei să-și ungă lanțurile. Copiii îi joacă feste și-i întind capcane, amuzându-se pe seama fantomei bătrâne și slăbite. Simțindu-se umilit și rănit în mândria sa de fantomă, Sir Simon se izolează și e aproape să cadă în depresie. Salvarea vine de la inimoasa Virginia, fiica ministrului care îl ajută să-și găsească liniștea și să plece din lumea noastră.
Coraline, de Neil Gaiman
Pentru cei care caută senzații mai tari, le-aș recomanda această carte. Coraline este o poveste cu personaje stranii și cu o atmosferă oarecum înfricoșătoare. Coraline m-a surprins și mi-a stârnit curiozitatea. Povestea este scrisă bine și îi ține pe cititori cu sufletul la gură. Coraline conține doza optimă de sperietură, atât cât trebuie pentru a nu se transforma de tot într-o poveste de groază.
O recomand copiilor de la 11-12 ani în sus.
Lectură plăcută!
Citește și Cele mai de groază cărți de Halloween
Lasă un răspuns